Sou a: Inici / Noticies / El 7 i 8 de març, Maqpaper i Energètica a l'Escorxador

El 7 i 8 de març, Maqpaper i Energètica a l'Escorxador

Maqpaper és l’única fira del sector paperer de l’Estat espanyol i punt de trobada obligat dels industrials del paper, cartró i cel·lulosa
27-02-2018

Maqpaper, la única fira de l’Estat espanyol dedicada al sector paperer se celebrarà els dies 7 i 8 de març a Igualada i ho farà en plena expansió d’inversió del sector paperer, el que fa preveure que la cinquantena d’expositors de la fira recullin el fruits del cicle inversor que viu el sector. A falta de les dades de tancament de l’any 2017 s’estima que el sector paperer va dedicar un 8% de la seva xifra de negoci a la inversió, sobretot buscant una millor eficiència, renovació tecnològica i vetllar pel medi ambient. Aquest important percentatge d’inversió ve precedit dels espectaculars resultats inversors del 2016 on les inversions van créixer un 85% respecte a l’any anterior i van suposar un 7,7% de la facturació del sector.

Maqpaper que se celebra cada dos anys acollirà una cinquantena d’expositors que presentaran les darreres novetats tecnològiques de les seves marques i esperen que aquestes tinguin bona acollida entre el sector. Segons el director general d’ASPAPEL (Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró), Carlos Reinoso, “estimo que Maqpaper recollirà els fruits de l’important cicle inversor del sector” i destaca que la fira “sempre ha mantingut un alt nivell de participació de proveïdors del sector, fins hi tot els anys més difícils econòmicament parlant”. Reinoso també destacat “l’aposta decidida de Fira Igualada per aquesta fira” i augura que “enguany recolliran el rèdit d’aquesta aposta”.

Aposta per la inversió · Per fer front a aquesta lleu recuperació, la indústria aposta per fortes inversions i per reforçar la seva especialització en paper per embalatges (un 58% del total de la producció). Aquestes inversions es tradueixen en números absoluts en 328 milions d’euros al 2016 i en una previsió de 372 milions d’euros al 2017 (pendent de tancament), mantenint-se aquesta tendència. Malgrat la desacceleració econòmica el sector ha seguit apostat fortament per la inversió en els darrers 10 anys i ha dedicat una mitjana anual del 5,3% de la seva facturació, el que suposa 2.282 milions d’euros. Aquestes inversions van destinades, sobretot, a la innovació, increment de la capacitat de producció, millora de la eficiència i reducció de costos, renovació tecnològica (aquí és on hi juga un paper fonamental Maqpaper), millora de la qualitat i cura del medi ambient. Seguint aquesta línia els expositors (químiques, maquinària, tecnologia, enginyeria, etc.) presentaran les seves novetats encaminades a minimitzar l’impacte al medi ambient i optimitzar la producció.

Sector en recuperació · El sector paperer espanyol està en plena recuperació econòmica i ha orientat la seva producció a productes de més valor afegit i a l’exportació com a palanca per sortir de la crisi. L’any 2015 es va produir el lleu punt d’inflexió i es va veure una lleugera recuperació econòmica que es va alentir lleugerament al 2016. L’any 2016 (últimes dades que es disposen a l’espera del tancament del 2017) les 71 fàbriques papereres espanyoles van produir 6.218.600 de tones de paper, el que suposa un increment del 0,4% en consonància amb la desacceleració general de consum de paper que se situa al 0,6%. Pel que fa a la cel·lulosa, els 10 fabricants espanyols van produir 1.676.500 de tones al 2016, un 2,2% més que a l’exercici anterior.
La indústria del paper espanyola aposta fortament per l’exportació: exporta un 55% de la cel·lulosa, un 46% del paper i el 57% de la seva facturació ve del comerç exterior.

Energètica, fira-congrés de l’eficiència i l’estalvi energètic · Com ja s’ha vist, part de les inversions del sector paperer van destinades a la sostenibilitat i eficiència energètica. Coneixedors d’això, Fira Igualada va apostar ara fa quatre edicions per aquest nou format i per fer coincidir Energètica, la fira-congrés de l’eficiència i l’estalvi energètic, en temps i espai amb Maqpaper. Com ja es sabut, per la indústria paperera, el cost energètic té una notable importància i, és per això, que Fira Igualada, organitzadora de les dues fires professional, aposta per la connexió dels dos sectors.

Enguany Energètica comptarà amb unes jornades que s’organitzen conjuntament amb la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) i que giraran al voltant de les Estratègies per una energia eficient i El paper clau de la circularitat. Així doncs, s’han programat quatre taules rodones amb els principals experts en la matèria obertes als professionals de Maqpaper, però també obertes a d’altres sectors econòmics.

Nou espai amb motiu de la desena edició de Maqpaper · Maqpaper celebrarà enguany la seva desena edició i ho fa en un nou emplaçament més acollidor que ha incorporat 500 metres quadrats més al recinte modernista de l’Escorxador d’Igualada. L’Ajuntament d’Igualada i Fira Igualada aposten per aquestes instal·lacions com a espai polivalent on també s’hi acolliran fires i, és per això, que s’ha adequat la nau que fins ara servia de magatzem de la Brigada Municipal d’obres.

(*informació via Fira d'Igualada)

  • Compartir