Sou a: Inici / Noticies / El 15 de maig Igualada se suma al Clean-Up Day

El 15 de maig Igualada se suma al Clean-Up Day

Els participants resseguiran el curs fluvial al seu pas per la capital de l’Anoia recollint la brossa i deixalles que trobin al seu pas.
29-04-2016

Any rere any, milions de tones d'escombraries acaben als rius, oceans, platges, boscos i altres espais naturals. Les causes principals són la producció insostenible i els patrons de consum de les societats, les escasses estratègies de gestió de residus i la manca de sensibilització de la població. Per tal de reduir el nombre de residus abocats a la natura i donar visibilitat a la problemàtica, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus coordina una jornada anual de neteja a tot Europa, el Clean-Up Day.

En els darrers anys, s'han organitzat arreu del continent diferents campanyes de neteja per fer front al problema de la brossa. El Clean-Up Day, amb el lema “Let’s Clean Up Europe!”, aplegarà els dies 6, 7 i 8 de maig les iniciatives locals en un únic esdeveniment, amb l’objectiu d’animar i conscienciar el màxim nombre possible de ciutadans. Els participants de la jornada, que col·laboraran a mantenir net el seu entorn, poden comprovar amb aquesta activitat la quantitat de residus que s'aboquen en el seu barri o municipi. L’acció és una oportunitat única per incrementar el nivell de conscienciació sobre el problema de la brossa i ajudar a canviar el comportament.

El Clean Up Day a Igualada · A Igualada, el departament de Medi Ambient, Energia i Sostenibilitat de l’Ajuntament, amb la col·laboració d’Aladern-CECI, impulsa el proper diumenge, 15 de maig, una recollida de deixalles al riu Anoia, des del Pont Nou de Montbui fins al Pont Petit de la Palanca. Es tracta d’una jornada popular amb marcat caràcter lúdic i oberta a la participació del conjunt de la població.

Els objectius són sensibilitzar sobre el dret a gaudir d’un medi no degradat i el deure de conservar-lo, fomentar la participació social i ciutadana en la conservació dels en­torns fluvials i netejar i millorar els espais de ribera.

La jornada es planteja com una passejada vora riu on, a mesura que s’avança, els participants recullen la brossa trobada al pas i, en la mesura del possible, la separen per tipologies: envasos, paper i rebuig. El punt de trobada serà sota el Pont Vell de Montbui, al carrer del Rec amb el carrer Joan Abad, a les 11h. La finalització es preveu al voltant de les 13h.

L’activitat és oberta al conjunt de la població –els menors d’edat han d’anar acompanyats d’un adult– i cal efectuar inscripció prèvia, escrivint a o trucant al telèfon 93 803 19 50, extensió 535. És recomanable que les persones participants duguin roba i calçat còmodes i preferiblement impermeables, així com guants de protecció, gorra, protecció solar i aigua, per les hores de més sol.

A mesura que avanci la passejada s’anirà recollint tota la brossa trobada al pas i, al final de l’activitat, els participants seran obsequiats amb un refrigeri. L’organització proporcionarà bosses grosses i resistents, contenidors i guants per evitar ferides. Es recorda que cal anar amb compte a l’hora de recollir vidres o materials rovellats.

La neteja dels espais fluvials · Tot i que cada vegada són més els ciutadans que han pres consciència de la importància de no llençar deixalles al riu com si aquest fos un abocador, encara és freqüent trobar-n'hi moltes. En ocasions, els materials abocats al riu no representen un perill per a l'ecosistema però sí suposen un efecte visual molt negatiu, com poden ser papers, fustes o runes. En altres casos, els materials abocats sí suposen una amenaça per als organismes del riu, ja sigui perquè es tracta de materials contaminants –piles, olis de cotxe, productes químics, pneumàtics–, perquè la seva presència pot ferir els organismes –vidres, ferralla, plàstics– o bé perquè causen perjudicis indirectes, com ara els vidres, que poden provocar incendis.

Una operació de neteja dóna resposta a problemes ambientals originats per abocaments incontrolats en espais naturals –boscos, rius, platges, rieres–, per tal d’evitar possibles contaminacions i restaurar-ne l’hàbitat i el paisatge. Més enllà d’aquest fet, l’acció també té un alt potencial de sensibilització per la ciutadania, en ser una bona oportunitat per visualitzar de forma directa l’efecte dels comportaments incívics.

 

  • Compartir