El 9 de maig, a Igualada, videofòrum i debat obert sobre salut mental
El proper dijous, 9 de maig, a la Biblioteca Central d’Igualada se celebrarà el videofòrum amb posterior debat obert Veus com la teva, amb l’objectiu de posar sobre la taula diferents aspectes de l’apoderament en salut mental de la mà dels seus protagonistes per experiència pròpia, dirigit a tota la ciutadania. Així mateix, es presentarà l’Espai Situa’t, el punt d’informació i assessorament sobre salut mental d’Igualada obert a tota la ciutadania.
Veus com la teva és una col·lecció de vuit càpsules audiovisuals que mostren les vivències de persones que volen compartir la seva pròpia experiència en salut mental: com estan fent el seu camí, què els ajuda i quin són els seus reptes, entre d’altres inquietuds. És el resultat del treball d’un comitè d’experts format per 18 persones amb experiència pròpia en salut mental, per familiars i per professionals de l’àmbit, que ha elaborat continguts que puguin ser útils si es conviu amb un problema de salut mental.
Aquesta col·lecció forma part del projecte Activa’t per la salut mental, iniciat al 2015 i que pretén aconseguir que persones amb problemes de salut mental i els seus familiars esdevinguin agents de salut actius en el seu procés de recuperació, millorar la seva qualitat de vida i enfortir la xarxa social i comunitària que fa possible aquest procés. El projecte està impulsat per la Generalitat de Catalunya, la Federació VEUS i la Federació Salut Mental Catalunya, en el marc del Pla integral de salut mental i addiccions, i es duu a terme en 14 municipis de Catalunya en coordinació amb els serveis de salut mental, les entitats i els ajuntaments de cada territori.
A la comarca de l’Anoia, la seu del projecte és a l’Espai Situa’t, a la Pl. Espanya 8 i a l’Espai Cívic Centre d'Igualada, i es treballa en xarxa amb l’Associació Salut Mental Catalunya Anoia, el Consorci Sanitari de l’Anoia, l’Ajuntament d’Igualada, la Regió Sanitària Catalunya Central i altres equipaments municipals.
L’Espai Situa’t · Quan la salut mental es veu afectada, tant la persona que viu el malestar com les persones del seu entorn necessiten informació i suport per entendre i adaptar-se a la nova situació. Durant el procés de recuperació, la col·laboració entre l’entorn i la persona que viu un problema de salut mental és clau. Per la qual cosa cal promoure estratègies que afavoreixin les relacions de confiança entre la persona, la família, les persones professionals i la comunitat.
L’Espai Situa’t és un punt d’informació i orientació obert i especialitzat en salut mental dirigit a la ciutadania en general i, específicament, a persones amb problemes de salut mental i les seves famílies i/o entorn. Ofereix eines, orientació en recursos, assessorament, vinculació amb la comunitat, escolta activa, programa d’assessorament legal específic, etc.
L’Espai Situa’t forma part del circuit que articula el projecte Activa’t per la salut mental oferint diferents recursos de suport i participació a la comunitat: servei d’informació i orientació, psicoeducació, formació per fomentar l’apoderament i Grups d’Ajuda Mútua, tant per a persones amb problemes de salut mental com per a famílies.
Activa’t per la salut mental: recursos per a l’apoderament · Des de l’Activa’t per la salut mental volem sumar la nostra aportació al repte que encara suposa la creació de formes de relació i comunicació que incloguin totes les veus i parts implicades en el sistema de cura i acompanyament de la salut mental. La nostra finalitat és també la d’aportar, des de la nostra experiència, alguns consells i informacions que facilitin un tractament de la salut mental més integral, i comunitari.
Activa’t per al salut mental posa a l’abast de la ciutadania la plataforma online activatperlasalutmental.org, un web que aglutina un conjunt d’informacions de suport, recursos i eines pràctiques que facilitin la comunicació i la presa personal de decisions davant del trastorn mental. Així mateix, pretén fer accessible a tota la ciutadania la realitat de la salut mental per tal de propiciar un entorn que n’afavoreixi el tractament des d’un àmbit integral i comunitari.
(*informació via Federació Salut Mental Catalunya)