Sou a: Inici / Noticies / El cicle DePellSensible homenatja el poeta Llacuna

El cicle DePellSensible homenatja el poeta Llacuna

El recital tindrà lloc a l’antiga adoberia museïtzada de Cal Granotes i recordarà els poemes més representatius de l’autor igualadí.
21-07-2015

El proper dissabte, 25 de juliol, a les 20h tindrà lloc a l’adoberia de Cal Granotes un nou recital del cicle de música i paraules DePellSensible, aquest cop dedicat al poeta Joan Llacuna. La posada en escena anirà a càrrec de l’actor Jordi Hervàs i, amb la direcció escènica de Marc Hervàs, oferiran un recull dels poemes més representatius de l’autor igualadí. L’acompanyament musical anirà a càrrec del guitarrista Alfred Artigas. El filòleg i professor Jaume Farrés, gran coneixedor de l’obra del poeta, serà l’encarregat de fer la presentació de l’espectacle.

Joan Llacuna, va néixer a Igualada l'any 1905, a la casa familiar del carrer de l'Aragall, l’actual carrer Antoni Franch, en una família d'adobers, allunyada de les esferes literàries. Gairebé tota la seva poesia neix del record i l'evocació idealitzada dels seus anys feliços de l’infantesa. Als quinze anys adquireix interès per la literatura, que es consolida a través d'una sèrie de lectures que seran la base de la seva formació autodidacta. Paral·lelament a la vocació literària, veu despertar una profunda consciència religiosa, que no abandonarà fins a la mort.  Als 22 anys, inicia la seva activitat poètica i publica els primers poemes a la premsa a partir de 1928. Seran anys d'efervescència en què participa activament en iniciatives culturals a Igualada. Les seves primeres obres són Ònix i níquel (1934) i Nyora (1935). La Guerra Civil suposarà un cop important en la trajectòria vital i poètica de Llacuna.  A conseqüència del tràngol que va suposar l'episodi del conflicte, la seva salut se'n va ressentir i la seva personalitat va canviar. Llacuna va veure que tot el seu món es trencava, desapareixia de manera definitiva. L'episodi més dramàtic i il·lustratiu d'aquest trencament és la breu però intensa relació que va mantenir amb Rosselló-Pòrcel. 

L'obra poètica de Joan Llacuna és tan breu com intensa. L'any 1977 es va publicar el conjunt de la seva Obra poètica (PAM), que va possibilitar més endavant l'accés al conjunt dels versos del poeta igualadí. El valor de la seva obra cal situar-lo en l'esforç d'una colla de poetes, com Rosselló, Espriu, Palau i Fabre o Vinyoli, per consolidar una poètica personal que anava més enllà del rigor del noucentisme i dels excessos de les avantguardes.

Les entrades es poden comprar de manera anticipada a 6 euros al Punt de Difusió Cultural i Turística (c/ Garcia Fossas, 2) o a la mateixa taquilla de cal Granotes (Baixada de la Unió, s/n) des d’una hora abans del recital a 8 euros. DePellSensible és una iniciativa de l’Ajuntament d’Igualada i l’Institut Municipal de Cultura (IMC).

  • Compartir