El concert 'Et toca a tu', dimecres a Olesa
El concert Et Toca a Tu se celebrarà finalment aquest dimecres, 17 de juny, a les 20:30h al Teatre de La Passió d’Olesa gràcies a la participació voluntària dels músics de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i a la col·laboració dels Ajuntaments d’Igualada i d’Olesa de Montserrat. D’aquesta manera, els nens i nenes del Projecte de Violins i Violoncels a Primària de l’Escola Gabriel Castellà d’Igualada, i el Cor Apropa Cultura podran actuar al costat de l’OBC després que L’Auditori es veiés obligat a suspendre l’actuació, el passat divendres, en compliment de les mesures cautelars dictades per un jutge sobre la vaga que mantenen els acomodadors. En aquesta ocasió, però, no es podrà comptar amb la participació de Los Ronderos i el Cor Shalom, prevista inicialment a L’Auditori
Et toca a tu és més que un concert, és un projecte participatiu que vol visualitzar i premiar iniciatives que utilitzen la música com a eina d’integració social. En aquesta ocasió el concert serà gratuït i obert a tothom, amb aforament limitat. La direcció anirà a càrrec d’Alfons Reverté, en la preestrena de l’obra d’Oriol Cruixent escrita expressament per l’ocasió i que els alumnes d’Igualada ha estat treballant durant tot l’any.
90 nens i nenes de l’Escola Gabriel Castellà d’Igualada participaran al concert · El projecte de Violins i Violoncels de l’Escola Gabriel Castellà d’Igualada va començar el curs 2009/2010 a partir d’una iniciativa de la regidoria d’Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament d’Igualada i amb l’objectiu de permetre que la pràctica musical a través d’un instrument pugui esdevenir una realitat pels nens i nenes. Avui, de tercer fins a sisè, tots els alumnes dediquen una petita part del seu temps lectiu al Pla Musical. Una formació intensa i pacient a càrrec de diversos professors de l’Escola Municipal de Música d’Igualada.
De la seva banda, el Cor Apropa Cultura està format per educadors socials. Neix l’octubre del 2014, com a resultat de l’èxit de les formacions artístiques Educa amb l’Art adreçades a professionals de l’acció social i educativa del programa d’accessibilitat Apropa Cultura. La Coral Apropa es troba una tarda cada mes a l'Auditori de Barcelona per assajar i des del seu inici, el director és Josep Prats. Apropa Cultura vetlla per l’accessibilitat de tota la ciutadania als equipaments culturals. És una iniciativa que uneix teatres, auditoris, i museus amb les entitats del sector social per fer la cultura accessible a tothom.
Preestrena de l’obra encàrrec d’Oriol Cruixent · Després de visitar tots els participants d’aquesta edició del concert Et Toca a Tu, el compositor Oriol Cruixent ha elaborat una obra tenint en compte les capacitats i l’energia d’aquest grup de músics tant heterogeni que omplirà l’escenari. Així doncs, ha elaborat un concert que té com a fil conductor el caràcter sorprenentment social dels antics textos llatins de Stella Splendens del Llibre Vermell de Montserrat. El concert s'inicia amb una versió molt personal d'aquest anònim del segle XIV, que he anomenat Stella Splendens in Monte op.69 on es presenten totes les realitats, emmarcades en un ambient profund i festiu.
El segon bloc ofereix al públic l'oportunitat d'entrar en les realitats individuals de cada grup, començant per l'OBC que pren protagonisme amb dues obres de repertori: Soledat ran del mar op.23 d'Oriol Cruixent, la seva primera obra per a orquestra que significa un moment d'introspecció a un món íntim i màgic, i l'obertura de l'òpera Rienzi de Richard Wagner, que mostra la lluita de l'heroi contra tot allò establert.
El tercer i últim bloc es centra en l'obra Miraculum op.66, una celebració musical per a cor mixt, cordes i percussions infantils, grup folklòric adult i orquestra simfònica. Miraculum és una oportunitat per a tots els participants d'experimentar les sensacions d'integrar-se al grup, viure la individualitat pròpia dins del mateix així com les realitats dels altres des de dins. Inspirada en els textos llatins de Stella Splendens, les arrels tradicionals catalanes hi floreixen en el material melòdic, rítmic i instrumental, per acabar amb una gran festa en rumba inspirada en els ritmes de les havaneres marineres, amb la intervenció dels infants (cordes i percussió) com a protagonistes d'aquesta catarsi final.