Sou a: Inici / Noticies / El conseller Homs, protagonista dels actes de la Diada a Igualada

El conseller Homs, protagonista dels actes de la Diada a Igualada

El conseller de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Francesc Homs, ha estat protagonista aquest dissabte dels actes institucionals de commemoració del Tricentenari de l’Onze de Setembre a Igualada.
06-09-2014

El conseller de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Francesc Homs, ha estat protagonista aquest dissabte dels actes institucionals de commemoració del Tricentenari de l’Onze de Setembre a Igualada.

El portaveu del Govern ha pronunciat al Teatre Municipal l’Ateneu la conferència 300 Onzes de Setembre, un ponència en que ha destacat que “el 1714 vam aprendre que tot allò que vulguem ens ho haurem de guanyar” afegint també que la pervivència de l’esperit català durant aquests tres segles “es deu al fet que som una nació, al fet que aquesta nació està al servei d’un país i a l’inqüestionable compromís del seu poble amb la democràcia”.

Homs ha assegurat que “aquest país no és un bolet sorgit fa trenta anys” i ha afirmat, a més, que “avui necessitem més instruments per apuntalar la recuperació econòmica, per afrontar les necessitats socials i per ser un referent al Sud d’Europa, perquè amb el que tenim ara mateix no ho podem fer”. Al seu entendre “ara som en un punt de no retorn i el que aleshores ens van prendre per les armes ho recuperarem votant”.

El portaveu del Govern ha finalitzat recordant que “les properes setmanes i mesos cal demostrar capacitat d’unitat, il·lusió col·lectiva, credibilitat de país seriós, ambició sense límits i, per sobre de tot, coratge” i ha mostrat el seu convenciment que “el futur del país depèn de tots i cadascun dels ciutadans, perquè seran ells els que acabaran decidint; arribats fins aquí, ja només depèn de nosaltres”.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de la ciutat, Marc Castells, i la pràctica totalitat de regidors del consistori, de la diputada al Parlament de Catalunya Alba Vergés, i d’alcaldes i regidors de diferents municipis de la comarca de l’Anoia. Josep Miserachs, primer tinent d’alcalde, ha llegit una declaració institucional on ha avisat que “un país que lluita pot perdre però un país que no lluita ja ha perdut” per acabar sentenciant que “Catalunya viu avui en una cruïlla històrica i cal triar bé el camí, perquè o som lliures o som espanyols”.

A la finalització de l’acte a l’Ateneu, els Voladors Trabucaires d’Igualada han encapçalat la comitiva d’autoritats fins a la plaça de l’Ajuntament portant el Penó de la Ciutat. Un cop allà, s’ha hissat la Bandera de Catalunya i l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, s’ha adreçat als assistents recordant que, des de fa tres-cents anys, “Catalunya i els catalans continuem sent agreujats econòmica i culturalment cada dia i seguim sense ser respectats com a persones ni com a poble”. Per això, ha conclòs, “no volem marxar perquè ens sentim superiors sinó perquè necessitem ser nosaltres mateixos, perquè ja és hora i perquè ja fa tres segles que ningú a l’altra banda fa el més mínim esforç per entendre’ns”. Ha finalitzat amb una crida a la participació a la convocatòria del proper 11 de Setembre a Barcelona perquè “aquests són dies incerts, volem votar el 9 de Novembre i no ens ho volen permetre, per això hem d’omplir la V Baixa en un clam per la democràcia i la llibertat”. Abans, Castells ha traslladat al conseller el ple suport del govern de la ciutat i de l’Ajuntament en el procés que viu actualment el país.

Per a tancar els actes, el cor de noies Exaudio ha interpretat l’Himne Nacional de Catalunya, Els Segadors, seguit d’un repertori de cançons populars catalanes.

  • Compartir