Sou a: Inici / Noticies / El Dia Internacional de les Dones, protagonista a la Conca d’Òdena

El Dia Internacional de les Dones, protagonista a la Conca d’Òdena

La Mancomunitat de la Conca d’Òdena convida a participar activament dels actes organitzats amb motiu de la commemoració del 8M.
02-03-2016

Com cada any, la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (MICOD) coordina els actes que s’organitzen per a la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, on diferents entitats, associacions  ajuntaments es coordinen per tal de farcir d’activitats una agenda que vol posar de manifest la necessitat de seguir reivindicant l’equitat de gènere.

Aquest serà un 8 de març amb novetats respecte el passat. Finalment es disposa d’un marc normatiu que estableix i regula els recursos per fer efectiu el dret a la igualtat i a la no discriminació per raó de sexe en tots els àmbits, etapes i circumstàncies de la vida: la Llei 17/2015 de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes. S’assoleix gràcies a la lluita incansable de les dones a favor dels seus drets i la seva llibertat, un camí que es va iniciar amb la reivindicació del moviment de dones i moviment feminista, amb precedents com Olimpe de Gouges, qui va escriure la Declaració Universal dels drets de la dona i la ciutadana l’any 1791, fet que la va condemnar a la guillotina.

“El dret fonamental de la igualtat de dones i homes constitueix un valor cabdal per a la democràcia i és una necessitat essencial en una societat democràtica moderna que vol eradicar el sistema patriarcal, androcèntric i sexista. A fi que es compleixi plenament aquest dret, no només ha d’ésser reconegut legalment sinó que, a més, s’ha d’exercir d’una manera efectiva implicant-hi tots els aspectes de la vida: polítics, econòmics, socials i culturals.”

És sabut que les lleis són importants, són bàsiques, però cal que vagin acompanyades d’una transformació social i cultural, que valori l’expertesa femenina i que reconegui l’experiència feminista en tots els àmbits. No cal oblidar que la identitat de gènere és una construcció social i cultural, que és determinada per una socialització de gènere basada en models d’home i dona discriminatoris, que segueix situant les dones en l’àmbit reproductiu, domèstic i privat. Per avançar cap a una societat més equitativa, justa i lliure cal avançar com a societat, identificant els patrons patriarcals i treballant des de nous models de relació ciutadana, basats en el respecte i la llibertat.

La Mancomunitat de la Conca d’Òdena convida a participar activament dels actes organitzats amb motiu d’aquesta efemèride. Un programa que s’allargarà tot el més de març i part del mes d’abril, amb més d’una vintena d’activitats molt diverses: exposicions, tallers, xerrades, formacions, teatre, contes, cinema, etc. Es pot trobar el programa d’actes al WEB de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena o també als webs dels ajuntaments que en formen part.

(*notícia via MICOD)

  • Compartir