Sou a: Inici / Noticies / El govern acorda reduir un 4% l’IBI de la proposta inicial de pressupostos després d’un acord amb Igualada Som-hi

El govern acorda reduir un 4% l’IBI de la proposta inicial de pressupostos després d’un acord amb Igualada Som-hi

L’acord presenta uns comptes austers, amb un increment en la despesa social i que mantenen les inversions per seguir oferint un model de ciutat amb qualitat de vida
31-10-2023

L’Alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha explicat aquest dimecres al matí les línies principals de l’acord que el govern ha tancat amb el grup d’Igualada Som-hi per presentar un projecte de pressupostos municipals que inclou diverses esmenes del grup que lidera Jordi Cuadras i que es debatrà al ple aquest vespre.

Un dels principals canvis en el projecte de pressupostos, presentat pel govern la setmana passada, és la rebaixa d’un 4% de l’Impost de Béns i Immobles (IBI). Així, la proposta inicial d’un 11% baixaria fins al 7%. Marc Castells ha explicat que “aquesta rebaixa implica al govern retallar despesa i augmentar l’estalvi de forma generalitzada en totes les regidories a excepció d’aquelles que atenen i donen servei a les persones més vulnerables i fan possible que ningú es quedi enrere”.

Castells ha agraït l’esforç del grup municipal d’Igualada Som-hi que amb aquest acord de pressupostos ha impulsat també la recàrrega del 50% IBI als pisos desocupats de forma permanent, el manteniment de les bonificacions de l’IBI als edificis que instal·lin plaques solars i als pisos que es reformin i entrin a la borsa de lloguer assequible de l’Ajuntament. Un altre dels acords a què s’ha arribat ha estat la possibilitat de fraccionar el pagament de l’IBI en quatre pagaments.

L’Alcalde d’Igualada ha remarcat que aquest pressupost permet seguir mantenir intactes les línies vermelles que des del govern no es volen creuar: “volem que els indicadors economicofinancers del consistori continuïn en verd, els vam heretar en vermell, hem aconseguit que ara siguin tots verds i volem mantenir-ho així”. En segon lloc Castells ha remarcat que des del govern “volem seguir promovent el nostre model de ciutat, amb una alta qualitat alta de vida i que no deixa ningú enrere. Un model que se centra en generar riquesa i prosperitat i que allunya Igualada de la possibilitat d’entrar en una lenta decadència com els està passant a d’altres ciutats del nostre entorn”.

Una situació econòmicosocial adversa a nivell global i d’infrafinançament municipal

Castells ha volgut contextualitzar la situació economicofinancera en la què es presenten aquests pressupostosque parteix, tal i com han publicat diversos mitjans d’abast nacional i local aquests dies, d’una situació d’alarma municipal davant l’infrafinançament dels ajuntaments per part del govern espanyol i català. En aquest sentit, l’alcalde d’Igualada ha recordat que els ajuntaments “ens veiem obligats a prestar serveis que no son competència nostra i  que no son finançats”. A banda ha recordat que l’any 2003 l’estat ja va reduir els recursos provinents de l’Impost d’Activitat Econòmica i l’any passat ha rebaixat els ingressos que els ajuntaments rebien per les plusvàlues.

A tot això cal sumar-hi l’IPC, que ha crescut un 14% els darrers quatre anys, un increment que Castells ha assumit que tothom ha patit, però  també els ajuntaments. En aquest cas per al consistori igualadí aquesta pujada ha suposat un augment de 2.000.000€ en els contractes en curs. A aquesta suma cal afegir-hi la pujada de l’Euríbor que en un any ha passat del 0,1% al 4% quadruplicant el cost dels préstecs de l’Ajunatment d’Igualada.

El cost dels subministraments també s’ha disparat arrel de la guerra d’Ucraïna en un 30%. En el cas de l’Ajuntament d’Igualada la pujada en el cost del gas i l’electricitat ha suposat un augment de 600.000€ en el dia a dia dels diferents equipaments municipals que han de seguir donant servei a la ciutadania.

Finalment, a aquesta situació cal sumar-hi l’augment de sou a funcionaris i a personal laboral de l’administració marcat per la Llei de Pressupostos de l’Estat que aquest any per l’Ajuntament d’Igualada ha suposat un increment d’1.000.000€.

L’alcalde no percep cap euro de l’Ajuntament d’Igualada

Marc Castells també s’ha referit a la “dinàmica perversa de Poble Actiu alhora de vincular els increments del pressupost municipal a una  major despesa en sous polítics que no es real”.

Castells ha mostrat un certificat, signat per la secretària de l’Ajuntament, on confirma que l’alcalde d’Igualada no percep cap euro per part de l’Ajuntament d’Igualada. Per tant, ha conclòs Castells, “les afirmacions per part de partits polítics que relacionen l’augment del pressupost amb els sous dels càrrecs polítics són falses, fruit de l’interès de desinformar i de no ser conscients de la situació global que afecta a tots els consistoris”.  Una situació, ha afegit Castells que “ha obligat a gran part dels ajuntaments del nostre país, siguin del color que siguin, a haver de pujar impostos per poder quadrar els comptes”.

De la mateixa manera, el regidor de Dinamització Econòmica de l’ajuntament, Jordi Marcè, tampoc percep cap retribució per part de l’Ajuntament d’Igualada.

  • Compartir
Pertany a: