Sou a: Inici / Noticies / El govern municipal presenta el pressupost per a l'any 2018

El govern municipal presenta el pressupost per a l'any 2018

La proposta, que l'alcalde defineix com a "responsable, il·lusionant i transformadora" contempla un total de 60 milions d’euros, amb 10 milions en inversions per a la millora de la ciutat i la qualitat de vida
13-12-2017

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i la regidora d’Hisenda, Montserrat Duch, han presentat aquest dimecres, 13 de desembre, les línies principals del pressupost de la corporació municipal per a l’any 2018, que serà debatut i se sotmetrà a aprovació en el ple ordinari previst per al proper dimarts, 19 de desembre.

La proposta de pressupost elaborada pel govern municipal contempla 58,1 milions d’euros pel que fa a l’Ajuntament i 60,0 milions d’euros si s’hi sumen també les empreses municipals. Aquestes xifres equivalen a un increment aproximat d’un 11,7% si es té en compte l’actual exercici 2017.

Tal i com ha explicat l’alcalde, el fet que “el consistori, després de molts anys d’esforços, s’hagi situat finalment per sota del llindar del 75% d’endeutament, fa possible que ara puguem incrementar la inversió en allò que veritablement pertoca, la millora de la ciutat i de la qualitat de vida dels igualadins”. Ha apuntat que “la gestió responsable de les finances del consistori repercuteixen també de manera positiva en els nostres proveïdors que, a dia d’avui, ja cobren les factures a trenta-cinc dies de mitjana, quan fa sis anys ho feien a més de dos-cents”.

Així doncs, segons s’ha detallat avui, el capítol d’inversions s’incrementarà en aproximadament un 80%, passant dels 5,7 milions d’euros d’aquest 2017 als 10,3 milions d’euros el 2018, mantenint en tot cas l’equilibri financer. Una proposta que l’alcalde ha definit com “un pressupost responsable, il·lusionant i transformador”.

Principals àmbits d’actuació · El govern municipal ha exposat quines seran algunes de les principals inversions previstes per a l’any vinent. Destaquen, per exemple, els 2,1 milions d’euros per a la rehabilitació de l’antiga Teneria, actualment en marxa i que ha d’acollir, entre altres, l’Arxiu Comarcal de l’Anoia; el milió d’euros dedicat a la modernització del polígon industrial de Les Comes; els 800.000 euros per a la reforma integral de la Plaça de la Masuca; els 400.000 euros per a les pistes esportives de l’Institut Badia i Margarit, ubicades a les antigues piscines del Recasens i integrades a l’Anella Verda Fluvial; o també els 200.000 euros per a la recuperació de l’ala Nord de l’Escorxador, els 100.000 per al pla de millora de les escoles públiques municipals encetat l’any 2015 o els 130.000 euros que es dedicaran a la instal·lació de calefacció a l’Escola Municipal de Música.

El Pla Integral de Modernització dels Equipaments Esportius Municipals, amb la mirada posada a la candidatura de Ciutat Europea de l’Esport 2019, també inclourà algunes de les principals actuacions, destacant de manera molt especial la nova pista poliesportiva del complex de Les Comes, amb una inversió d’1,7 milions d’euros.

El nou Pla de Millores als Barris també rebrà una important dotació, amb una xifra propera als 1,3 milions, on destaquen 500.000 euros per a tasques d’asfaltatge, 600.000 euros per obres a la via pública, 100.000 euros per a la millora de l’accessibilitat en voreres i 100.000 euros per a l’adequació de l’entorn dels circuits de l’Anella Verda.

Paral·lelament, 55.000 euros es destinaran a la millora de l’arbrat i dels parcs infantils de diferents zones de la ciutat i 25.000 euros a l’adequació de zones blanques d’aparcament gratuït. Diferents edificis i equipaments municipals, com la Biblioteca Central, el Mercat de La Masuca, els centres cívics o l’edifici de Cal Badia, entre altres, seran objecte d’actuacions de millora, seguint la línia encetada aquest any: en total, s’hi invertiran 155.000 euros. I, a banda, pel que fa a les empreses municipals, avui també s’ha avançat que la Societat Igualadina Municipal d’Aparcaments (SIMA) invertirà l’any vinent 165.000 euros en la substitució de tots els parquímetres de les zones blaves de la ciutat per un model més actual.

A més, es continuarà destinant una dotació molt important a les dues regidories que vetllen de manera més directa per les persones, com són la d’Acció Social i Igualtat i la d’Entorn Comunitari i Cooperació. Aquestes dues àrees disposaran de 6,1 milions d’euros en conjunt per a seguir prestant serveis i dotant de nous recursos públics a la ciutadania en general i, de manera més concreta, a aquells que, segons Castells, “més precisen el suport de l’administració que els és més propera”. Aquí, un dels principals projectes que s’iniciaran la propera primavera és precisament el del futur Centre Cívic Nord, al carrer Sant Martí de Tous, amb una inversió d’1,6 milions d’euros i que ha d’entrar en funcionament l’any 2019.

Altres àmbits d’actuació que el govern ha destacat com a prioritaris per a l’any vinent són el de la consolidació d’Igualada com a ciutat amable per a viure-hi i com a ciutat universitària, el de la projecció com a capital turística i centre comercial a cel obert, el de l’ocupació i del suport a les empreses i als sectors econòmics estratègics, el de la cultura i els esdeveniments singulars o el de la infància i la joventut. Marc Castells ha concretat l’acció municipal prevista per a l’any vinent afirmant que “des del govern municipal farem una ferma aposta per millorar de manera molt notòria l’espai públic i l’entorn, els equipaments i els serveis que prestem a les persones, aquest pressupost i tot el que implica ha de suposar un salt endavant per Igualada”.

Castells ha explicat finalment que, per a dur a terme aquest conjunt d’accions l’Ajuntament contempla mantenir “la bona dinàmica de trucar a les portes i que se’ns obrin i, per tant, aconseguir el suport tant d’altres administracions, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, com d’entitats privades”. En aquest sentit, han posat com a exemple diferents inversions actualment en curs que s’executen gràcies a aquestes col·laboracions: la recuperació de la Teneria o l’institut Badia i Margarit amb el suport de la Generalitat, nombroses inversions en instal·lacions esportives amb la Diputació, i l’ampliació d’instal·lacions de la Residència Pare Vilaseca amb una important aportació de la Fundació Bancària “la Caixa”.

  • Compartir