'El metge de Lampedusa', l'11 de febrer a l'Ateneu
El proper diumenge, 11 de febrer, a les 19h, el Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada acull l’espectacle El metge de Lampedusa, text basat en la novel·la Llàgrimes de sal, relat de la vida del metge Pietro Bartolo escrit per la periodista Lidia Tilotta. Anna Maria Ricart n’ha fet l’adaptació i la dramatúrgia i Miquel Górriz ha dirigit Xicu Masó, que es posa a la pell del metge de Lampedusa. Teatre documental que impressiona, emociona i que no deixa indiferent.
Lampedusa i els refugiats · A El metge de Lampedusa, Xicu Masó s’ha fet seva la veu i la memòria del doctor Bartolo per a fer entendre al públic la urgència de la catàstrofe dels refugiats. Bartolo fa trenta anys que és metge en aquesta illa italiana situada davant la costa de Tunísia i, amb la seva feina, s’ha convertit en un exemple de coratge, compromís i dignitat. Des del bell mig del Mediterrani acull els refugiats desplaçats a la força i escolta les seves històries de misèria, persecució i por. La Llei del Mar obliga a salvar qualsevol persona que s’estigui ofegant, qualsevol persona i en qualsevol circumstància. Aquesta llei la coneixen bé els habitants de Lampedusa, que, encapçalats per Pietro Bartolo són els primers d’acollir-los, escoltar-los i acompanyar-los.
El metge de Lampedusa és un mirall on l'espectador es descobreix a través de prejudicis, pors i nivell de tolerància al dolor aliè. Situa el públic davant d'una realitat crua i aliena, però que s'esdevé en el mateix mar es banyaran, despreocupats, quan arribi la calor. És una bufetada a la consciència que ningú s'hauria de perdre.
El mateix Xicu Masó destaca que Lampedusa és una illa preciosa, petita i preciosa. És siciliana i potser també una mica africana perquè està més a prop de Tunísia que d'Agrigento. Té només 20 km2 però els seus habitants potser no la pensen tan petita perquè el mar també és el seu territori; la majoria dels sis mil veïns que hi viuen són o provenen de famílies de pescadors. A tots ells, des de fa uns trenta anys, els visita el mateix metge, també fill de l'illa i de pescadors, el doctor Pietro Bartolo.
De Lampedusa en diuen “La Porta d'Europa” i a aquesta porta fa molts anys que hi truquen persones que creuen que travessant el llindar estaran salvats. Europa, com diu Masó, no els salva, però els veïns de Lampedusa, fidels a la Llei del Mar, sí que ho fan. Un cop a l'illa, el doctor Bartolo és el primer que els acull, que els visita i que els cura, si pot. Però sobretot, els escolta. Pietro Bartolo té a la memòria les històries de moltes d’aquestes persones, que ell recorda pel seu nom: la Jasmine, la Sara, l'Anuar, l'Omar, la Sama o la Favour. Sap que les xifres s’obliden però que no és gens fàcil oblidar les persones que es coneixen pel nom.
L’equip · Xicu Masó és actor i director de teatre amb una extensa trajectòria. Es va formar al Teatre Lliure de Barcelona com a ajudant de direcció de Fabià Puigserver i Lluís Pasqual. El 1977 va fundar el Talleret de Salt, l’escola de teatre El Galliner de Girona i la productor a La Mirada.
Miquel Górriz és membre del Teatro Fronterizo i va debutar com actor l’any 1986 amb José Sanchis Sinisterra a l’obra Ñaque o de piojos y actores i, com a autor i directo,r amb Sergi Belbel a l’espectacle Minim.mal Show. Ha treballat amb la majoria de productores del país i els seus muntatges són habituals a les sales, teatres i festivals més importants de casa nostra. L’any passat va estrenar Art, de Yasmina Reza a Temporada Alta, muntatge que posteriorment va fer temporada al Teatre Goya i va encetar la temporada de tardor del Teatre Municipal l’Ateneu.
Anna Maria Ricart, responsable de l’adaptació de la novel·la i de la dramatúrgia d’El metge de Lampedusa, és llicenciada Direcció i Dramatúrgia per l’Institut del Teatre de Barcelona i en Ciències de la Informació per la UAB. Ha realitzat diversos cursos a l’Obrador de la Sala Beckett amb Xavier Albertí, Victoria Szpunberg, Carles Batlle, David Plana, Lluís Hansen i Silvina Sabater.
Esteve Mulero és l’ajudant de direcció. L’escenografia és de Lluís Nadal i la il·luminació d’Àngel Puertas i August Viladomat. L’espai sonor és de Marc Panqueque i el vestuari de Carme Puigdevall. El productor és Arnau Nadal i l’espectacle és una coproducció del Teatre Lliure, Temporada Alta i Punt Produccions Teatrals.
Venda d’entrades · Les entrades es poden comprar al Punt de Difusió Cultural i Turística d’Igualada, al c/ Garcia Fossas, 2, de dimarts a dissabte de 18:30 a 20:30h, i el dissabte i el diumenge d'11 a 14h. També al web www.ticketea.com i, una hora abans de l’espectacle, a la taquilla del Passatge Vives. Les entrades tenen un preu de 15 i 12 euros, amb descomptes per a diversos col·lectius.