Sou a: Inici / Noticies / El Pla de Salut d'Igualada 2015-2018 supera el seu equador

El Pla de Salut d'Igualada 2015-2018 supera el seu equador

Contempla 168 mesures per incidir en aspectes com hàbits de vida, medi ambient, mobilitat, exclusió o seguretat alimentària, de les quals ja s'han iniciat o completat més del 80%
10-05-2017

El 23 de desembre de l’any 2014, el ple municipal de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat el Pla de Salut 2015-2018 d’Igualada. Per primera vegada, un document englobava totes les accions que havien de revertir en la millora de la salut de la ciutadania durant un període de quatre anys. Seguint l’estratègia de “salut en totes les polítiques”, s’hi contemplen 168 actuacions que impliquen la pràctica totalitat dels departaments municipals, derivades d’una diagnosi prèvia a nivell de ciutat i que incideixen en aspectes molt diversos, com els hàbits de vida, el medi ambient, la mobilitat, l’exclusió social, la salut mental o la seguretat alimentària.

Tal i com ha explicat aquest dimecres el tinent d’alcalde d’Entorn Comunitari, Fermí Capdevila, després dels dos primers anys d’aplicació, d’aquestes 168 actuacions previstes ja se n’han iniciat 137, un 81%, i, d’aquestes, se n’han finalitzat 117, gairebé el 70% del total. 20 accions es troben avui en desenvolupament i només 31 estan pendents d’iniciar-se, quan encara resten dos anys d’aplicació del pla.

Entre les accions ja completades hi ha, entre moltes altres, enquestes d’hàbits esportius, estudis d’hàbits alimentaris de la població, accions per incentivar l’alimentació saludable i per combatre l’obesitat infantil, campanyes de promoció de l’exercici físic, informació sobre la higiene bucodental als escolars o diferents accions per combatre el consum de drogues, tabac i alcohol, especialment en espais d’oci nocturn juvenil. Entre les que actualment estan en desenvolupament hi ha, per exemple, la implicació dels locals d’oci nocturn en el programa Nits de Qualitat, el disseny d’un programa de suport a la integració laboral de persones amb malaltia mental o el desenvolupament de recorreguts saludables a través de l’Anella Verda d’Igualada. I entre les pendents, que es preveu executar entre 2017 i 2018, hi ha la redacció d’un protocol per fomentar l’oci nocturn saludable en l’àmbit festiu, el disseny d’un catàleg informatiu per la prevenció de malalties de transmissió sexual o campanyes per recordar la importància dels controls periòdics per prevenir malalties. 

Els informes anuals de seguiment corresponents als dos primers anys del Pla de Salut d’Igualada, el 2015 i el 2016, amb l’estat detallat en què es troba cadascuna de les actuacions es poden consultar AQUÍ.

Igualada, ciutat cardioprotegida · En el marc de la mateixa compareixença del govern municipal d’aquest 10 de maig, la regidoria d’Entorn Comunitari ha presentat el tríptic informatiu sobre els desfibril·ladors externs semiautomàtics (DEAs) que s’ha repartit recentment a totes les llars de la ciutat. Aquesta campanya de difusió dels recursos de cardioprotecció a la via pública és, precisament, una de les actuacions plantejades al Pla de Salut 2015-2018.

El tríptic inclou un mapa amb la ubicació de tota la xarxa DEA en equipaments i vehicles municipals, que l’Ajuntament va començar a desplegar l’any 2012. Més enllà de la xarxa municipal, que compta amb 24 aparells, també s’hi inclouen els 13 desfibril·ladors situats en Columnes de Rescat Cardíac (CRC) a la via pública, establerts en bona part en col·laboració amb empreses i entitats locals, i també els 5 aparells ubicats en equipaments sanitaris de referència i els 11 que es poden trobar en altres establiments, com gimnasos, i en vehicles itinerants, com poden ser els taxis. El document inclou també informació bàsica perquè la ciutadania sàpiga com ha d’actuar si es troba davant d’una aturada cardíaca.

El desplegament de la xarxa de desfibril·ladors es complementa amb diverses accions formatives. Actualment, més de 180 persones vinculades amb els equipaments municipals han participat en cursos de Suport Vital Bàsic i Desfibril·lació Externa Automàtica, organitzats pel departament de Salut Pública. D’altra banda, també s’ha apostat per la formació a les escoles a través de tallers d’autoprotecció que s’han impartit al cicle superior de primària.

Aquest dissabte, Desfilada per la integració · Fermí Capdevila, finalment, ha posat en valor una iniciativa que es tornarà a celebrar dissabte vinent, dia 13 de maig, a les 13h i al Museu de la Pell. Per segona vegada Igualada celebra la Desfilada per la integració, un acte emmarcat dins del projecte integraMENT, una acció terapèutica i de reinserció social i laboral per a persones que pateixen algun tipus de problema de salut mental o discapacitat física o sensorial.

Coincidint amb una nova edició del Rec.0 Experimental Stores, mitjançant la moda i la publicitat, l’acte pretén fer palès que, si la moda es fa per les persones i per a les persones, no hi ha lloc per la discriminació i l’estigmatització. Trencant mites i falses creences, la desfilada vol conscienciar la societat que la inclusió és més que una necessitat i ha de ser una realitat. La passarel·la novament la compartiran models top amb models del projecte integraMENT, comptant amb la presència de marques de primer nivell.

El tinent d’alcalde d’Entorn Comunitari ha recordat que l’Ajuntament d’Igualada està fermament compromès amb la causa i fa costat a aquesta desfilada de moda, promoguda pel Servei de Salut Mental del Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA) i l'Escola Agència Internacional de Models i Actors Arnelia World.

 

  • Compartir