Sou a: Inici / Noticies / El Ple del Consell dels Infants es reuneix a l’Ajuntament

El Ple del Consell dels Infants es reuneix a l’Ajuntament

Els representants dels centres educatius de la ciutats aborden qüestions com l’incivisme, la lluita contra el canvi climàtic o la candidatura a Capital de la Cultura Catalana 2022
16-11-2019

El Saló de Sessions de l’Ajuntament va acollir dijous el Ple del Consell dels Infants, format per trenta escolars de la ciutat. La reunió es va iniciar precisament amb la benvinguda als nous consellers que s’hi incorporen, representants dels diferents centres educatius de la ciutat.
La tinenta d’alcalde i regidora d’Acció Social i Habitatge, Carme Riera, va destacar que Igualada té la distinció de Ciutat Amiga de la Infància i va recordar que aquest any se celebra el 30è aniversari de l’aprovació dels Drets dels Infants, efemèride que se celebrarà el proper 20 de novembre amb una jornada commemorativa que també es concretarà amb diversos actes a la capital de l’Anoia, que inclouran una visita al Parlament de Catalunya.
Un cop constituït el ple, els seus joves membres es van anar presentant i explicant els motius i els objectius de la seva participació amb aquest òrgan institucional, que se centraven bàsicament en la possibilitat de fer sentir la veu dels infants i de col·laborar en la detecció i definició dels reptes que té la ciutat.
De la seva banda, l’alcalde, Marc Castells, va plantejar les tres qüestions en què l’Ajuntament demana la implicació del Consell d’Infants, que són la lluita contra l’incivisme, les iniciatives per combatre el canvi climàtic i el suport a la candidatura d’Igualada per ser escollida capital de la cultura catalana de l’any 2022. A més, l’alcalde també va recordar que els centres escolars de la ciutat han iniciat un procés de participació per definir la futura ampliació del Parc Central, que ha d’acollir un skatepark en una àrea destinada al oc i al lleure infantil i familiar.
Ciutat Amiga de la Infància
La Unicef ha atorgat a Igualada el segell de Ciutat Amiga de la Infància 2018-2022. Una Ciutat Amiga de la Infància és aquella ciutat, poble, comunitat o sistema de govern local compromès amb el compliment dels drets dels infants i els adolescents, seguint la Convenció sobre els Drets dels Infants, i promovent també una ciutadania democràtica amb i per la infància.
El Consell dels Infants es va crear l’any 2017 com un mecanisme de participació que permet als infants fer sentir la seva veu al consistori de la ciutat. les seves funcions passen per, entre altres, establir un mecanisme estable de participació que acosti aquest sector de la ciutadania als valors de la cultura cívica, promoure un escenari educatiu i participatiu que els converteixi en subjectes actius de la ciutat i els permeti debatre sobre els temes que considerin rellevants, desenvolupar una major sensibilitat i implicació amb el seu entorn, estimular una millor convivència entre generacions, donar a conèixer els drets i deures dels infants a la comunitat i aconseguir que les persones adultes reconeguin els drets de la infància i valorin la seva opinió. El Consell Municipal dels Infants està presidit per l’alcalde, n’és vicepresidenta regidora delegada de la matèria d’Infància i en formen part també els regidors responsables d’Urbanisme, Participació i Ensenyament, un regidor de cada grup municipal i, especialment, dos infants representants de cada centre educatiu de Primària de la ciutat. Concretament, un alumne de 5è i un de 6è, vetllant sempre la paritat en la composició de l’ens, essent tots ells escollits de manera democràtica pels seus companys. Al llarg del curs, el Consell celebra una sessió de treball mensual i, a més, dues sessions plenàries a l’Ajuntament.

  • Compartir