Sou a: Inici / Noticies / El president Quim Torra participarà dissabte a la jornada de portes obertes a la Teneria

El president Quim Torra participarà dissabte a la jornada de portes obertes a la Teneria

La visita serà el punt culminant de la campanya de recorreguts guiats que s’han organitzat aquest estiu per donar a conèixer a la ciutadania la transformació de l’històric edifici
25-09-2019

El president de la Generalitat, Quim Torra, assistirà aquest dissabte a la jornada de portes obertes que se celebrarà a l’edifici de la Teneria, que ha estat adequat com a seu de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia i equipament docent. La visita del president tindrà lloc a partir de les 12.30 h. La jornada, que també comptarà amb la presència d’altres autoritats, serà el punt culminant de la campanya de visites guiades que s’han organitzat aquest estiu per donar a conèixer a la ciutadania la transformació de la històrica edificació, ubicada a la cèntrica plaça del Rei
L’edifici rehabilitat ja acull des d’aquest mes de setembre classes dels estudis de l’àmbit de la salut que la Universitat de Lleida ofereix a Igualada i ben aviat quedarà també enllestit el trasllat de les dependències de l’Arxiu Comarcal, que des de 1986 estaven ubicades a l’edifici de Cal Maco, a la plaça de la Creu. Les obres d’adequació han consistit en una remodelació integral de la que havia estat la seu de l’Escola de Teneria, amb un projecte elaborat pels Serveis Tècnics de l’Ajuntament d’Igualada amb el Suport del Departament de Cultura, atès que la Direcció General de Patrimoni Cultural és qui gestiona la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya. De fet, les obres s’han pogut dur a terme gràcies a la inversió de la Generalitat, que, a través d’un conveni de col·laboració amb el consistori igualadí, hi ha destinat 2.157.402,17€.
Edifici emblemàtic
L’any 1949, l’Ajuntament d’Igualada va cedir un solar de 845 m2, on fins al segle XIX hi havia hagut l’hospital del municipi, per a construir-hi l’Escola Superior Industrial d’Adoberia. El projecte original el van signar els arquitectes Buenaventura Bassegoda i José Antonio Coderch de Senmenat, les obres van arrencar el 1951 i les classes van començar el 1956. Fins l’any 2014, quan l’activitat universitària es va traslladar al nou Campus Universitari del Pla de la Massa, la Teneria va acollir estudis universitaris vinculats a una activitat industrial molt arrelada a la ciutat, com és l’elaboració de pell de qualitat. Des del 2015, gràcies a un arranjament provisional de la planta baixa, la instal·lació va acollir, també, l’Escola d’Adults.
Tot i que la Teneria no és un edifici catalogat pel seu valor patrimonial, el projecte n’ha conservat en bona part l’essència i l’estructura, ja que és considerada una construcció emblemàtica. Se l’ha dotat, tanmateix, d’una nova presència exterior i s’ha recuperat l’accés per la planta baixa a nivell de la Plaça del Rei. En total s’han destinat, uns 1.800 m2 per al nou Arxiu Comarcal de l’Anoia i uns 1.300 m2 per als usos docents.

  • Compartir