Sou a: Inici / Noticies / El projecte Reciclos s’adapta a la situació de confinament

El projecte Reciclos s’adapta a la situació de confinament

Comunicat de l’Ajuntament d’Igualada sobre les mesures de confinament del COVID-19
24-04-2020

Durant el període de confinament, el projecte de reciclatge Reciclos s’ha adaptat a la situació d’excepcionalitat. L’aplicació, per exemple, facilita el seu ús des de casa per passar el mínim temps necessari al contenidor. El programa de reciclatge busca incrementar les taxes de reciclatge d’envasos i, com a compensació, ofereix incentius com sortejos o premis o fer donacions a fins comunitaris.
Durant aquests dies un dels seus objectius comuns que la plataforma ha impulsat és un donatiu al Consorci Sociosanitari d’Igualada per a la compra de material, com ara mascaretes i EPIs. Aquesta voluntat ha multiplicat per deu els donatius des de l’aplicació a causes socials, dada que constata la sensibilitat dels igualadins.
Des de l’estiu passat l’Ajuntament d’Igualada participa en aquest programa, una prova pilot de recollida d’envasos que pretén repensar la manera de mobilitzar la ciutadania en qüestions mediambientals i que impulsa el Centre d'Innovació sobre Economia Circular d'Ecoembes amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de proporcionar millores sostenibles al territori català amb un projecte d’economia circular.
Reciclos vol aconseguir una millora en la forma com es reciclen els envasos que van al contenidor groc, així com trobar una solució a la necessitat de buscar un mètode que millori i augmenti les ràtios de reciclatge. Per fer-ho possible, s’utilitza un sistema que s’ha pogut impulsar gràcies a la innovació tecnològica i la recompensa en forma de “reciclos” sense modificar les infraestructures existents.
En el cas d’Igualada, el projecte consisteix a connectar el ciutadà amb el contenidor groc, a través del seu mòbil, i mobilizar-lo perquè recicli més i millor gràcies a l’ús de tecnologies com la sensòrica, les aplicacions, la ludificació o la tecnologia de blocs. La prova pilot s’aplica fins ara al barri del Poble Sec, amb una molt bona acollida: més de 500 usuaris, un 11% de les famílies del barri usen l’app.
El regidor de Mobilitat, Miquel Vives, considera que “el projecte és prou madur per fer-lo créixer i implicar-hi tota la ciutat. Alguns veïns s’hi han interessat des del principi i no tenien accés al projecte perquè viuen en altres zones de la ciutat. En els mesos que ha durat el pilot s’ha detectat un lleu increment en la taxa de reciclatge, fet que ens dóna confiança per obrir la prova a tota la ciutat”. Vives també afegeix que “Seguim els valors de ciutat amable, de sostenibilitat i també d’innovació i caràcter d’smart city”.

  • Compartir