El projecte RetaiLink arenca a Igualada
Igualada ha estat l'amfitriona aquest dimecres d'una trobada amb les ciutats d'Europa que participaran inicialment al projecte RetaiLink. L'objectiu de RetaiLink és potenciar el sector comercial en ciutats mitjanes, a través del treball conjunt i l'intercanvi d'experiències entre municipis d'arreu d'Europa.
El projecte, coordinat des dels departaments de Dinamització Econòmica i de Comerç de l'Ajuntament d'Igualada, s'engloba dins el programa URBACT III de la Unió Europea.
Aquesta primera trobada ha servit per a donar el tret de sortida a la primera fase del projecte, i ha comptat amb representants de les ciutats que hi participen: Basingstoke (Regne Unit), Fermo (Itàlia), Hengelo (Holanda), Bistrita (Romania) i Sibenik (Croàcia). Es preveu ampliar el nombre de participants de cara a la segona fase.
Dues jornades de treball intens · Entre dimecres i dijous, els participants presentaran les respectives ciutats davant dels seus nous socis de treball, coneixeran a fons el programa URBACT III, i atendran una conferència sobre l'estat de la qüestió del sector del comerç.
També es faran sessions de treball per a definir l'àmbit d'actuació del projecte RetaiLink, parlar sobre l'establiment de grups de treball amb agents locals i una sessió pràctica per a familiaritzar-se amb els procediments administratius que els requereix el programa URBACT. A més, els representants italians, holandesos, croates, anglesos i romanesos podran conèixer els eixos comercials d'Igualada de primera mà amb una visita guiada.
Treballar un repte local amb una perspectiva global · En la presentació de les jornades, la regidora de Dinamització Econòmica i coordinadora del projecte RetaiLink, Àngels Chacón, ha posat de relleu que la dinamització del comerç és un dels principals reptes d'Igualada i també de moltes ciutats mitjanes d'Europa. “Vam pensar que, sent un dels desafiaments interns que teníem com a ciutat, un programa URBACT seria una bona manera de trobar-hi solucions”, ha explicat. Chacón també ha encoratjat els participants a treure el màxim profit de l'experiència. Al seu torn, els representants de les ciutats europees han mostrat interès per conèixer les realitats d'altres països, veure quins són els seus punts en comú i compartir experiències.
Des d'URBACT, la representant Clementine Gravier ha destacat que RetaiLink és l'únic projecte que s'enfoca específicament al sector del comerç. “Esperem una participació activa de tots els membres de la xarxa per tal que aquesta estigui plena de contingut i sigui realment útil”, ha remarcat.
El comerç com a generador d'activitat econòmica · Durant els propers anys, els integrants del projecte treballaran per definir mecanismes que creïn una oferta comercial innovadora en ciutats mitjanes, per tal de posicionar aquest sector com a generador d’activitat econòmica.
En les properes trobades de RetaiLink s'analitzaran condicionants com les normatives i regulacions sobre comerç, la planificació urbanística i la mobilitat, la influència de les TIC, les tendències en els hàbits de consum o els esdeveniments que ajuden a dinamitzar l'activitat comercial.
A través de l'intercanvi d'experiències, cada ciutat haurà de desenvolupar el seu propi pla d’acció local. En el cas d’Igualada, el pla d’acció local i l’oferta innovadora que sorgeixi del projecte haurà d’integrar el comerç tradicional, les botigues de fàbrica, els outlets i les activitats de l’espai urbà com el REC.0.
Un projecte clau per a la internacionalització d'Igualada · Cal destacar que la capital de l'Anoia és l'única ciutat de Catalunya que lidera una xarxa de ciutats dins d'aquesta edició del programa europeu URBACT III, posant-se al mateix nivell d'altres municipis com Bilbao amb el projecte URBAN3S, Manchester amb el CSDC, Nàpols amb el 2C, Gènova amb l’Interactive Cities o Rotterdam amb el Resilient Europe.
A més, aquesta és la segona vegada que Igualada participa d'un projecte europeu d'aquestes característiques. En l’anterior edició del programa URBACT II, Igualada va liderar el projecte 4D Cities. Entre 2012 i 2015, es va treballar colze a colze amb vuit ciutats europees sobre com orientar el desenvolupament de les ciutats per a millorar la salut de les persones.