Sou a: Inici / Noticies / El Teatre Municipal l’Ateneu acollirà un concert de la Cobla Principal de Cassà diumenge 27 de juny

El Teatre Municipal l’Ateneu acollirà un concert de la Cobla Principal de Cassà diumenge 27 de juny

Serà un concert homenatge en substitució del tradicional Aplec de la Sardana al passeig que aquest any no es podrà fer
21-06-2021

L’Agrupació Sardanista d’Igualada i la Regidoria de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada organitzen un concert de cobla al Teatre Municipal l’Ateneu ja que enguany no es podrà celebrar l’Aplec de la Sardana al passeig. El proper diumenge dia 27 de juny, a les 12 del migdia la cobla La Principal de Cassà oferirà un concert que, a més, servirà per homenatjar totes les persones que ens han deixat.  Les entrades, que tenen un preu de 5 euros, es poden comprar al web teatremunicipalateneu.cat i una hora abans de l’espectacle a la taquilla.

Història de la Cobla Principal de Cassà

Com recorda Josep Loredo i Moner: Aquesta Cobla-orquestra va néixer l'any 1910 a Cassà de la Selva, essent, en un principi, una evolució de la Cobla-orquestra Orfeó Cassanenc; després s'hi van afegir dos “dissidents” de la Cobla-orquestra La Unió Cassanenca: Enric i Ricard Gruart, juntament amb Ramon Rosell i Mestres, Josep Barceló, Robert Rich, Lluís Julià, Francesc Ferrer, Recared Oliveras, Miquel Roca i Julià, Emili Figueras i l’altre fill de l’Enric Gruart, en Francesc. La veu popular batejà la nova formació amb el nom dels “Enriquets” (fent referència al capdavanter, Enric Gruart). El primer director en fou el fill de l’Enric, en Ricard. I una vegada reestructurats, van adoptar definitivament el nom de La Principal de Cassà.

La seva primera actuació d'aquest període va tenir lloc el 27 de Març de 1910, diada de Pasqua, al local del Centre Republicà de Cassà de la Selva, amb notable èxit, que es repetiria pocs dies després al Centre Econòmic. Hi ha documentades actuacions amb el nom de La Principal de Cassà l'any 1907 tant en la vessant d'Orquestra com en la de Cobla, tot i que per aquesta darrera funció prenien el nom de La Nova de Cassà de la Selva. L'any 1910 van prendre el nom definitiu que, amb un parèntesi d'un canvi de nom obligat (temporades 1988-89 a 2009-2010 en que van haver de treballar com a Cobla-orquestra Selvamar), ha perdurat fins els nostres dies.

Encara dins de la temporada 1923-1924, el mes de gener de 1924 els contracta el Centre Català de Madrid, on actuen a la Casa de la Ciutat i al Palau Reial. Paradoxalment, una de les sardanes que interpreten en aquella ocasió és La Santa Espina, d' Enric Morera, aleshores rigorosament prohibida per la dictadura de Primo de Rivera, essent la primera ocasió en què aquesta emblemàtica sardana es pot escoltar per una emissora de ràdio.

 

  • Compartir