Sou a: Inici / Noticies / Els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena exigeixen que es garanteixen els drets laborals dels afectats pel confinament

Els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena exigeixen que es garanteixen els drets laborals dels afectats pel confinament

Comunicat de l’Ajuntament d’Igualada sobre les mesures de confinament del COVID-19
21-03-2020

En la compareixença diària que fan cada migdia els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena, Marc Castells, alcalde d’Igualada, ha tornat a fer una crida al departament de Treball de la Generalitat de Catalunya per resoldre la situació de les persones confinades que no poden accedir al seu lloc de treball.
Actualment, a la zona confinada, els treballadors que han donat positiu per coronavirus o que estan aïllament per haver tingut contacte amb un positiu, tenen protegits els seus drets laborals via contingències per accident de treball. Ara bé, tots aquells treballadors que no han estat diagnosticats ni aïllats però que són residents a la Conca d’Òdena i treballen fora de la zona confinada i que, per tant, no poden accedir al seu lloc de treball, es troben desprotegits, sense resposta a la seva situació.
Segons Castells, és el cas més comú i el que pateix més gent, i per això els alcaldes i alcaldesses de la zona “exigim respostes immediates a problemes que fa més d’una setmana que haurien d’estar resolts. Exigim responsabilitat i celeritat a les administracions de la Generalitat i l’Estat perquè es posin d’acord per garantir els drets d’aquestes persones”. Els municipis d’Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena, es troben sota confinament territorial des de la nit de dijous 12 de març.
En el mateix sentit, l’alcalde d’Igualada ha demanat a les administracions que en la manera de solucionar aquesta greu des-protecció laboral, es trobi un circuit que eviti el col·lapse dels Centres d’Atenció Primària que, com ha afirmat “ara s’han de dedicar únicament a resoldre els problemes mèdics de la nostra població.
Per altra banda, l’alcalde d’Igualada, ha volgut informar de les últimes mesures logístiques preses per encarar aquest greu episodi sanitari a la Conca d’Òdena “amb la voluntat inequívoca d’aplicar la màxima transparència i donar tota la informació als
ciutadans”, segons ha afirmat. En primer lloc, al voltant del CAP Anoia, ahir s’hi van fer dues actuacions: es va habilitar un espai de descans pels serveis assistencials que començaran a fer torns de 24 hores i es va habilitar un dispositiu per atendre les urgències de baixa complexitat davant l’estació de ferrocarrils. Aquest dispositiu, operat com a punt d’atenció sanitària del SEM, s’entén com una extensió més del CAP Anoia i té com a objectiu convertir-se en un espai més de consulta accessible a peu de carrer, atendre casos de baixa complexitat, donar una millor atenció, i alhora rebaixar la saturació de l’Hospital d’Igualada.
Per altra banda, Castells ha informat que el CAP de Montbui romandrà tancat mentre que al CAP de Vilanova del Camí se centralitzaran, a partir de dilluns, les consultes relacionades amb pediatria, odontologia, atenció a la dona i treball social. Aquesta mesura respon a la voluntat de separar les consultes en funció de la tipologia per tal de reforçar l’eficiència i l’atenció. Alhora, també s’ha reforçat l’atenció a les residències de gent gran i el seguiment telefònic a les persones en situació de risc.
Finalment, Castells ha acabat la seva intervenció enviant un agraïment especial a la Policia Local d’Igualada per la seva feina en controlar el compliment del confinament i en la resolució d’un cas d’atracament que va tenir lloc la setmana passada.
Per la seva banda, Jordi Dalmases, cap de la Policia Local d’Igualada ha informat sobre tal delicte. El passat dimecres va tenir lloc un atracament a una farmàcia del centre de la ciutat, perpetrat per dues persones. Gràcies a la informació recollida per la Policia Local i a la col·laboració amb el cos de Mossos d’Esquadra, ahir a la tarda es va poder procedir a la detenció dels dos atracadors que van ser traslladats a les dependències dels mossos d’Esquadra.
A més a més, en relació a les mesures del confinament, el cap de la Policia Local ha volgut enviar un agraïment i un encàrrec a la ciutadania. Segons Dalmases a la Conca d’Òdena gairebé la totalitat de la gent està col·laborant com és degut, complint les mesures de confinament. Tot i així encara hi ha algunes persones que no es regeixen pels preceptes decretats per la llei i segueixen sortint al carrer quan no és estrictament necessari. En aquest sentit, Dalmases ha afirmat que “la millor col·laboració és quedar-se a casa i no hem de defallir”. El cap de la Policia Local també ha volgut enviar un agraïment a tots els cossos de policia.
Tant els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena com el cap de la Policia Local d’Igualada han enviat un missatge reiterant que tant al territori com a Catalunya la situació continua sent molt greu. És per això que han insistint en continuar complint i reforçant les mesures d’autoprotecció: rentat i higiene de mans, distanciament social, distància de seguretat i el màxim aïllament domiciliari possible.

  • Compartir