Sou a: Inici / Noticies / Els Moixiganguers celebren els 20 anys

Els Moixiganguers celebren els 20 anys

Amb una quarantena d’actes culturals i populars, volen reivindicar el fet casteller a Igualada.
11-03-2015

Des d’exposicions temàtiques fins a concursos d’instagram, d’aparadors o culinaris; de festes infantils a dinars per al record, passant per conferències sobre el món de la gralla i, és clar, actuacions castelleres. Amb més de quaranta actes, els Moixiganguers d’Igualada han preparat un 2015 per al record però també per impulsar la colla i difondre el fet casteller per la ciutat i la comarca. Les activitats ja han començat, i s’allargaran fins a finals d’any, però de totes les celebracions destaquen les propostes de la setmana del 20 al 26 d’abril , amb actes cada dia.

Va ser el 22 d’abril del 1995 quan els Moixiganguers d’Igualada actuaven per primera vegada, va ser a l’ermita de Sant Jaume Sesoliveres; aquest indret serà també un dels espais de les celebracions. El cap de setmana del 25 i 26 d’abril concentrarà bona part de la commemoració: dissabte es farà un acte institucional per reviure el primer 3 de 6 dels Moixiganguers, descarregat per l’estrena de la colla a Sesoliveres, i a la tarda es farà una festa infantil a la Rambla de Sant Isidre. Diumenge 26 d’abril es celebrarà l’actuació del 20è aniversari; els Sagals d’Osona i els Castellers de Sant Cugat acompanyaran els Moixiganguers a la plaça de Pius XII, i al llarg de la diada es farà també un concurs escolar de dibuix. Per aquesta jornada s’ha convidat a tots els grallers que han passat per la colla al llarg dels vint anys per tocar un pilar conjuntament i participar, a la tarda, en un ball de gralles a Cal Tabola, el local dels Moixiganguers. Això pel que fa al 25 i 26 d’abril, però des d’una setmana abans, el 13 d’abril, es podrà veure a l’Espai Empremta de gràfiques Vilanova una exposició fotogràfica i audiovisual sobre els vint anys de la colla, que es podrà visitar fins el 26 d’abril l’Espai Empremta de gràfiques Vilanova.

L’endemà dimarts una xerrada a càrrec de Xavier Orriols i presentada per Daniel Vilarrúbias abordarà el paper de la gralla dins el fet casteller, serà a la sala de socis de l’Ateneu, a les 19:30. Dimecres i divendres es faran els habituals assajos setmanals de la colla a Cal Tabola.

El projecte 20-33 i la Muixeranga d’Algemesí · Una altra de les iniciatives que han preparat els Moixiganguers passa per la comarca al seu conjunt. Durant el cap de setmana del 4 i 5 de juliol, la colla recorrerà tots els municipis de l’Anoia per alçar-hi un pilar: 33 pilars durant un cap de setmana per recordar els 20 anys d’història dels Moixiganguers; una fita sense precedents. Al tram final de temporada, al novembre, es viurà també un dels moments més especials de l’aniversari. La diada de la colla, que es celebra cada mes de novembre, enguany comptarà amb la presència de la Nova Muixeranga d’Algemesí, a banda dels castellers d’Esplugues i els de la Sagrada Família. La Muixeranga, pròpia del País Valencià, és un ball que compta, com els castells, amb construccions humanes. La d’Algemesí és una de les més representatives i en aquesta ocasió la colla Nova de la Muixeranga d’Algemesí passarà el cap de setmana a Igualada.

La festa dels vint anys · El dissabte 9 de maig tindrà lloc la festa dels vint anys. Al migdia es celebrarà un dinar obert a totes les persones que han passat per la colla en un moment o altre de la seva història, la tarda s’animarà amb un ball de gralles i una gimcana pels carrers d’Igualada, i a la nit s’oferirà un concert públic i gratuït, amb un grup que actuarà al centre de la capital de l’Anoia.

Concursos i exposicions · A banda de la participació dels Moixiganguers a nombroses diades castelleres, la celebració dels vint anys es complementa amb diversos concursos oberts als ciutadans de l’Anoia, com el d’aparadors per les botigues o el de fotografies a la xarxa social Instagram, i un altre adreçat a persones vinculades al món casteller: un concurs de curtmetratges i anuncis castellers. A més a més, la colla prepara un documental sobre el valor històric d’Igualada com a plaça castellera (des de fa anys, ciutat de referència per les principals colles del país) que es podrà veure el dissabte 20 de juny. Abans, el 30 de maig, també es projectarà el documental “Melting Pot” elaborat pels Castellers de Sants.

IMATGES DE L'ACTE A LA GALERIA FLICKR DE L'AJUNTAMENT

  • Compartir