Sou a: Inici / Noticies / Els socis europeus del 4D Cities presenten els seus Plans d’Acció Local a Igualada

Els socis europeus del 4D Cities presenten els seus Plans d’Acció Local a Igualada

Els resultats del projecte a nivell local i global es recullen en un informe
24-03-2015

Les vuit ciutats que integren la xarxa europea 4D Cities d’Innovació en Salut es reuniran per últim cop a Igualada, que ha liderat el projecte, per posar en comú els resultats a nivell local i global. La trobada tindrà lloc els dies 31 de març i 1 d’abril al Museu de la Pell i es preveu que hi assisteixin una cinquantena de persones. Entre aquestes, membres del programa URBACT de desenvolupament urbà, dins el qual s’emmarca el 4D Cities.
Les jornades porten per títol “Innovació en Salut centrada en el ciutadà com a motor de creixement local” i permetran presentar les conclusions de tot el coneixement i intercanvi de bones pràctiques adquirit durant els gairebé tres anys que
ha durat el projecte.

En aquest temps, el 4D Cities ha teixit una xarxa formada per vuit ciutats d’arreu d’Europa que ha comptat amb el treball col·laboratiu dels socis i grups de ciutadans de cadascun dels municipis, així com de diversos experts internacionals en les matèries que s’han anat tractant i el suport permanent del programa URBACT. Les ciutats associades són Igualada (Catalunya), Leeds (Regne Unit), Novara (Itàlia), Tartu (Estònia), Plunge (Lituània), Eindhoven (Holanda), Jena (Alemanya) i Baia Sprie (Romania) i, malgrat que el projecte arriba a la seva fi, els seus lligams són prou sòlids com per continuar treballant plegades en el futur.
Els resultats es recullen en un informe final que es presentarà en el marc de la reunió i que conté les conclusions globals del projecte, així com els Plans d’Acció Local que cada municipi ha dissenyat per fer front als seus reptes i necessitats individuals.
Aquests plans són un programa d’accions a punt per dur a la pràctica i l’objectiu principal del programa URBACT, que promou la planificació d’iniciatives locals per tal d’impulsar el desenvolupament sostenible de les ciutats en diferents camps.
En el cas del 4D Cities, aquests camps són, bàsicament, l’econòmic i social enfocats a través de la Innovació en Salut. Per fer-ho, els socis del 4D Cities han investigat les relacions que s’estableixen entre els quatre agents que interaccionen en aquest àmbit: el món empresarial, el sistema de salut, l’esfera del coneixement i, finalment, els ciutadans (els pacients), al voltant dels quals giren tots els altres i als qui s’ha involucrat directament a través dels anomenats Grups de Suport Local. Aquests col·lectius, integrats per membres dels 4 sectors esmentats, han jugat un rol participatiu decisiu per detectar les mancances i reptes de cadascuna de les ciutats. D’altra banda, en la majoria dels municipis, ha significat la primera presa de contacte entre els diferents agents i, per tant, l’oportunitat d’iniciar relacions de proximitat per fer front a problemes comuns.

Què és el 4D Cities? · El 4D Cities és un projecte URBACT que té per objectiu desenvolupar les ciutats a través de la interacció dels agents vinculats als camps de la Innovació i la Salut com ara el coneixement i l’entrenament professional, el sistema de salut, l’empresa i els ciutadans. Aplega vuit ciutats europees que volen crear un nou sector productiu que contribueixi a la diversificació i l’impuls de l’activitat econòmica, així com a la cohesió social dels seus territoris. Els socis són Igualada (Catalunya, Espanya) com a líder, Leeds (Regne Unit), Novara (Itàlia), Tartu (Estònia), el Districte Municipal de Plunge (Lituània), la Regió de Brainport Eindhoven (Holanda), la Corporació pel desenvolupament empresarial de Jena (Alemanya) i Baia Sprie (Romania).

Què és URBACT? · URBACT és un programa europeu d’intercanvi i aprenentatge que promou el desenvolupament urbà sostenible. Permet a les ciutats treballar conjuntament per trobar respostes als grans reptes urbans, reafirmant així el paper fonamental que aquestes exerceixen davant els cada vegada més complexos desafiaments socials. URBACT ajuda els municipis a desenvolupar noves i sostenibles solucions pragmàtiques que integren aspectes econòmics, socials i ambientals. També els permet compartir bones pràctiques i lliçons apreses amb tots els professionals implicats en la política urbana d’arreu d’Europa. A URBACT hi ha 300 ciutats, 29 països i 5.000 participants actius. www.urbact.eu/4d-cities

  • Compartir