Sou a: Inici / Noticies / Els usuaris del Banc de Queviures s'estabilitzen

Els usuaris del Banc de Queviures s'estabilitzen

Més de 300 famílies i gairebé 1.000 persones continuen fent ús d’aquest recurs, que gestionen Ajuntament, Creu Roja, Càritas i Escola Pia.
13-04-2016

L’Ajuntament d’Igualada i les entitats responsables de la gestió del Banc de Queviures de la capital de l’Anoia han fet balanç aquest dimecres, 13 d’abril, del funcionament durant l’any 2015 d’aquest recurs a l’abast de les famílies més necessitades. Han comparegut davant els mitjans de comunicació per detallar-ne les dades la tinent d’alcalde d’Acció Social i Igualtat, Carme Riera, i representants de Creu Roja Anoia, de Càritas Arxiprestal Anoia-Segarra, i de l’Escola Pia d’Igualada.

Al llarg dels últims dotze mesos, el Banc de Queviures va atendre cada mes de mitjana 317 famílies, amb un total de 989 persones beneficiàries. Això suposa, en comparació a l’any anterior, un increment de l’1,6% pel que fa a les famílies i d’un 3,2% pel que fa als beneficiaris. Carme Riera apunta que “des de l’any 2010 els usuaris augmentaven de manera sostinguda, amb xifres que han arribat en alguns casos a superar el 30% d’increment interanual però ara, per primer cop, percebem una estabilització d’aquesta dada, fet que ens convida a un cert optimisme, tot i que moderat i contingut”.

Pel que fa a la tipologia de les famílies usuàries, un 31%, són famílies d’un sol membre, un 50% correspon a famílies entre 2 i 4 membres, i el 19% restant el formen famílies de 5 membres o més. El 40% dels beneficiaris són menors de 18 anys i el 60% són majors d’edat. Una altra dada que es valora positivament és el fet que augmenta el nombre de famílies que utilitzen aquest recurs de manera esporàdica, menys de cinc vegades l’any, que representen el 26% del total. Un 21%, però, continua recorrent al Banc de Queviures de manera freqüent, més de 18 cops al llarg de l’any.

Entre donacions econòmiques i materials, el Banc de queviures va rebre recursos per valor de 101.000 euros al llarg de l’any passat, 16.000 dels quals van correspondre a donatius de l’Obra Social “la Caixa” i de la Fundació Privada Mútua Igualadina. Es van rebre 124.000 quilos d’aliments i productes bàsics, donats a través de diferents iniciatives i col·laboracions, i es van adquirir, amb aportació pressupostària de l’Ajuntament, 169.000 quilos més d’aliment fresc, productes d’higiene i alimentació i bolquers per a nadons. Globalment, doncs, gairebé 300 tones d’aliments i productes de primera necessitat gestionats, amb un lleuger increment de 6 tones respecte l’any 2014.

Els responsables de la seva gestió han volgut traslladar un “enorme agraïment al personal i als voluntaris que fan possible cada dia el seu bon funcionament, a les nombroses iniciatives solidàries impulsades per entitats, comerços, empreses i particulars, que contribueixen a mantenir-lo sempre ben aprovisionat i sense les quals avui no podríem parlar d’un Banc de Queviures exemplar”.

Un recurs social fermament consolidat · El Banc de Queviures d’Igualada proporciona aliments i altres productes, de forma temporal, a persones i famílies en situació de dificultat socioeconòmica que estiguin empadronades al municipi i que no puguin cobrir amb els propis recursos les seves necessitats d’alimentació i higiene. Aquestes hi arriben derivades directament des dels serveis socials bàsics de l’Ajuntament o bé a proposta del servei de primera acollida de Càritas.

El lot que es dóna a cada família consta d’uns elements bàsics comuns per a tothom i uns altres que cada família escull segons les seves preferències, bescanviant els punts de què disposa. El volum de cada lot depèn dels membres que la integren.

L’Ajuntament d’Igualada és titular de l’edifici que acull del Banc de Queviures –l’antic Hospital– i vetlla pel seu òptim funcionament. Creu Roja duu a terme el transport dels aliments que arriben per diferents canals i Càritas també col·labora, amb voluntaris i transport, en les recollides solidàries locals. L’Escola Pia, finalment, ofereix les seves instal·lacions i personal quan cal fer sessions formatives i ha elaborat una pàgina web, que permet visualitzar el projecte a la xarxa.

El Banc de Queviures d’Igualada compta també amb una pàgina pròpia a Facebook i un perfil a Twitter on informa de les diferents iniciatives solidàries que es duen a terme.

 

  • Compartir