Sou a: Inici / Noticies / Episodi de nevades, 26 de febrer de 2018

Episodi de nevades, 26 de febrer de 2018

Seguint els avisos del CECAT i el Meteocat, l'Ajuntament d'Igualada ha activat aquest dilluns el Pla Municipal per Risc de Nevades
27-02-2018

Seguiment de l'episodi:

.

  • Dimarts, 27 DE FEBRER

19:00 - Desactivació del Pla Municipal per Risc de Nevades

Un cop el CECAT ha donat per finalitzat l'episodi de neu i ha desactivat el pla NEUCAT, l'Ajuntament desactiva també el Pla Municipal per Risc de Nevades. S'ha restablert el transport urbà i el transport interurbà està també en vies de normalització. La pluja que ha caigut des del migdia, afegida a la pujada de temperatures, està ajudant a desfer la neu en la majoria de punts on s'havia acumulat.

14:00 - El Pla Municipal per Risc de Nevades, rebaixat a fase d'Alerta

L’episodi de neu que ha afectat Catalunya les darreres 24 hores ha deixat a Igualada un gruix d’aproximadament 10 centímetres –variable segons la zona– fins aquest migdia i no ha suposat incidències rellevants, més enllà de la interrupció del servei de bus urbà i interurbà i afectacions puntuals també pel que fa al trànsit. Des del Servei Meteorològic de Catalunya, però, s’avisa que el temporal no ha finalitzat i, per tant, des de l’Ajuntament es continua atent a la seva evolució. S’ha rebaixat el Pla Municipal per Risc de Nevades de fase d’Emergència novament a fase d’Alerta i ara mateix es duen a terme tasques de retirada de neu per garantir la seguretat i la mobilitat. S’estan reobrint progressivament els carrers tancats, un cop hi passen les màquines de neteja, i s’espera que les companyies de transport públic reprenguin progressivament el servei. Concretament, la companyia operadora de bus urbà preveu reiniciar el servei al voltant de les 14h. Des del consistori igualadí s’agraeix la col·laboració de la ciutadania a l’hora de seguir les recomanacions de seguretat en les darreres hores.

12:00h - Actualització de l'episodi

Continuen tallats al trànsit trams dels carrers Òdena, Lleida, Sant Faust, Coral la Llàntia i Passatge Colomer per seguretat. Les màquines llevaneus i els equips de repartiment de sal i retirada manual de neu continuen treballant, amb especial incidència als eixos viaris principals i als equipaments públics i centres d'emergències. Malgrat tot indica que l'episodi comença a remetre, es recomana limitar encara els desplaçaments a peu i amb automòbil per facilitar la feina dels serveis municipals.

6:30h - Emergència del Pla Municipal per Risc de Nevades

D’acord amb els avisos del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i vista l'evolució de l'episodi de neu a Igualada, l'Ajuntament ha activat la fase d’Emergència del Pla Municipal per Risc de Nevades. Durant la passada matinada, tant la Brigada Municipal com el servei de neteja han escampat sal als accessos d’equipaments públics bàsics i eixos viaris prioritaris. La Policia Local ha tallat temporalment trams de carrers pronunciats, com c/ Òdena, c/ Lleida i Passatge Colomer i, a partir de les 7h, s’ha mobilitzat la maquinària per retirar neu, començant també pels eixos prioritaris i ampliant l’acció posteriorment als diferents districtes de la ciutat. Temporalment està interromput tant el servei de bus urbà –fins que es puguin realitzar novament les rutes en la seva totalitat– com el servei interurbà entre Igualada i Barcelona, segons informen les respectives companyies operadores. L’Ajuntament d’Igualada recorda la recomanació d’evitar desplaçaments, per evitar riscos i per facilitar les tasques del personal municipal, i de mantenir-se informat mitjançant els canals oficials.

5:00h - Actualització de l'episodi

Des de les 4:45 s'ha intensificat la precipitació, tot i que de moment no agafa a terra i no es registren incidències. La Policia Local avalua la seguretat per al trànsit en els carrers més sensibles, que fins ara no presenten problemes. A partir de les 6h s'ha iniciat l'escampada de sal per part de la Brigada Municipal i el servei de neteja, amb especial atenció als eixos viaris prioritaris i accessos a equipaments bàsics.

.

  • Dimarts, 27 DE FEBRER

16:30h - Alerta del Pla Municipal per Risc de Nevades

D’acord amb els avisos del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i vista l'evolució de l'episodi de neu a Igualada, l'Ajuntament ha activat la fase d'Alerta del Pla Municipal per Risc de Nevades. S'ha constituït el Centre de Coordinació Municipal (CECOPAL) a l'edifici del 092, des d'on se seguirà l'evolució del temporal i es coordinaran les accions necessàries durant les properes hores amb tots els cossos de seguretat i emergències implicats. S’han activat els equips per a l'escampada de sal i possible retirada de neu i s'activa també el dispositiu especial de trànsit i seguretat de la Policia Local. La restricció de circulació de vehicles pesants arreu de Catalunya, adoptada per la Generalitat, es fa extensiva també a Igualada amb especial incidència al polígon de Les Comes i la zona industrial del barri del Rec. També s’han suspès les activitats esportives en totes les instal·lacions municipals. Des de l’Ajuntament d’Igualada, davant la previsió que l’episodi es pugui agreujar de cara a la propera nit, es recomana seguir els canals d’informació oficials –tant municipals com de la Generalitat– i s’aconsella no agafar, en la mesura del possible, el vehicle particular per desplaçar-se.

06:30h - Actualització de l'episodi

Malgrat les previsions, l'episodi de neu de dilluns a la nit finalment ha quedat concentrat en les comarques de Girona i del Nord de Barcelona, de manera que no ha tingut incidència a Igualada. De cara a aquest dimarts i també demà dimecres, però, s'espera l'entrada d'un segon front, en aquest cas des del sud, que podria afectar tot el país. Per això, l'Ajuntament mantindrà la prealerta del Pla Municipal per Risc de Nevades, seguint la seva evolució des de Protecció Civil i amb efectius preparats per si calgués actuar.

.

  • DILLUNS, 26 DE FEBRER

13:00h - Prealerta del Pla Municipal per Risc de Nevades

Seguint els avisos del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya (CECAT) i les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, que avancen dos possibles episodis de neu fins el proper dimecres, dia 28, l'Ajuntament d'Igualada posa en Prealerta el Pla Municipal per Risc de Nevades.

Així doncs, des de l'àrea municipal de Protecció Civil s'ha iniciat l'activació i coordinació de diferents equips que actuaran si és necessari: personal de la Brigada Municipal i del servei de neteja per escampar sal en carrers i voravies o per retirar neu en cas d'acumulació, així com empreses col·laboradores que poden reforçar aquestes tasques, i també efectius de la Policia Local per garantir la seguretat del trànsit. També s'ha alertat de la previsió als equipaments sensibles, com ara escoles o centres de salut, s'ha començat a informar la població dels riscos i consells de seguretat, i s'ha recordat al personal municipal les tasques que cal dur a terme per garantir l'accessibilitat de la ciutadania als diferents equipaments, entre altres mesures.

.

Més informació:

  • Generalitat de Catalunya · Última Hora WEB
  • Servei Meteorològic de Catalunya WEB
  • Servei Català de Trànsit WEB
  • Ban Municipal de Nevades (Hivern 2018) WEB
  • Emissora Ràdio Igualada (103.2 FM) WEB
  • Compartir