Sou a: Inici / Noticies / Estrena de l’audiovisual 'Ara fa 60 anys. El Museu de la Pell d'Igualada'

Estrena de l’audiovisual 'Ara fa 60 anys. El Museu de la Pell d'Igualada'

Aquest treball ha estat elaborat coincidint amb el 60è aniversari, aquest 2014, de la creació del museu local i posterior museïtzació de les antigues fàbriques de Cal Granotes i Cal Boyer, avui seus del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia.
01-10-2014

El proper dijous, 9 d’octubre, a les 19h, s’estrenarà l’audiovisual Ara fa 60 anys. El Museu de la Pell d’Igualada, un resum del treball de recerca i reflexió al voltant de la preservació i la divulgació patrimonials a Igualada. Aquest treball ha estat elaborat coincidint amb el 60è aniversari, aquest 2014, de la creació del museu local i posterior museïtzació de les antigues fàbriques de Cal Granotes i Cal Boyer, avui seus del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia.

Després de la projecció, a l’Auditori del mateix Museu, es durà a terme una taula rodona amb la participació del seu director, Albert Tulleuda, del director del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona (SPAL), Joan Closa, i del director del mNACTEC, Jaume Perarnau.

Els antecedents del Museu de la Pell remeten al 1947, quan el Centre d’Estudis Comarcals  d’Igualada (CECI) va impulsar el Museu de la Ciutat. Dos anys més tard, el Museu de la Ciutat era una realitat i es va ubicar al Grup Escolar Garcia Fossas. Sota la tutela d’Antoni Palmés, Francesc Gabarró, Ramon Genís i molts altres col·laboradors,  es va forjar una ampliació dedicada a la pell i als seus processos productius. El 13 de juny de 1954, ara fa 60 anys, es va inaugurar la gènesi del que avui és un referent museístic arreu. El Museu de la Pell va ser el tercer museu europeu dedicat a aquesta temàtica; constava de cinc seccions: la pell i la seva procedència, l’adob de la pell, estris i màquines antigues, les aplicacions de la pell i, finalment, un espai destinat a la documentació.

Des de la seva creació i fins el 1982, el Museu de la Pell va funcionar sota la tutela del CECI i regit per un patronat format per industrials adobers i membres del centre d’estudis. El desembre de 1982, se signa el conveni de creació del Museu Comarcal de l’Anoia entre la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament d’Igualada, projectat a les factories de Cal Boyer i Cal Granotes.

L’any 1995 es va inaugurar la nova museografia del Museu de la Pell, ampliada i completada en anys posteriors, que centra el seu discurs en aspectes de la producció, la utilitat i la significació cultural de la pell en la història a més d’acollir nombrosos objectes de pell. Avui, el Museu de la Pell és un dels centres referents pel que fa a turisme industrial al conjunt de Catalunya.

  • Compartir