Sou a: Inici / Noticies / Exposició 'Catifes de ciment' al Museu de la Pell

Exposició 'Catifes de ciment' al Museu de la Pell

La mostra posa en valor el paviment per excel·lència de les cases modernistes i déco d’ara fa cent anys
12-09-2017

El proper divendres, 15 de setembre, a les 19:30h, s’inaugura una exposició sobre els paviments hidràulics al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia. Aquestes rajoles van ser les protagonistes dels terres de les cases burgeses d’estil modernista i déco, especialment entre finals del segle XIX i la primera meitat del segle XX. La seva presència atorgava als espais una solució duradora, resistent, higiènica i de gran bellesa, qualitats que en els darrers anys han fet ressorgir el seu ús, guiat per nous dissenyadors i arquitectes que segueixen veient en elles grans possibilitats constructives i decoratives.

Rajoles d’Igualada a l’exposició · De les diverses arts aplicades que conformen l'arquitectura modernista, la rajola hidràulica és un dels elements més originals i menys coneguts. Probablement el fet que sigui un tipus d'objecte pensat per ser trepitjat ha causat que se n'hagi estudiat poc la naturalesa, la tècnica i l'evolució, i que encara avui se'n negligeixi la conservació o la salvaguarda quan es restaura un edifici antic. A Catalunya les empreses que les van manufacturar van comptar amb la col·laboració d'artistes i arquitectes reconeguts, com ara Josep Pascó, Alexandre de Riquer, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, Antoni Maria Gallissà o Rafael Masó, entre altres. La ràpida difusió que van tenir va convertir aquestes vives catifes de ciment en un element íntimament lligat al desenvolupament de l'ornamentació de l'arquitectura modernista. El seu èxit va traspassar els límits d'aquest estil, i els seus dissenys menys bigarrats es van adaptar al nou gust sorgit de l'Art Déco.

D’aquest estil i d’anys posteriors, a Igualada hi ha exemples destacats i l’exposició se’n fa ressò a través de rajoles de la casa de Cal Font i de les empreses Gimeno, Albareda, Gabarró i Gabarró, Tarrida y Cía. També s’hi recullen catàlegs de mostres d’aquestes companyies, fruit de la col·laboració amb el Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI) i l’Arxiu Comarcal de l’Anoia.

Una conferència i un treball de mil alumnes completen l’exposició · El dijous, 28 de setembre, tindrà lloc la conferència L’art del mosaic hidràulic, a càrrec de Jordi Griset, expert en paviment hidràulic i col·leccionista. Griset ha col·laborat en l’exposició i ha recollit en una publicació el seu coneixement aplegat des de fa més de quinze anys entorn a aquest tema.

I, a partir del 10 d’octubre, la Nau d’Encavallades del Museu exhibirà el seu terra particular gràcies a la participació d’un miler d’alumnes de centres educatius de l’Anoia en el projecte Enrajolem la nau d’encavallades!. Es tracta de més de cinquanta treballs col·lectius, sorgits de la proposta que el Centre de Recursos Pedagògics de l’Anoia i el Museu de la Pell van fer fa uns mesos, per rebre creacions plàstiques des de preescolar fins a batxillerat. Ara la feina ja està feta. Durant els pròxims dies els alumnes i docents muntaran els seus treballs i restaran exposats del 10 d’octubre al 5 de novembre.

Catifes de ciment, organitzada per la Diputació de Barcelona i el Consorci del Patrimoni de Sitges amb la col·laboració del departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament i el Museu de la Pell d’Igualada, es podrà visitar amb entrada gratuïta de dimarts a divendres de 10 a 14h, les tardes de dijous i divendres de 16 a 20h i dissabtes, diumenges i festius d’11 a 14h.

 

  • Compartir