Sou a: Inici / Noticies / Fons FEDER per al Centre d'Acollida Turística de Cal Maco

Fons FEDER per al Centre d'Acollida Turística de Cal Maco

La rehabilitació de l'edifici s'hauria d'haver iniciat abans del mes de juny de l'any 2020
02-04-2019

La direcció general d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya ha comunicat aquesta setmana la resolució provisional de subvencions corresponent a la convocatòria PO-FEDER de Catalunya (2014-2020).

El projecte de l'Ajuntament d'Igualada Centre de promoció, atenció i acollida turística de Cal Maco, presentat dins del capítol de Projectes per a la Conservació, Protecció, Foment i Desenvolupament del Patrimoni Natural i Cultural, ha rebut inicialment una subvenció de 871.000 euros per a cofinançar una iniciativa valorada en 1,7 milions d'euros.

Nou ús per a un edifici històric · Cal Maco és un dels edificis amb interès patrimonial més coneguts de la ciutat d’Igualada, identificat per tothom per encapçalar un dels fronts de la plaça de la Creu.

Es tracta d’una construcció d’estil més aviat senyorial, caracteritzada per una façana principal ornamentada en què s’ordenen un conjunt de finestres al voltant d’una tribuna central. El projecte agafa caràcter l’any 1914 amb la reforma realitzada per l’arquitecte Josep Pausàs i Coll (qui alhora fou arquitecte municipal d’Igualada fins l’any 1927). És un element de referència arquitectònica dins el context de la ciutat i està considerat com a protegit pel seu evident interès patrimonial.

A partir de l’imminent trasllat de l’Arxiu Comarcal a l’edifici de la Teneria de la Plaça del Rei, es preveu una intervenció global per adequar Cal Maco als nous usos que es proposen, com a centre d’atenció, acollida i allotjament de visitants. Es tracta, per tant, d’una intervenció integral a nivell de distribució i compartimentació interior, però afectant molt poc les façanes i estructura existents.

La titularitat de l’edifici és de l’Ajuntament d’Igualada.

Característiques del futur centre · A la seva planta baixa s'hi establirà el Centre d’Atenció al Visitant, amb ús compartit amb l’Espai d’Acollida. A la primera planta hi haurà espais comuns per a l’alberg, que inclouen sala amb zona de lectura, zona de treball, sala menjador, cuina per a pelegrins i banys públics. Al segon pis s'hi desenvoluparan les habitacions per a hostes, amb habitacions col·lectives per a vuit persones i habitacions més petites per a dues persones amb llitera. A la tercera planta es contemplen habitacions quàdruples, pensades especialment per a famílies, dues de les quals adaptades per a persones amb mobilitat reduïda, incloent també espais administratius i serveis complementaris, com la bugaderia. Es preveu també fer transitable i accessible al públic la seva coberta superior, perquè els visitants puguin gaudir de les vistes que hi ha en direcció Sud i dedicar-se a la contemplació tranquil·la i personal. Finalment, al pati s’hi planteja una mínima intervenció, en un espai bàsicament que ha de ser a la relaxació pel pelegrí. En total, Cal Maco oferirà 48 llits distribuïts en 12 habitacions.

Calendarització dels treballs · Segons consta en el projecte presentat a aquesta convocatòria FEDER,  l’Ajuntament preveu haver recuperat el ple ús de Cal Maco al gener de 2020, un cop l’Arxiu Comarcal estigui completament traslladat a la Plaça del Rei. En conseqüència, les obres de rehabilitació hauran d’haver començat al mes de juny de 2020. Segons especifica també el projecte, la voluntat és posar en marxa l’equipament l’any 2022, coincidint precisament amb la celebració de l’Any Ignasià.

L'Any Ignasià a Igualada · Actualment, per la capital de l’Anoia hi transcorre una de les rutes del Camí de Sant Jaume fins a Santiago de Compostel·la. Es dóna la circumstància, però, que el Camí Ignasià, que comença a Loiola i acaba a Manresa, té també a Igualada una de les seves darreres escales.

Es preveu, doncs, que l’any del Jubileu passin per la ciutat milers de pelegrins. Concretament, una mitjana de 40 pelegrins al dia d’abril a setembre i 10 pelegrins al dia la resta de mesos de l’any. A partir d’aquell any, el volum baixarà però s’espera assolir una afluència superior a l’actual i estabilitzada, com ja ha succeït amb els pelegrins de Sant Jaume d’uns anys cap aquí.

Més enllà de l’allotjament de pelegrins, però, l’equipament de Cal Maco ha de suposar també un nou centre d’acollida i estada per altres visitants que arribin a Igualada atrets per altres esdeveniments culturals, esportius o turístics.

  • Compartir