Sou a: Inici / Noticies / Gotes de Cohesió visita el convent dels Caputxins d’Igualada

Gotes de Cohesió visita el convent dels Caputxins d’Igualada

Es tracta d’un programa de la regidoria d’Acció Social que promou la coneixença entre persones de diferents nacionalitats
30-09-2023
Gotes de Cohesió visita el convent dels Caputxins d’Igualada

Gotes als Caputxins

El passat dilluns 25 de setembre es varen reprendre les visites trimestrals del programa Gotes de Cohesió, un programa de la regidoria d’Acció Social que, per mitjà de sortides culturals ofertes a tota la població d’Igualada, promou la coneixença entre persones de diferents nacionalitats i possibilita el trencament de prejudicis i estereotips compartint un temps i un espai. El programa compta amb la col·laboració dels Equipaments Cívics Municipals i, puntualment, amb el departament de Cultura.

En aquesta ocasió, fra Jordi dels Caputxins va rebre i va convidar els participants a visitar casa seva, l’església i part de les instal·lacions on fan vida els tres frares que actualment resideixen al convent. Aquest edifici és posterior a la guerra civil, període en que va ser cremat.

A Igualada els caputxins fundaren convent l’any 1609, amb una església dedicada a Sant Francesc, que fou arrasada durant l’ocupació napoleònica. Acabada la guerra de la Independència, l’any 1810, es començaren les obres d’edificació d’un nou convent  a l’indret que ara ocupa l’hospital comarcal i que va ser incautat per les lleis desamortitzadores de 1835 i 1836.

L’actual convent, ubicat en el mateix lloc on hi havia el construït l’any 1609, fou bastit pels caputxins de la Província de Tolosa, expulsats de França el 1881, sota l’entusiasta direcció de fra Josep de Calassanç de Llavaneres (el futur cardenal Vives), que hi col·locà l’Escola Seràfica que els frares tolosans tenien a Perpinyà. Quan l’octubre de 1893 retornaren a França, l’edifici passà als caputxins catalans, que hi traslladaren llur primera Escola Seràfica (fundada inicialment a Olot l’any 1890) que funcionà, pràcticament, fins a l’any 1975.

Els frares que integren la comunitat actual es dediquen a diverses activitats, especialment apostòliques, de les quals destaca l’assistència espiritual dels malalts de l’hospital comarcal.

Una trentena de persones, de les quals un 20% d’origen estranger, van gaudir i aprés en aquesta trobada. Donada la bona acollida que ha tingut la proposta entre la ciutadania d’Igualada, es preveu repetir-la properament.

  • Compartir