Sou a: Inici / Noticies / Els actes centrals del Dia Mundial de l'Activitat Física, a Igualada

Els actes centrals del Dia Mundial de l'Activitat Física, a Igualada

Amb el lema “+actius cada dia” es vol combatre el sedentarisme, un dels principals factors de risc de mort als països occidentals
14-03-2018

El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras; el secretari de Salut Pública, Dr. Joan Guix, i l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, han presentat avui a la capital de l’Anoia les novetats i els actes previstos per la celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) 2018, que es commemorarà arreu de Catalunya al voltant del 6 d’abril i que celebrarà l’acte central a Igualada en aquesta data.

Amb el lema ““+actius cada dia”, l’objectiu de la jornada és promoure l'activitat física com a element fonamental de salut i benestar, així com remarcar els efectes beneficiosos d’aquesta pràctica sobre l’esfera emocional. El repte és superar les xifres de participació - més de 150.000 persones i un miler d’entitats involucrades i mig miler d’esdeveniments registrats- del 2017, majoritàriament mitjançant caminades i activitats dirigides.

Durant la presentació, que ha comptat amb el suport del triatleta local Albert Moreno i de Lluis Marimon, un atleta de 90 anys, s’ha descobert el cartell d’aquest any i s’ha explicat la importància d’organitzar i participar en esdeveniments que facin difusió dels missatges del DMAF, que Catalunya celebra per novè any consecutiu.

Enguany, l’acte central a Catalunya tindrà lloc a Igualada al costat de múltiples activitats programades arreu del territori català entre l’1 i el 30 d’abril. A la capital de l'Anoia, l’Ajuntament ha programat activitats pel 6 d'abril i pel cap de setmana del 7 i 8 d’abril, que esperen reunir més de 5.000 persones. Pel dia 6, està previst realitzar durant el matí una trobada esportiva prebenjamina, una caminada oberta a tothom per l’Anella Verda (tram de Les Guixeres), sessions d’activitat física per a alumnat de primària i secundària, i una activitat final, actes que tindran lloc al Parc Central. A banda, durant tot el dia, s’oferiran diverses activitats aquàtiques i de fitness a la Piscina Municipal Les Comes i al Centre Municipal Infinit.

El Centre de Dia Montserrat i la Fundació Sanitària Sant Josep, per la seva banda, organitzaran activitats de psicomotricitat i gimnàstica per als seus usuaris. Durant els dies 7 i 8 d’abril, es celebraran jornades poliesportives per als més petits, competicions dels Jocs Escolars i el Campionat de Catalunya de bàsquet-ACELL, entre altres esdeveniments.

Es pot trobar tota la informació i materials de la campanya del DMAF en aquest WEB, i es pot seguir la participació arreu de Catalunya a través del twitter @GentActiva i el facebook GentActiva. També s’anima la població a participar-hi enviant fotos a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #gentactiva.

El sedentarisme, un dels principals factors de risc · El sedentarisme és un dels principals factors de risc de mort a nivell mundial. (més de 3.000 morts a l’any estimades a Catalunya). Les persones sedentàries a tenen d’un 20% a un 30% més de risc de mort en comparació amb persones actives. És un factor de risc molt important per a les malalties cròniques com les cardiovascular, el càncer o la diabetis. Segons l’OMS, la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és de 150-300 euros superior a la d’una persona activa.

Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya de 2017, el nivell d’activitat física saludable és inferior en dones (78,5%) que en homes (82,8%) i és major entre les persones de la classe social més benestant i els que tenen estudis universitaris.

El Dia Mundial de l’Activitat Física es celebra des del 2002 a tot el món, i Catalunya hi participa des del 2010 gràcies a l’impuls del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) –desenvolupat pel Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport (SGE) en els darrers anys- a través de diverses iniciatives de promoció arreu del territori.

El PAFES, que forma part del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública i del Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física de la SGE, pretén millorar la salut i la qualitat de vida de les persones mitjançant l’activitat física. Aquest pla actua capacitant professionals de la salut i de l’esport de tots els centres sobre com aconsellar en diferents situacions de salut, on el moviment pot ser una eina més de caire terapèutic. Des del PAFES, es col·labora amb els municipis per al disseny d’entorns comunitaris saludables (rutes, parcs, etc.) per tal que les persones que reben un consell de realitzar activitat física –ja ho han fet més de 800.000- trobin un entorn on poder realitzar-la.  El Pla s’ha estès a les 370 ABS (Àrea Bàsica de Salut) de Catalunya (100% del territori) i s’han validat i dissenyat més de 800 rutes saludables a 300 municipis, que suposen més de 2.700 quilòmetres de rutes saludables.

.

ACTIVITATS PROGRAMADES A IGUALADA.

Podeu descarregar l'agenda de la jornada a continuació:

.

  • Compartir