Sou a: Inici / Noticies / Igualada celebrarà la 1a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades

Igualada celebrarà la 1a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades

Per més informació o inscripcions als tasts de la jornada i dinar es pot consultar el portal web www.eixarcolnat.cat
02-03-2016

Amb les inscripcions obertes des de ja fa uns dies, la 1a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades presenta ara el programa d’actes. Serà el primer cop tant a nivell català com estatal que les plantes anomenades popularment “males herbes” són les protagonistes d’una activitat d’aquestes característiques. L’activitat es durà a terme el proper 12 de març durant tot el dia, a l’Espai Cívic Centre d’Igualada i a la plaça adjacent.

La jornada està organitzada pel col·lectiu Eixarcolant i la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Igualada. L’objectiu és donar veu als coneixements tradicionals de la vegetació i demostrar que en aquest coneixement s’hi troben les bases per avançar vers una agricultura més sostenible, una alimentació de qualitat, i un entorn rural dinàmic que contribueixi a la preservació dels valors naturals  i culturals.

En el vessant gastronòmic, la jornada constarà de cinc tasts de diferents tipologies de productes elaborats amb plantes silvestres, sempre basant-se en els usos tradicionals de la vegetació de la comarca de l’Anoia, recuperats mitjançant la realització  d’una vuitantena d’entrevistes a persones grans. Concretament, al matí hi haurà tast d’infusions, d’amanides i de cuina silvestre; i a la tarda de condiments i de begudes. En cada tast els participants provaran una desena de productes, elaborats sempre amb plantes recollides a la comarca en estat silvestre, i els quals podran comparar amb productes similars elaborats amb plantes de consum habitual. Hi haurà dos torns per tast. Els organitzadors asseguren que després dels tasts els participants tindran un concepte ben diferent de les “males herbes”, i és que hauran pogut comprovar que generalment són més bones del que s’esperaven. Els tasts són gratuïts.

Paral·lelament als tasts, i seguint la mateixa estructura temàtica, hi haurà una desena de xerrades i tallers. Seran realitzats pels principals referents a nivell català en matèria de plantes silvestres comestibles, i pels principals projectes i iniciatives empresarials que treballen amb aquestes plantes. D’aquesta manera els visitants podran descobrir quines són les espècies silvestres comestibles més rellevants en cada temàtica, com processar-les, com cuinar-les i quins productes poden torbar actualment en el mercat elaborats amb aquestes plantes.

A la zona exterior hi haurà ubicada la fira de productes silvestres, que al llarg de tot el dia oferirà als visitants la possibilitat de passejar i descobrir nous productes elaborats a partir de plantes silvestres. D’aquesta manera es podran adquirir productes similars als degustats en els tasts per tal de poder seguir tastant un cop a casa. És també una fira pionera, amb representació dels principals projectes catalans que treballen amb aquestes plantes.

També en aquesta zona exterior s’hi ubicarà un espai d’activitats infantils, per tal que els més menuts (de 3 a 12 anys) puguin divertir-se deixant de banda els ginys tecnològics per un dia i descobreixin que les plantes poden ser un element de joc excel·lent. Tallers, jocs, i algun petit experiment culinari faran que els petits de la casa també gaudeixin de la jornada.

En el dinar de la jornada les plantes silvestres també hi tindran un paper principal, per demostrar que més enllà de poder fer tasts és possible realitzar un dinar excel·lent, saludable i econòmic amb aquestes espècies. Pel mòdic preu de 7,5 euros els comensals dinaran quatre plats i unes postres, una infusió i un xarrup. El dinar tindrà lloc a l’exterior i serà apte per vegetarians. Cal inscripció prèvia a través del portal www.eixarcolant.cat i les places limitades.

Per últim, gràcies al testimoni excepcional de persones grans, i amb una taula rodona amb opinions i posicions contrastades es realitzarà un anàlisi de quin és el passat, el present i el futur dels usos tradicionals de la vegetació i en especial de les plantes silvestres comestibles.

Per més informació o inscripcions als tasts i dinar consulteu el mateix portal. També hi ha un perfil obert a les xarxes socials amb el nom d’Eixarcolant.

(*notícia via Organització)

  • Compartir