Sou a: Inici / Noticies / Igualada commemora la Diada Nacional de Catalunya

Igualada commemora la Diada Nacional de Catalunya

El Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada ha acollit aquest dijous la tradicional conferència institucional organitzada per l’Ajuntament amb motiu de la Diada
07-09-2017

El Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada ha acollit aquest dijous la conferència institucional organitzada per l’Ajuntament amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde i gran part dels regidors del consistori, així com batlles i regidors de diferents municipis de la comarca.

En aquesta ocasió, el protagonista ha estat l’escriptor i periodista Genís Sinca, que ha abordat la història de Joan Baptista Cendrós, prohom de la segona meitat del segle passat i protagonista de l’obra signada pel mateix Sinca titulada El cavaller Floïd, l'apassionant història de Joan Baptista Cendrós, l'empresari i mecenes independentista. Va ser l’empresari creador del popular after-shave Floïd, però sobretot un dels mecenes i activistes culturals més importants de Catalunya. Va ser un dels cinc empresaris fundadors d’Òmnium Cultural, va invertir tota la seva fortuna i es va arriscar personalment pel país en més d’una ocasió. La seva tenacitat en la defensa de la cultura catalana va permetre la represa i el finançament directe sota el franquisme d’institucions i empreses com l’Institut d’Estudis Catalans, Edicions Proa o l’Editorial Aymà. Sinca l’ha descrit com “un home que, per sobre de tot, creia en Catalunya i en la seva gent” i ha convidat els assistents a “convertir-nos avui en un Cendrós a petita escala, pensem què podem fer per la llengua, per la cultura i pel país, i fem-ho”.

En el seu parlament l’alcalde, Marc Castells, ha explicat que, en el marc de la Diada, calia “recordar i homenatjar, en la figura d’en Cendrós, tots aquells catalans que, en moments adversos s’han alçat valents i han posat el país per davant de tot”. Castells ha afirmat que “l’1 d’octubre aquest país viurà un moment decisiu” i ha afegit que “a Igualada, a l’Anoia i a Catalunya aquell dia votarem, no tenim por, tingueu la certesa que Catalunya votarà i decidirà el seu futur”.

En acabar la conferència al voltant de la figura de Cendrós, la seva filla Laura ha rebut un ram de flors i l’aplaudiment del públic en record del seu pare i la seva tasca i, a continuació, integrants de l’històric regiment de Miquelets de Catalunya han guiat la comitiva d’autoritats i públic fins a la plaça de l’Ajuntament.

Un cop allà, s’han disparat salves d’honor, s’ha hissat la Bandera de Catalunya, el cor Exaudio ha interpretat l’Himne Nacional de Catalunya, Els Segadors, acompanyat del públic assistent, i els Miquelets han disparat salves d’honor.

IMATGES DELS ACTES A LA GALERIA FLICKR DE L'AJUNTAMENT

  • Compartir