Igualada acull una xerrada sobre la Taxa Rosa
El passat 28 de juny va tenir lloc la xerrada La Taxa Rosa: pagar més per ser dona? organitzada per l'OMIC Punt Consum dins del programa del Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones, amb una elevada participació i un interessant debat.
Taxa Rosa és com es coneix popularment la diferència de preu que té en el mercat un producte etiquetat per al públic femení respecte un d'igual però que no porta aquesta etiqueta. En alguns països europeus, el fet que un producte sigui dirigit especialment a les dones fa que el seu preu augmenti entre un 20% i un 50%, encara que la qualitat no sigui superior. Sovint l'única diferència és que el producte passi a ser de color rosa, com succeeix amb les fulles d'afaitar, encara que només per a un 3% de dones aquest sigui el seu color favorit. Ha estat denunciat per diversos col·lectius socials, que el consideren un "impost ocult" discriminatori per a les dones, ja que els fa pagar de més pel mateix producte. Segons l'Informe de Desenvolupament Humà 2015 de les Nacions Unides, les dones ocupen només el 25% dels llocs directius i tenen menys temps per dedicar-lo la seva vida social. I, des de fa un temps, a més, paguen més pels mateixos productes.
L'anomenada "woman tax", "pink tax" o "taxa rosa" és, en opinió d'alguns moviments i col.lectius socials, una manera més de discriminar les dones, ja que consisteix en un impost ocult que els fa pagar una mica més pel mateix producte. De fet, ja fa vint anys, un estudi de la Universitat de Califòrnia (EUA) va revelar que les dones americanes pagaven fins 1.351 dòlars més a l'any per la versió femenina de productes similars masculins
Per aquest motiu, a Europa, el col·lectiu francès Georgette Sand ha agafat les regnes sobre aquest assumpte i ha demostrat i ha denunciat de manera vehement l'existència d'aquestes diferències, fins a aconseguir que el Govern gal es prengui l'assumpte seriosament i investigui si de debò existeix la taxa rosa i si és discriminatòria.