Sou a: Inici / Noticies / Igualada desplega desfibril·ladors a la via pública

Igualada desplega desfibril·ladors a la via pública

Els sis nous equips a l’espai públic, gràcies a un projecte público-privat amb empreses locals, s’afegeixen als disset aparells desplegats per l’Ajuntament en instal·lacions municipals .
13-01-2016

Igualada s’ha convertit en la primera ciutat catalana que s’ha cardioprotegit a la via pública gràcies a la col·laboració de diferents empreses privades i l’Ajuntament de la ciutat. En aquesta primera fase s’han pogut instal·lar sis desfibril·ladors a l’espai públic i s’impartirà formació gràcies a les empreses de la ciutat Comercial Blautec, Comercial Godó, Assistencial Anoia, Gràfiques Vilanova, ABC Leather i Totoya Garatge Montserrat que assumeixen el 60% del cost del projecte. Per la seva banda, l’Ajuntament d’Igualada sufraga el cost de les columnes de suport i cedeix l’espai a la via pública i Cardiosos es fa càrrec dels costos d’instal·lació, l’assessorament tècnic i el manteniment i part de la formació.

Els primers sis Desfibril·ladors Externs Automàtics (DEA) que s’han instal·lat en espais públics d’Igualada estan ubicats a la carretera de Manresa (a tocar de la Sagrada Família), a la zona del Molí de Nou (a l’Escola l’Emili Vallès), a l’IG-Nova Tecnoespai, a la ronda del Rec, a la plaça del Rei i a la Plaça Cal Font.

La instal·lació d’aquesta mitja dotzena d’aparells a l’espai públic es complementa els disset equips DEA que ja ha desplegat l’Ajuntament durant els tres últims anys en instal·lacions esportives com l’Estadi Atlètic, el Parc del Xipreret, el camp de futbol i les pistes internes i externes de Les Comes, en equipaments culturals com el Teatre Municipal l’Ateneu, el Museu de la Pell, la Biblioteca Central i l’Escola de Música, i en altres edificis municipals com el mateix Ajuntament, el Mercat de La Masuca, el Centre Cívic de Fàtima, l’Espai Cívic Centre i la comissaria del 092. A banda, tres cotxes patrulla de la Policia Local van equipats amb equips portàtils, fet que permet els agents actuar de manera immediata, en cas d’aturada cardíaca, fins a l’arribada del SEM.

La ciutat compta també amb tres equips més propietat del Grup Aquasos ubicats al Gimnàs Esquaix Igualada i a les piscines del Molí Nou i de Les Comes. Es preveu, també, completar aquest projecte amb noves empreses que hi vulguin participar i que permeti instal·lar set aparells més a l’espai públic, convertint Igualada en la ciutat amb una xarxa de desfibril·ladors a la via pública més gran gràcies a la col·laboració público-privada.

Tòtems i DEA · Els tòtems que s’han instal·lat a Igualada estan personalitzats: compten amb un mapa de l’Anella Verda d’Igualada, així com amb el logotip de l’empresa que l’esponsoritza.

Les vitrines que contenen el desfibril·lador estan connectades directament al telèfon d’emergències 112 i en fan una trucada immediata només obrir-la. El DEA és de la marca HeartSine Samaritan i és semi automàtic i funciona mitjançant un guiatge per veu que indica els passos a seguir durant tot el procés. A més és d’alta seguretat i és el propi aparell el que detecta ens quins casos és necessari aplicar la descàrrega i de quina intensitat i en quins no. Els aparells instal·lats per Cardiosos a més són moderns i fiables i incorporen pegats pediàtrics per a l’ús en infants.

Formació · El pla de cardioprotecció d’Igualada inclou la formació d’un total de 320 persones en el decurs de les dues fases. Els cursos de formació impartits per Cardiosos estan reconeguts pel Consell Català de Ressuscitació (CCR) i autoritzats per la Generalitat de Catalunya, i mostren la metodologia correcta per fer reanimació cardiopulmonar i per l’ús del DEA.

La importància d’actuar · La cardioprotecció de les ciutats és una necessitat cada vegada més important ja que les malalties cardíaques són la primera causa de mort a Europa i a Espanya moren cada any més de 25.000 persones de manera sobtada. A Catalunya la xifra és de 10 persones al dia mortes per aturades cardiorespiratòries amb un total de 3.700 víctimes anuals. Per tant una actuació precoç i eficaç, amb l’ajuda d’un DEA, és decisiva davant d’una situació crítica i pot resultar clau per aconseguir salvar una vida. Les possibilitats de supervivència disminueixen un 10% per cada minut que passa si no s’actua ràpidament. Per això és tant important l’actuació immediata, mentre no arriben els serveis d’emergències i disposar d’una xarxa àmplia de desfibril·ladors que permetin una actuació eficaç.

Podeu consultar el plànol d'equips DEA a Igualada AQUÍ


  • Compartir