Sou a: Inici / Noticies / Igualada entrega els 26ens Premis Ciutat d’Igualada en una gala que recupera la presencialitat

Igualada entrega els 26ens Premis Ciutat d’Igualada en una gala que recupera la presencialitat

El Premi d’Honor d’aquest any ha estat per la igualadina Ma. Àngels Gual, la primera directora de l’Escola d’Art Gaspar Camps
21-11-2021

Els periodistes de Ràdio Igualada, Xavi Dàvila i Montse Sanou, han estat  els encarregats de presentar la  26a edició de la gala dels Premis Ciutat d’Igualada que ha recuperat la presencialitat, després que l’any passat, l’acte es va dur a terme sense públic per les restriccions de la Covid19.

La gala s’ha iniciat amb l’actuació de Lia Sampai, una artista emergent de Barcelona amb arrels a les terres de l’Ebre de 26 anys, una cantant que va pujar a l’escenari per primera vegada l’estiu de 2017. Una veu que va acumulant premis i reconeixements, acompanyada de guitarrista i arranjador Adrià Pagès.

El primer premi de la jornada ha estat el de composició musical Paquita Madriguera, un premi que porta el nom de la  pianista i compositora que va  néixer a Igualada l’any 1900 i que en aquest edició 2021, el jurat del Premi, ha acordat declarar desert el  premi.

El premi de Disseny que porta el nom de Gaspar Camps, té per objectiu  reconèixer el talent dins el món del disseny en els seus diferents àmbits. Un premi que compta amb el suport de l’entitat disseny Igualada; Disseny Marked i l’Escola Municipal d’Art Gaspar Camps. Cadascun dels premis està dotat amb el guardó Ciutat d’Igualada, i 1.000 €. El Jurat format per Mosi Ayabi, Raquel Camacho, Pere Camps, Marta Lucas, David Reina, Xavier Vives  i com a secretari Joan Sala, han atorgat el premi de disseny en moda dotat amb 1000€ i el guardó Ciutat d’Igualada a l’obra que porta el lema “El poder de la reutilització és donar una segona vida” de l’autora igualadina, Mar Ribaudí Pèrez. El Primer Premi de la modalitat de  creacions en joiera i/o complements dotat amb 1000€ i el guardó Ciutat d’Igualada ha estat per l’obra “Les llunes” realitzada en pell de l’autora igualadina, Mireia Muntadas Just.

El  premi d’Art Digital Jaume Graells està impulsat pel Centre Informàtic de l’Anoia, CEINA, La Renda Urbana i l’Ajuntament d’Igualada. El Jurat format per Teresa Creus i Bel, Ada Jover i Sampere, Josep Maria Rosich i Morist, Xavier Vives i Sabaté, Raul Alberto Villalba, Joan Domènech i Ventura, Eulogi Domènech i Roig i Manel Josep López i Seuba que actua com a secretari. El Jurat ha atorgat una Menció especial en reconeixement al treball  “El gegant perdut” del creador de videojocs Toni Regordosa Motos de Santa Margarida de Montbui,  per obrir una nova porta als videojocs com a elements culturals i artístics, així com posar en valor la cultura popular de Catalunya, pel joc infantil.  L’Accèssit del premi Jaume Graells,  Dotat amb una llicència original atorgada per Corel i un diploma acreditatiu, ha estat per l’obra “El agujero y la piel” de Josué-David Moreno Cabrero, de Jaen, resident a Madrid, i el Primer Premi que obté el Guardó Ciutat d’Igualada, una llicència original atorgada per Corel i 1800 € atorgats per La Renda Urbana, TLG Commerce i Ceina a la col·lecció “Encuentro” de Eduardo Christian Argañarás de Buenos Aires (Argentina).

El premi Joan Llacuna de poesia, dedicat al poeta igualadí nascut l’any 1905,  que en molts dels seus poemes parla de la ciutat, de  la seva infància, està organitzat per  l’Ajuntament d’Igualada, amb el suport de l’Ateneu Igualadí, i el Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada. El guanyador d’aquest premi obté el Guardó Ciutat d’Igualada, 2.000 € i la publicació de l’obra a Viena Edicions. Va fer lliurament del premi Fermí Capdevila Navarro,  regidor d'Entorn Comunitari i Cooperació. El Jurat qualificador estava composat  per Enric Viladot i Presas; Laura Rosich i Mena; David Soler Ortínez; Carmel·la Planell i Lluís; M. Teresa Miret i Solé, i Josep Rabell, secretari, que del total de 60 obres a concurs, s’ha escollit el poemari “Versos de pedra seca”, de l’autor, Guillem Tussell Padrós de Barcelona.

El Premi de fotografia Procopi Llucià està dedicat al qui fou documentalista de la ciutat, que va realitzar una gran tasca documental, realitzant extensos reportatges sobre Igualada i  la comarca. El premi compta  amb el suport organitzatiu de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada. El Jurat estava format per Jordi Cuartero Torrano; Xavier Rafanell Jacas,  Josep Bou Farreras, i Robert Dominguez, secretari. La Tercera Tinent d’Alcalde, Carlota Carner, ha entregat el 1r Premi de fotografia Procopi Llucià 2021, a la col•lecció: “Viaje Subterráneo” de  Jorge Llorca Martínez de Barcelona. El 2n premi ha estat per la col·lecció “Costa Do Morte” del fotògraf:  Jordi Ventura Carbó de Puigdàlber. Fins  el dia 12 de desembre es poden veure les obres presentades al Procopi Llucià a la Sala Municipal d’Exposicions. El premiat, Jorge Llorca, participarà amb una exposició monogràfica, durant el festival de fotografia Fineart, que tindrà lloc a Igualada del 25 de febrer al 20 de març de 2022.

El premi d’investigació Jaume Caresmar, de caràcter biennal, compta amb el suport del  Centre d’Estudis  Comarcals d’Igualada, i la col·laboració del Centre d’Estudis Antoni de Campmany de la Universitat de Barcelona.  Està dotat amb el guardó Ciutat d’Igualada, 1.800€  i la  publicació de la recerca a la col·lecció de la “Miscellanea  Aqualatensia”. La regidora Montserrat Duch I Solé quarta Tinent d'alcalde, regidora d'Hisenda, Coordinació i Interior, ha lliurat el guardó que el jurat format per  Antoni Dalmau i Ribalta; Bernat Roca Pascual;  Miquel Termens i Graells, Gemma Estrada Planell, Pere Camps i Oviedo; Xavier Barberà Bota, i Josep Rabell Padró, secretari, ha atorgat el Primer Premi d’investigació Jaume Caresmar  2021 a la investigació “La logística militar republicana a l’Anoia durant la Guerra Civil (1936-1939), de Francesc Closa Salinas de Lleida

El Premi al Compromís Social i Cívic Mossèn Josep Còdol, dedicat a qui va ser un home senzill i humà, que al llarg de la seva vida, sempre va estar al costat dels més desafavorits està organitzat per  l’Ajuntament de la ciutat i la Fundació Sant Crist d’Igualada, amb l’objectiu de promoure i reconèixer la feina realitzada per persones, entitats i organitzacions, compromeses amb els valors socials i les actituds cíviques. Un premi dotat amb 2.000€, que aporten a parts iguals l’Ajuntament d’Igualada i la  Fundació del Sant Crist. El guardó del Premi l’ha lliurat Carme Riera i Minguet, primera Tinent d'Alcalde, regidora d'Acció Social i Habitatge. El vocal de la Fundació del Sant Crist d’Igualada, Sr. Jordi Miserachs i Nadal va fer lectura de l’acta del Jurat format per Josep Elias Farré; Raquel Miserachs Galtés; Oriol Moncunill Vidal; i Jordi Miserachs i Nadal. Per part de l’Ajuntament d’Igualada, Pere Camps i Oviedo; Joan Godó Bisbal; i Josep Rabell i Padró, secretari, que han atorgat el Primer Premi a l’Associació de familiars de l’Alzheimer i altres demències de l’Anoia, pel seu compromís amb la lluita contra les demències i el suport i formació a les famílies. Núria Solà, acompanyada de membres de l’associació va recollir el Premi.

Finalment, el  Premi d’Honor Ciutat d’Igualada, que reconeix la trajectòria a persones de diferents àmbits culturals, ja sigui de pensament, de recerca, social, intel·lectual o educatiu, ha estat per Mariàngels Gual i Aribau, una persona destacada de la ciutat, dedicada a la docència i al món de l’art,  en reconeixement per la seva dilatada trajectòria artística. Fou la primera directora de l’Escola Municipal d’Art Gaspar Camps. el Jurat estava format per Marc Castells, Pere Camps Oviedo, Patrícia Illa Borge; Xavier Barberà Bota; Ramon Mascaró; Glòria Escala; Montserrat Lobato, i Josep Rabell, secretari,

L’acte dels Premis Ciutat d’Igualada, a més de representar un reconeixement a la creació, vol servir  d’homenatge i record dels protagonistes de la cultura de casa nostra que ens han deixat durant el darrer any. Aquest any s’ha recordat la figura  del pastisser i agitador cultural, Hermini Pla i Vich, un apassionat de la seva professió  amb múltiples accions  de promoció que anaven més enllà de la seva feina. També la Milós Gras Miquel, artista, especialitzada en els seus inicis com a ceramista, per dedicar-se després al món de la Joieria el disseny de mobles i la pintura.  Victòria Gual i Godó, també va tenir un moment pel record. Feia tres dècades que treballava al Regne Unit, com a professora de Llengua Literatura castellanes, i com a traductora de clàssics anglesos rellevants al català. I finalment es va recordar la figura de Pius Morera Prat, filòleg, professor i poeta igualadí, qui  al 1965 rebia el premi Amadeu Oller de poesia amb “Un mocador d'herbes per a jòquers”.

Finalment,  Marc Castells i Berzosa ha clos l’acte amb els parlaments finals, destacant la nova fita cultural per la ciutat, la capitalitat de la Cultura Catalana, el proper any 2022.

  • Compartir