Igualada estrena Campus Universitari
Igualada compta, des d’aquesta mateixa setmana, amb un nou Campus Universitari al Pla de la Massa, unes instal·lacions que acullen els estudis que fins ara es desenvolupaven a l’antiga Escola d’Enginyeria d’Igualada adscrita a la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), a la Plaça del Rei. El projecte ha tingut un cost total de 5 milions d’euros, aportats a parts iguals per l’Ajuntament d’Igualada i la Generalitat de Catalunya, i les obres de construcció s’han dut a terme en un termini de nou mesos, començant el passat mes de desembre de 2013.
Aquest dijous, 18 de setembre, s’ha dut a terme l’acte d’inauguració, amb la presència del conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, la delegada del rector de la UPC pel Desenvolupament i la Transferència de Coneixement, Diana Cayuela, el president del Consorci de l’Escola Tècnica d’Igualada (CETI) i director general d’Universitats, Lluís Jofre, i el secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà. Hi han assistit, a més, nombrosos representants de l’àmbit universitari i de diferents sectors industrials d’Igualada i l’Anoia.
Estudis estretament vinculats a l’empresa · El Campus Universitari d’Igualada aplega en un mateix edifici una àmplia oferta formativa i iniciatives d’investigació i innovació fortament lligades amb sectors empresarials de gran rellevància al territori, com són la pell de qualitat, el tèxtil i la indústria paperera.
A l’Escola d’Enginyeria d’Igualada s’imparteix el Grau en Enginyeria en Organització Industrial, el Grau en Enginyeria Química, el Màster Universitari en Enginyeria del Cuir, el Màster en Direcció Tècnica d’Adobatge, el Postgrau en Direcció Comercial i Màrqueting, el Postgrau en Emprenedoria, el Postgrau en Gestió Ambiental, el Postgrau en Tècniques d’Adoberia i estudis de doctorat. A més, als laboratoris del Campus es duen a terme les accions d’investigació i desenvolupament de producte de la Càtedra A3 en Innovació del Cuir, el Tèxtil i la Moda, que els dos darrers anys ha executat més de vuit mil accions per les empreses que ho han sol·licitat.
El curs ha començat aquesta mateixa setmana amb un total de 300 alumnes. L’objectiu de l’Ajuntament, el departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat i la UPC és arribar a 500 estudiants en tres anys. Amb aquest horitzó s’està duent a terme una campanya de promoció dels estudis a l’Anoia, però també en comarques veïnes, sota el lema Futur de Proximitat. La pràctica totalitat dels estudiants que finalitzen els seus estudis a Igualada tenen una ràpida inserció laboral.
Un centre universitari de sis mil metres quadrats · El nou edifici té una superfície total de 5.836 m2. A la planta baixa hi ha la cafeteria i una biblioteca de 675 m2. Al primer pis, destinat a la gestió acadèmica, s’hi ubiquen tretze despatxos i la sala de doctorat. La segona planta, la més àmplia amb gairebé 4.500 m2 de superfície, inclou tota l’àrea de docència i investigació, amb nou aules, el menjador i sala d’alumnes, l’Aula Magna, dos laboratoris químics, dos laboratoris físics, la planta pilot d’adoberia, la planta pilot de projectes i investigació, la planta depuradora, diferents sales de treball (microbiologia, cromatografia, absorció atòmica, medi ambient, aigües i residus), el taller de física-mecànica, el taller d’automatismes, electrònica i electricitat i, a més, l’àrea de direcció, cinc despatxos de gestió, el departament d’administració, l’atenció al públic i els serveis informàtics.
La nova escola, que compta amb la certificació de Classe A de màxima eficiència energètica, és accessible des de l’Avinguda del Pla de la Massa i disposa d’un ampli espai exterior format per una plaça de més de 1.800 m2 a la part davantera, zones enjardinades i un aparcament per a 80 vehicles. Des del proper 1 d’octubre, a més, s’hi podrà accedir de dilluns a divendres amb transport públic, gràcies a les línies LC1 i LC2 del bus urbà d’Igualada.
Igualada, capital europea de la pell de qualitat · Igualada compta amb més de set segles d'història en el tractament de la pell i el cuir. Avui, una trentena d'indústries s'han convertit en referent mundial per l'alta qualitat dels productes que fabriquen i exporten el 80% de la seva producció a les principals marques internacionals de l’àmbit del luxe.
L'Ajuntament de la ciutat i el Gremi de Blanquers impulsen conjuntament el projecte Igualada, capital europea de la pell de qualitat, una iniciativa per fer més competitiu i consolidar encara més aquest àmbit. Per això, se l'està dotant de les eines que li permetin enfortir-se: instruments per a la innovació, la investigació, la formació de talent, la internacionalització i el creixement de les seves plantes de producció.
És en aquest projecte on s’emmarca aquest nou Campus Universitari, juntament amb la creació, entre altres, de la Càtedra A3 en Innovació de la Pell, el Tèxtil i la Moda de la UPC, el futur Parc d’Innovació del Cuir i la Marroquineria Igualada-Jorba que es troba en la fase final de la seva planificació, i la rehabilitació de l’antiga Adoberia J. Bella que, a partir de 2015, ha d’esdevenir la seu del gremi d’adobers.