Sou a: Inici / Noticies / Igualada estrena l’arribada d’aigua de la Llosa del Cavall

Igualada estrena l’arribada d’aigua de la Llosa del Cavall

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i l’alcalde, Marc Castells, presideixen l’acte institucional de la connexió de la capital de l’Anoia amb l’embassament del Solsonès
27-12-2019

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat per la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, el director de l’ACA, Lluís Ridao, i l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, entre d’altres autoritats, ha oficialitzat avui l’arribada de l’aigua de la Llosa del Cavall a la capital de la comarca de l’Anoia, que es farà efectiva a partir de l’1 de gener.
El conseller Damià Calvet ha destacat durant l’acte que: “L’activació de la xarxa de la Llosa del Cavall duplica la disponibilitat d’aigua a l’Anoia”, i ha indicat que “amb aquesta nova connexió i amb la capacitat de connectar-nos amb la xarxa Ter Llobregat podrem anar recarregant i tornar a l’ús ambiental de l’aqüífer Carme Capellades, que fins ara patia problemes de sobreexplotació que també afectaven la qualitat de l’aigua. Per tant, el que fem amb aquestes noves connexions és donar la màxima qualitat de l’aigua de boca de la gent d’Igualada”.
De la seva banda, l’alcalde, Marc Castells, ha destacat el fet que amb aquest pas “garantim ja per sempre el subministrament d’aigua a Igualada. I aquesta és una notícia molt important perquè, alhora, liderarem la sostenibilitat en aquest territori”. En aquest sentit, ha destacat que la connexió amb la Llosa del Cavall comportarà dues millores molt importants: “una és la garantia de subministrament amb una aigua de molta qualitat i l’altra és la contribució decisiva per a la recuperació de l’aqüífer, que podrà ser un gran banc d’aigua per al futur”.
L’alcalde també ha posat en valor que Igualada, com a capital de comarca, lideri l’aposta per aquest projecte, que espera que tingui un efecte mimètic en la resta de municipis de la comarca. Igualment, ha subratllat que el resultat de la negociació del conveni que avui se signa és que el canvi no comportarà un augment en el rebut de l’aigua dels igualadins durant els propers quatre anys.
Finalment, Castells ha explicat que “malgrat que l’aigua de boca que fins ara rebíem de l’aqüífer compleix totes les normatives, és una aigua d’una extrema duresa, amb molta calç. Ara, l’arribada de l’aigua provinent de la Llosa del Cavall comporta, inequívocament, que la qualitat serà molt millor; per tant, notarem una millora substancial”.
Aquesta nova infraestructura, que té una longitud de més de 71 quilòmetres, millorarà, de manera progressiva, el subministrament d’aigua a les comarques de l’Anoia, el Solsonès i el Bages, concretament a municipis que fins ara no estaven connectats a cap xarxa d’abastament supramunicipal i que han tingut problemes d’abastament, tant
en quantitat com en qualitat, havent de recórrer en alguns casos i de manera puntual al subministrament d’aigua mitjançant camions cisterna.

Recuperar l’aqüífer

La comarca de l’Anoia s’ha abastit, històricament, de l’aqüífer de Carme Capellades. Aquesta reserva subterrània està sobreexplotada. Es constata en els darrers anys una tendència històrica piezomètrica (nivell del l’aqüífer) descendent, especialment des de finals dels anys 90, amb puntuals recuperacions arran de períodes de pluges.
Amb l’entrada en servei d’aquesta conducció s’incrementa la disponibilitat d’aigua a la comarca amb dues fonts d’abastament més, la de la Llosa del Cavall i el sistema Ter Llobregat, fent possible una millor garantia i habilitant una gestió flexible de l’aigua.
A curt termini es preveu que una quinzena de municipis de diverses comarques es connectin a la nova canonada.
La conducció, que en el municipi de Masquefa es connecta amb la xarxa del Ter Llobregat, té un altre objectiu: millorar la garantia del subministrament d’aigua a la regió metropolitana de Barcelona, amb prop de 5 milions d’habitants.

  • Compartir