Sou a: Inici / Noticies / Igualada obre un espai de record decicat al dol perinatal a l’entrada del Cementiri Nou

Igualada obre un espai de record decicat al dol perinatal a l’entrada del Cementiri Nou

L’espai està presidit per un arbre dels records i està dedicat a les famílies que han perdut un nadó durant la gestació
19-04-2021

Igualada ha obert, aquest diumenge 18 d’abril, un espai dedicat al dol perinatal al costat de l’entrada del Cementiri Nou. L’espai, en comunió amb la natura que envolta el cementiri, té una olivera al centre que actua com a “arbre dels records”. Aquesta zona vol ser un espai de memòria i record per les famílies que han perdut un nadó abans de néixer o amb pocs dies de vida.

L’ajuntament d’Igualada ha creat aquest espai memorial arrel de la iniciativa de l’associació Little Stars Catalunya Central, formada per famílies que han patit alguna pèrdua gestacional. El d’Igualada és el setè arbre dels records que l’associació ha inaugurat a la Catalunya Central des que ha iniciat aquest projecte.

L’obertura d’aquest espai s’ha fet aquest diumenge amb un acte sobri, amb aforament limitat i seguint les mesures marcades pel PROCICAT. L’obertura ha comptat amb la presència de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, acompanyat diversos membres del consistori. Hi han participat, també, representants de l’associació Little Stars Catalunya Central i la llevadora, Eva Martínez, com a representant dels professionals que atenen a les famílies que pateixen aquesta pèrdua des del primer moment. L’acte ha comptat amb l’actuació de dues professores de l’Escola Municipal de Música d’Igualada que han interpretat diversos temes per amenitzar els parlaments.

El regidor d’Entorn Comunitari, Fermí Capdevila, ha estat l’encarregat d’obrir l’acte explicant la necessitat que existeix de donar visibilitat a aquest tipus de pèrdues que, malauradament, “moltes vegades es menystenen o es viuen de forma silenciosa”. Capdevila ha posat en valor i ha agraït la feina que realitzen a Igualada les psicòlogues de l’entitat Dones amb Empenta, que acompanyen a les famílies en el procés del dol perinatal.

Per part de l’entitat impulsora d’aquest espai, Little Stars Catalunya Central, han parlat Jordi Amblàs i Núria Caberol. La parella ha exposat la tasca que realitzen des de l’entitat per “facilitar a les famílies l'elaboració del dol i per donar visibilitat a aquestes pèrdues, millorant la comprensió de la societat per tal que ofereixi a les famílies un suport més efectiu”. L’espai de dol que s’ha obert a Igualada, han dit: “ho facilita i ho fa visible”.

En la mateixa línia ha parlat la llevadora Eva Martínez, que ha iniciat el seu parlament posant en valor la tasca que realitzen tots els professionals sanitaris que atenen a les famílies en aquests moments tant difícils. Martínez ha dit que elles són “les primeres que actuen quan hi ha una pèrdua d’aquestes característiques i les primeres que han de donar suport i escalf a la família. En les seves paraules, Martínez ha remarcat, també, la importància de la visibilització d’aquestes pèrdues per “garantir que la societat en sigui conscient i sàpiga donar el suport i acompanyament necessari a les famílies”.

Finalment Marc Castells, alcalde d’Igualada, ha explicat que amb aquest espai la ciutat “respon a les inquietuds, als reptes i a les emocions dels seus ciutadans, visibilitzant una realitat que molts cops es vivia de forma amagada”. Per Castells l’espai que sha obert és una zona per fer justícia amb les famílies, perquè puguin fer el seu dol en un entorn que ha qualificat de “màgic, en comunió amb la natura i en un entorn geològic únic”. Castells ha destacat, també, que l’espai ideat per Enric Miralles i Carme Pinós serà declarat en breu Bé Cultural d’Interès Nacional.

L’acte ha finalitzat amb un enlairament de globus blancs per part dels assistents i amb la col·locació d’una estrella amb el missatge de l’associació Little Stars a l’arbre dels records que presideix l’espai de dol.

  • Compartir