Sou a: Inici / Noticies / Igualada presenta el programa Magnet, que promou la innovació a l’Escola Gabriel Castellà a través de l’aliança amb l’Institut de Ciències de l’Espai

Igualada presenta el programa Magnet, que promou la innovació a l’Escola Gabriel Castellà a través de l’aliança amb l’Institut de Ciències de l’Espai

L’escola igualadina és una de les set escoles seleccionades per participar en aquest programa per desenvolupar projectes d’innovació i millorar la seva projecció social
03-11-2021

La directora de l’Escola Gabriel Castellà i Raich, Núria Ramon; el director de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC), Diego F. Torres; el director de la Fundació Jaume Bofill, Ismael Palacín; el director general d’innovació, recerca i cultura digital al Departament d'Educació, Joan Cuevas; la secretària de Transformació Educativa al Departament d’Educació, Núria Mora; l’Alcalde d’Igualada, Marc Castells, i la regidora d'Ensenyament i Esports, Patricia Illa, presenten el programa “Magnet aliances per a l’èxit educatiu” a Igualada.

El projecte permetrà al centre educatiu d’Igualada desenvolupar un projecte educatiu innovador i de qualitat, un projecte atractiu, que tingui magnetisme i que acabi sent de referència en el seu territori, tant per les famílies com per la comunitat educativa.

El programa s’adreça especialment a aquells centres que tenen un equip docent compromès per desenvolupar projectes d’innovació i millorar la seva projecció social. L’escola d’Igualada es va presentar a la darrera convocatòria d’aquest programa d’innovació i va ser una de les set escoles seleccionades per entrar a formar part del programa.

Gabriel Castellà, una escola, un univers d'aprenentatge

El projecte educatiu de l’Escola Gabriel Castellà i Raich té com a objectiu la millora de les competències de l’alumnat per seguir aprenent al llarg de la seva vida. Per assolir-lo, l’escola situa l'alumnat al centre de l’aprenentatge i empra metodologies com ambients i tallers, racons, treball globalitzat, teatre, robòtica i arts en anglès.

Des de fa uns anys l’escola igualadina ha engegat un exitós procés de transformació educativa, a través de projectes artístics com Entre Cordes, que li ha valgut el reconeixement del Premi Ensenyament 2020, que atorga anualment el Cercle d’Economia. Amb la incorporació al programa Magnet, l’escola vol consolidar i expandir la transformació educativa en l’àmbit artístic i obrir-la també a l’àmbit científic.

L’aliança amb l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) té com a objectiu estimular el pensament científic de l’alumnat de l’escola Gabriel Castellà. Fer-se preguntes, fomentar la capacitat d’observació, cercar evidències i qüestionar-se les respostes permetran a l’alumnat comprendre que la ciència és un sistema basat en l’evidència, l’experimentació i el raonament. L’expertesa de l’ICE-CSIC ajudarà a l’escola en aquest camí per fomentar l’aprenentatge científic i tecnològic de l’alumnat.

Magnet, aliances per a l’èxit educatiu

Aquest programa promou l’aliança d’un centre educatiu amb una institució d’excel•lència en un camp del coneixement específic. Aquesta aliança permet al centre educatiu desenvolupar un projecte educatiu innovador i de qualitat, un projecte atractiu, que tingui magnetisme i que es converteixi en un projecte de referència en el seu territori, tant per les famílies com per la comunitat educativa. El programa està inspirat en les Magnet Schools dels Estats Units, que funcionen des dels anys setanta.

Les institucions que hi participen són institucions de referència i excel•lència en un camp de coneixement específic (ciència, tecnologia, art, comunicació audiovisual, etc.) que tenen un compromís educatiu amb la societat, i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement.

Aquest curs 2020-21

El programa Magnet és una oportunitat per a les escoles per oferir un aprenentatge adaptat a les necessitats formatives de l’alumnat en la societat actual, implementant noves metodologies de treball. Amb una formació i acompanyament constants i amb l’aliança amb una institució de prestigi, el centre educatiu avança cap a un enfocament competencial i multidisciplinari i un aprenentatge significatiu, que situa l’alumne al centre.

El programa Magnet ofereix als centres educatius un acompanyament durant quatre anys per desenvolupar aquest projecte d’innovació. L’acompanyament inclou:

• Assessorament en el desplegament del projecte d’innovació. Cada centre educatiu té un formador extern que acompanya l’equip docent i fa l’enllaç amb la institució de referència.

• Sessions de formació de l’equip docent del centre amb els professionals de la institució.

• Recursos per desenvolupar activitats amb l’alumnat.

• Difusió estratègica del projecte de centre i de les activitats que es desenvolupin en el marc del projecte.

Aquest acompanyament fa possible que el coneixement específic de la institució de referència impregni el dia a dia del centre educatiu i incideixi en els processos d’aprenentatge a l’aula.

“Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu” permet al centre experimentar innovacions metodològiques i serà un element motivador, tant per l’equip docent com pels alumnes i les seves famílies.

  • Compartir