Sou a: Inici / Noticies / Igualada recorda el doctor Gabarró

Igualada recorda el doctor Gabarró

Aquest divendres, 20 d’octubre, l’Ajuntament d’Igualada i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB) han dut a terme un homenatge al doctor Pere Gabarró i Garcia
20-10-2017

Aquest divendres, 20 d’octubre, l’Ajuntament d’Igualada i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB) han dut a terme un homenatge al doctor Pere Gabarró i Garcia, amb l’assistència de bona part de la seva família.

L’acte ha constat, primer, de la descoberta d’una placa a la façana de del centre de simulació mèdica 4D Health, al Passeig Verdaguer i, posteriorment, al Saló de Sessions consistorial, de la conferència Pere Gabarró i Garcia, un dels grans personatges de la medicina catalana de tots els temps, a càrrec del director de la Unitat d’Estudis Acadèmics i expresident del CoMB, Miquel Bruguera.

En el decurs d’aquest acte, Bruguera ha proposat que l’Hospital d’Igualada s’anomeni Hospital Doctor Pere Gabarró. L’alcalde, Marc Castells, ha recollit la proposta i ha agafat el compromís de traslladar ben aviat aquesta sol·licitud a la conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya. Paral·lelament, des del consistori i en col·laboració també amb el CoMB, s’impulsaran diferents accions per a seguir posant en valor la figura del cirurgià igualadí.

Jaume Padrós, president del CoMB, ha afirmat que, amb actes com el d’avui “es fa justícia a una figura fonamental per la medicina catalana del segle passat i una persona de gran rellevància en altres camps, com el de la defensa ferma i serena del país o l’impuls del muntanyisme i l’escoltisme a casa nostra”. Castells, de la seva banda, ha assegurat que “era una assignatura pendent per aquesta ciutat donar la merescuda dimensió a una persona que va destacar pel seu vessant humà i que va ser admirat arreu per l’exercici de la professió”.

Pere Gabarró i Garcia (Igualada 1899 - Barcelona 1980) va ser un cirurgià considerat un dels pares de la cirurgia plàstica a Catalunya i al conjunt de l’Estat, sobretot a partir de la seva experiència com a metge de guerra, primer al bàndol republicà durant la Guerra Civil, i després a la Royal Air Force britànica durant la II Guerra Mundial.

Va ser també un significat defensor del catalanisme, un dels impulsors de l’escoltisme al país i un excursionista molt actiu, arribant a obrir una de les actuals vies de pujada a la Pica d’Estats. Un dels cims propers a la Pica, de fet, va ser batejat com la Punta Gabarró en honor seu.

IMATGES DE L'ACTE A LA GALERIA FLICKR DE L'AJUNTAMENT

  • Compartir