Igualada recupera els estudis d'Infermeria
El curs 2015-2016, el Campus Universitari d’Igualada oferirà un Grau en Infermeria de la mà de la Universitat de Lleida (UdL), tal com a ha avançat aquest dimarts l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, acompanyat del president de la Generalitat, Artur Mas, i del secretari d’Universitats, Antoni Castellà, en la inauguració del nou hospital simulat 4D Health. D’aquesta manera, ha dit, es posa remei “a una llarga reivindicació de la ciutat, des que a final de la dècada dels ‘70 es van perdre els estudis que s’impartien a la històrica Escola d’ATS, molt vinculada a l’antic Hospital”.
Segons Castells “finalment les negociacions han donat el seu fruit i el Campus Universitari d’Igualada oferirà els tan anhelats estudis d’Infermeria, i ho farà, a més, amb una oferta pública”. Castells explica que “la Universitat de Lleida ha valorat molt positivament l’opció d’Igualada, ja que disposa de les noves instal·lacions del Campus Universitari i perquè la ciutat té una àmplia i innovadora oferta en infraestructures dedicades a l’àmbit de la salut, com el 4D Health o el nou Hospital”.
El grau en Infermeria de la UdL té una durada de quatre anys i una càrrega lectiva de 240 crèdits, inclòs el treball de final de grau. El tipus d’aprenentatge serà presencial i els estudis s’estructuren en cinc mòduls o períodes lectius, amb 60 crèdits (ECTS) de formació bàsica, 66 crèdits obligatoris, 24 d’optatius, 78 de pràctiques externes i 12 de treball final. Una de les particularitats és que s’impartirà el 50% en català i castellà i, l’altre 50%, en anglès.
Uns estudis amb tradició a Igualada · Igualada compta amb una antiga tradició en l’àmbit dels estudis d’Infermeria. L’any 1967 es va crear l’anomenada Escuela de ATS Nuestra Señora de la Piedad del Santo Hospital de Igualada. La formació d’Ajudants Tècniques Sanitàries unificava en una sola carrera, des del 1953, a través d’un decret de l’Estat, els anteriors estudis de llevadora, practicant i infermera. L’escola d’ATS, estava directament vinculada a l’Hospital i era un centre de formació dirigit bàsicament a l’alumnat femení. Estava ubicada en un edifici annex que tenia tres aules, un despatx de secretaria i administració, una sala d’estar, un vestidor i sala de material docent, una zona esportiva i un espai verd per a l’esbarjo. Es realitzaven les pràctiques a l’edifici hospitalari i s’establien torns rotatoris que feien passar a les alumnes per tots els serveis i departaments. Aquest vessant pràctic va ser precisament el que va dotar de més prestigi l’Escola d’ATS d’Igualada.
Va ser la primera escola nacional i oficial concedida a un hospital fora de l’àmbit de les capitals de província. Estava adscrita a la Facultat de Medicina de Barcelona (UB), depenia administrativament del seu rectorat i, des d’un punt de vista docent, del deganat de la seva Facultat de Medicina. Estava sota la tutela d’un catedràtic nomenat per la facultat.
Durant els tres primers anys va funcionar en règim d’internat, per facilitar l’accés de les noies de fora de la ciutat. La residència estava ubicada a tocar de l’edifici, a la planta superior, sobre del pavelló de maternitat i constava de tretze habitacions dobles, sala d’estar i menjador. Hi havia alumnes d’Igualada, de la resta de municipis de la comarca, de comarques veïnes i també de fora de Catalunya. A aquestes darreres alumnes, l’any 1968 se’ls oferien classes de català, per facilitar el seu aprenentatge.
En total l’escola va formar onze promocions. La primera va ser la de 1967-70 i la darrera, la de 1977-80.
Desaparició i retorn d’Infermeria a Igualada · L’any 1977 es va promulgar el Decret d’integració a les universitats de les escoles d’ATS per convertir-les en Escoles Universitàries d’Infermeria. Tot i que des d’Igualada es va cursar una sol·licitud per retardar-ne el tancament, finalment només es va rebre l’autorització per a que les alumnes de la darrera promoció –a qui els faltaven dos cursos–, poguessin finalitzar els seus estudis a la capital de l’Anoia.
Després del tancament de l’escola, totes aquelles persones que volien cursar estudis d’Infermeria havien de desplaçar-se fins a les escoles universitàries més properes, que estaven situades a Barcelona, Manresa, Lleida i Vic
Ara, després d’anys de negociacions, l’Ajuntament, el departament d’Universitats de la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Lleida han tancat aquest 2015 l’acord per a impartir a la capital de l’Anoia novament aquests estudis d’Infermeria.