Sou a: Inici / Noticies / Igualada se suma a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Igualada se suma a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Les iniciatives més destacades son la gratuïtat del bus urbà el 16 de setembre i la prohibició de circular al centre entre els dies 16 i 18.
12-09-2016

Del 16 al 22 de setembre se celebra novament a tota Europa la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Sota el lema Mobilitat intel·ligent. Economia potent, l’edició 2016 proposa la cerca de noves formes de mobilitat, que s’allunyin del domini absolut del cotxe particular cap a un transport més sostenible, segur i saludable.

Canviant la manera de desplaçar-se es poden augmentar els nivells d’activitat física, contribuir a millorar la qualitat de l’aire que es respira a les ciutats i ajudar a prevenir els accidents de trànsit. Escollir el transport públic col·lectiu o el vehicle elèctric per anar a la feina, caminar o moure’s en bicicleta per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot ser una bona forma de protegir i millorar la salut.

Els objectius principals de la Setmana són estimular un comportament ciutadà en relació amb l’ús del vehicle que sigui compatible amb el desenvolupament urbà sostenible; sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats; impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles com ara el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics; potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat; reflexionar sobre com afecta a la salut l’ús excessiu del transport motoritzat, especialment pel que fa a la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular, propiciant el sedentarisme i la inactivitat física.

L’Ajuntament d'Igualada s’ha adherit a la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura i durà a terme principalment dues activitats. El 16 de setembre tots els autobusos urbans seran gratuïts. El transport públic és l’alternativa per als desplaçaments dins de la ciutat. Per viatger i a diferència d’un cotxe particular, un autobús emet a l’atmosfera un 40% menys d’òxids de nitrogen, un 80% menys d’hidrocarburs, un 95% menys de CO i un 70% menys de CO2. Una altra dada interessant és que el transport públic necessita, per viatger, 50 vegades menys d’espai i l’autobús consumeix 15 vegades menys d’energia que el cotxe particular.

A més, es prohibirà circular amb vehicles de motor pels carrers del centre el dies 16, 17 i 18 de setembre, entre les 10h i les 20h. Aquesta activitat vol fomentar la mobilitat a peu pel centre de la ciutat. La mesura inclourà la Rambla de Sant Isidre, el carrer Nou, la plaça del Pilar, el carrer de l'Argent, el carrer de Sant Sebastià, la travessia de Sant Sebastià, la plaça de l'Ajuntament, el carrer del Born, el carrer de Santa Maria, la plaça del Bruc, la plaça del Pilar, la plaça de Pius XII, el carrer de Custiol, el carrer de Sant Cristòfol, el carrer del Roser, el carrer de Sant Bartomeu, el carrer de Sant Jaume, la plaça de Sant Miquel i el carrer de Sant Roc.

D’altra banda, aquest any l’Ajuntament d’Igualada ha començat a impulsar la utilització de vehicles 100% elèctrics en la renovació de la seva flota municipal, amb l’adquisició de dues furgonetes elèctriques Nissan e-NV200, perfectament equipades i amb una ampla capacitat de càrrega. Aquest mateix any també es preveu per part de la Generalitat de Catalunya la instal·lació d’un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics a l’estació de FGC.

En els vehicles purs elèctrics com els que s’han adquirit, la reducció de gasos contaminants és del 100%. Per tant, el vehicle elèctric contribuirà a reduir les emissions locals d’òxids de nitrogen, les partícules en suspensió i altres contaminants, millorant la qualitat de l’aire allà on circularà el vehicle, amb els beneficis per a la salut que això comporta. La introducció del vehicle elèctric també reduirà el soroll, ja que el motor elèctric és extremadament silenciós.

 

 

  • Compartir