Sou a: Inici / Noticies / Igualada se suma a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2018

Igualada se suma a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2018

Les iniciatives més destacades son la gratuïtat del bus urbà el dia 21 i la prohibició de circular al centre entre els dies 21 i 23 de setembre
12-09-2018

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, una iniciativa que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, amb bicicleta, amb transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. Sota el lema “Combina i mou-te!”, aquest 2018 la voluntat és vetllar per una vida saludable, sostenible i segura, promovent també la utilització de diferents modes de transport segons el desplaçament.

Els objectius principals de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura passen per estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible i, en particular, amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics. També per sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats per impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, del transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics. A més, es vol potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat; reflexionar sobre com afecta a la salut l’ús excessiu del transport motoritzat, que genera contaminació atmosfèrica, congestiona, té un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular i propicia el sedentarisme i la inactivitat física.

L’Ajuntament d'Igualada torna a adherir-se a aquesta Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura i ho farà duent a terme diferents activitats. D’una banda,  durant tot el divendres, 21 de setembre, el bus urbà serà gratuït. El transport públic és l’alternativa per als desplaçaments dins de la ciutat. Per viatger i respecte d’un cotxe particular, un autobús emet a l’atmosfera un 40% menys d’òxids de nitrogen, un 80% menys d’hidrocarburs, un 95% menys de CO i un 70% menys de CO2. Una altra dada interessant és que el transport públic necessita, per viatger, 50 vegades menys d’espai i l’autobús consumeix 15 vegades menys d’energia que el cotxe particular.

A més, el dies 21, 22 i 23 de setembre, els vehicles de motor tindran prohibida la circulació pels carrers del centre entre les 10 i les 20h. Aquesta activitat, que vol fomentar la mobilitat a peu pel centre de la ciutat, es farà efectiva a la Rbla. Sant Isidre, el c/ Nou, la Pl. del Pilar, el c/ Argent, el c/ Sant Sebastià, la Trav. Sant Sebastià, la Pl. de l'Ajuntament, el c/ Born, el c/ Santa Maria, la Pl. del Bruc, la Pl. del Pilar, la Pl. Pius XII, el c/ Custiol, el c/ Sant Cristòfol, el c/ del Roser, el c/ Sant Bartomeu, el c/ Sant Jaume, la Pl. Sant Miquel i el c/ Sant Roc.

Finalment, des del departament municipal de Medi Ambient es destaca que aquest any 2018 des de l’Ajuntament d’Igualada s’ha treballat per redactar el PAESC, el document estratègic de planificació energètica i climàtica local que conté les accions que caldrà dur a terme per reduir les emissions de CO2 en un 40% fins l'any 2030, compromís adquirit amb la signatura del Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia de novembre de 2016.

  • Compartir