Sou a: Inici / Noticies / Igualada serà un dels 11 municipis on es farà una prova de la sirena de risc químic, ubicada al polígon, dimarts 15 d’octubre

Igualada serà un dels 11 municipis on es farà una prova de la sirena de risc químic, ubicada al polígon, dimarts 15 d’octubre

Serà la primera prova que es fa d’aquesta instal·lació que és una de les 120 que hi ha ubicades a tot Catalunya
08-10-2024

Aquest matí s’ha presentat al Centre Cívic Nord d’Igualada  la prova de sirenes de risc químic que es farà el proper dimarts, 15 d’octubre, a 11 municipis catalans, entre ells a Igualada per primera vegada. La presentació ha anat a càrrec de la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, el subdirector de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, i la regidora de Governació de l’Ajuntament d’Igualada, Carlota Carner.

El proper dimarts, 15 d’octubre a les 10 hores, tindrà lloc la tercera i última prova de les sirenes de risc químic que des de Protecció Civil s’han realitzat aquest 2024. Es tracta de l’activació de les sirenes del sector químic de la Tordera, Val d’Aran, Anoia, Bages, Berguedà, la Selva i Girona, que sumen un total de 16 sirenes. A banda del so de les sirenes, els ciutadans d’aquestes zones també rebran una alerta de protecció civil als seus telèfons mòbils informant de la prova.

La directora general de protecció Civil, Marta Cassany, ha recordat que “realitzem aquestes proves anualment amb la voluntat que la població afectada per risc químic conegui el so de les sirenes i sàpiga què caldria fer en un cas real: sempre el confinament”. “La prova anirà acompanyada d’un missatge d’alerta al mòbil i afectarà una població aproximada de 40.000 persones” ha afegit.

A la prova del proper 15 d’octubre hi ha 4 sirenes noves i que sonaran per primer cop. Són les d’Igualada (Anoia), Fogars de la Selva i Massanes (La Selva) i Celrà (Gironès), que no en tenien cap fins ara.La població censada dins de la cobertura teòrica de la sirena de risc químic és de  9.062 habitants.

Com serà la prova?

A l’inici de la prova, a les 10 hores, s’enviarà l’alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils informant de la realització de la prova, i al cap d’uns minuts s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància). El so d'inici d'alerta (so de confinament) són tres senyals d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons.

A la finalització de la prova (al cap de quinze minuts), s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament (un so pla més agut).

Aquest horari permetrà la pràctica del confinament en els àmbits de treball i educació atès que es tracta del matí d’un dia laborable, i pel mateix motiu comportarà menys presència de població als seus domicilis habituals.

En la mesura del possible, es recomana a la població que segueixi les pautes d’autoprotecció en cas d’accident químic: refugiar-se a casa o a l’immoble més proper, tancar portes i finestres, desconnectar tots els sistemes de ventilació i esperar la notificació de fi d’alerta.

Una mesura més de seguretat dins la renovació del polígon de Les Comes

Carlota Carner, regidora de Governació de l’Ajuntament d’Igualada ha explicat que aquesta sirena, col·locada per la Generalitat, està ubicada al polígon de Les Comes, entre els carrers de Luxemburg i d’Alemanya a l’entorn de dues empreses del sector químic.

Carner ha destacat que “aquesta és una mesura més de seguretat al polígon, un element més de comunicació ràpida i eficaç amb la població i de prevenció”. Una mesura que se suma als recursos i inversions que en els darrers anys “s’han destinat a fer d’aquest polígon industrial, un polígon competitiu, segur i modern, i aquest és un element més que va en la mateixa línia”.

La regidora ha explicat que aquests dies s’ha etat informant a la població, especialment a les més pròximes a la zona de la sirena així com també a les associacions de veïns de la zona, empresaris, escoles i serveis com ara l’hopsital.

Carner ha recordat a que cal tenir molt clar que les recomanacions davant d’un avís per alerta química són les de confinar-se en un interior i evitar sortir al carrer.

Enviament d’un missatge d’alerta de Protecció Civil als mòbils

El text del missatge d’alerta de Protecció Civil que s’enviarà de forma paral·lela a l’activació de les sirenes és el següent: “PROVA DE SIRENES I ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL. S’activen les sirenes d’avís de risc químic per fer proves en diferents zones de risc. És un SIMULACRE. En un cas real, si sents les sirenes, confina’t”.

Es recomana a la població de les zones on es desenvoluparà el simulacre que comprovin la configuració del seu telèfon per poder rebre l’alerta. Al web de Protecció Civil s’hi pot consultar un tutorial complet, filtrat per marques i models dels aparells.

Pel que fa a l’enviament de l’alerta de Protecció Civil als mòbils, la zona de recepció no coincidirà plenament amb la zona d’audició de les sirenes de risc químic, ja que la distribució de les antenes de telefonia que fan de repetidor i la cobertura de l’audició de les sirenes no coincideix plenament i possiblement abastarà un espai superior a la zona d’audició de les sirenes. Malgrat això, en un cas real, la ciutadania amb la informació de l’alerta podrà saber què està succeint, a quina zona i quina és la mesura, i per això podrien identificar si es troben en l’espai on caldria aplicar aquesta mesura.

Enquesta per avaluar l’audició de la sirena

Protecció Civil de la Generalitat crea a cada prova una enquesta per valorar l’audició de les sirenes i si s’ha rebut l’alerta al telèfon mòbil a les zones afectades. Aquesta enquesta es podrà respondre a través de qualsevol telèfon mòbil, és anònima i no recull dades personals però permet saber si les sirenes s’han escoltat i des d’on s’han escoltat. L’enllaç de l’enquesta, que estarà activa des del mateix dimecres és el següent: gen.cat/enquestasirenes15O

Els resultats de les enquestes rebudes es podran consultar al web de la prova de sirenes.

Durant la prova, tècnics municipals i d’Associacions de Voluntariat de Protecció Civil (AVPC) reportaran informació de com s’han sentit les sirenes i si també s’ha rebut l’alerta als telèfons mòbils.

Xarxa de sirenes

La xarxa d’alarmes i comunicacions de protecció civil de Catalunya està formada actualment per 120 sirenes de risc químic operatives.

Les sirenes de risc químic estan instal·lades en punts concrets del territori en funció de les possibles afectacions per accident químic en les indústries considerades de risc químic per la normativa (Seveso). Aquestes indústries estan recollides en els plans de protecció civil per emergències químiques (PLASEQTA pel sector químic de Tarragona i PLASEQCAT per la resta d’indústria química de Catalunya).

Les sirenes de risc químic estan configurades per avisar a la població de la necessitat de confinar-se en cas d’accident químic per risc imminent per a la seva vida. Els plans PLASEQTA i PLASEQCAT preveuen les zones on caldria el confinament d’acord a la normativa vigent. S’anomenen zones d’intervenció i es faciliten per part de l’òrgan de la Generalitat competent en matèria de seguretat industrial.

Tota la informació sobre el risc químic la trobareu a http://interior.gencat.cat/riscquimic

 

 

  • Compartir
Pertany a: