Sou a: Inici / Noticies / Igualada tindrà un nou institut a la tardor

Igualada tindrà un nou institut a la tardor

El futur centre es construirà per fases al districte de Llevant, a tocar de l’Escola Gabriel Castellà, i arrencarà les classes passat l’estiu.
14-01-2015

Igualada comptarà a partir del curs vinent amb un tercer institut públic, segons han detallat aquest dimecres l’alcalde de la ciutat, Marc Castells, el director general de Centres Públics de la Generalitat de Catalunya, Antoni Llobet, i la regidora d’Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament, Anna Bacardit. La futura instal·lació, que tindrà al voltant de 3.000 m2 de superfície, es farà a tocar de l’Escola Gabriel Castellà i la voluntat, tant del departament d’Ensenyament com del govern municipal, es desenvolupar el nou institut de manera gradual i en diferents fases, seguint criteris d’eficiència.

El consistori, a més, segons ha avançat aquest dimecres Marc Castells, proposarà que el nou centre dugui el nom d’Institut Badia i Margarit, en homenatge a qui va ser catedràtic de la llengua i rector de la Universitat de Barcelona, resident a la ciutat durant molts anys i desaparegut la passada tardor.

Anticipació a una demanda creixent · Actualment, els dos instituts públics existents a la capital de l’Anoia, el Pere Vives i Vich i el Joan Mercader, amb quatre línies cadascun, ja es troben al màxim de la seva capacitat. Això, afegit a la previsió de l’increment en la demanda de places d’ESO de cara al proper mes de setembre, fa imprescindible l’ampliació de l’oferta i, per tant, l’obertura d’un nou institut.

En l’actualitat, el Gabriel Castellà ofereix estudis d’Infantil i Primària, amb un total de 204 infants matriculats. A partir del proper curs, però, aquesta escola, juntament amb el futur institut, formaran un important pol d’ensenyament al districte de Llevant, on es podran cursar també estudis de Secundària obligatòria i Batxillerat. Suposarà, en conseqüència, un major equilibri geogràfic de l’oferta educativa del municipi, amb un institut públic a Llevant, un segon al centre i un altre a Ponent.

Millora de les instal·lacions existents · El nou institut es posarà en marxa al curs 2015/2016, en una primera fase que implicarà la reforma d’una part de les aules existents, un cop alliberat l’espai que ara ocupa l’escola d’adults. Posteriorment, quan s’hagi modificat el planejament urbanístic de la zona, en fases successives a partir de 2016 s’aniran ampliant l’edifici, les aules i els equipaments auxiliars i esportius. Les instal·lacions del Gabriel Castellà també experimentaran millores destacades coincidint amb aquesta actuació.

L’arribada del nou institut, però, implicarà quelcom més que una ampliació i millora dels edificis educatius. La seva zona esportiva es desenvoluparà al límit Est de la ciutat, recuperant alguns espais que ja porten molts anys sense utilitat, com són les antigues piscines de la Torre del Requesens. A més, aprofitant la proximitat amb la futura Anella Verda, els traçats saludables per a recórrer Igualada que actualment es troben en construcció, algunes d’aquestes noves pistes esportives no seran exclusives dels estudiants sinó que estaran obertes a la ciutadania en general.

Tot plegat segueix també l’objectiu de millorar els serveis, equipaments, entorn i qualitat de vida dels barris directament afectats, com són els de Montserrat i el Sant Crist, dignificant a més una de les façanes fluvials de la ciutat.

Reubicació de l’escola d’adults · Part de les aules que ocuparà el nou institut acullen avui el Centre d’Educació d’Adults, que aquest curs compta amb 285 alumnes dividits en deu grups, alguns presencials i altres semipresencials.

Aquest centre també fa temps que necessita millorar les seves instal·lacions, tant les aules com els despatxos i, a més, un canvi d’ubicació li permetrà ampliar l’oferta d’estudis davant una demanda també creixent. El seu futur, segons s’ha avançat també avui, passa per un trasllat a l’edifici de l’antiga Teneria, a la Plaça del Rei, que ha quedat lliure des de la posada en marxa del nou Campus Universitari. D’aquesta manera, tal com ha explicat l’alcalde, es vol tornar a dotar de vida educativa i cultural un edifici emblemàtic del centre històric, que va quedar buit amb el trasllat de l’Escola d’Enginyeria d’Igualada al Pla de la Massa.

  • Compartir