Sou a: Inici / Noticies / IT Dansa actua, l'11 de maig, al Teatre Municipal l'Ateneu

IT Dansa actua, l'11 de maig, al Teatre Municipal l'Ateneu

L’actuació de la Jove Companyia de l’Institut del Teatre s’emmarca en els actes del Dia Internacional de la Dansa a la capital de l’Anoia
06-05-2019
IT Dansa actua, l'11 de maig, al Teatre Municipal l'Ateneu

Foto: Luis San Andrés

IT Dansa va néixer l’any 1998 per contribuir a la professionalització d’alumnes que havien acabat els estudis de dansa a l’Institut del Teatre de Barcelona. Vint anys després, s’ha convertit en una companyia de prestigi que torna a Igualada a presentar tres creacions: The prom, In Memoriam i Whim. L’activitat, que s’emmarca dins dels actes del Dia Internacional de la Dansa, tindrà lloc el proper dissabte, 11 de maig, a les 21h, al Teatre Municipal l’Ateneu. Durant el matí de dissabte s’ha proposat una acció pedagògica en la qual pot participar l’alumnat de les escoles de dansa. S’hi treballaran extractes de la coreografia Whim i la sessió és apta per a tots els nivells, però s’adreça a noies i nois a partir de quinze anys.

Les entrades per la funció es poden comprar al Punt de Difusió Cultural i T, al c/ Garcia Fossas 2, de dimarts a divendres de 18:30 a 20:30h, dissabte d'11 a 14h i, des d’una hora abans , a la taquilla del Passatge Vives. Tenen un preu de 18 i 15 euros,  amb descomptes per a diversos col·lectius. També es poden adquirir en línia al web www.ticketea.com. Els joves de fins a 25 anys podran comprar les entrades a 5 euros, durant tota la setmana, acreditant l’edat amb el seu DNI. Aquest preu s’emmarca en la campanya Fins als 25 a cinc.

IT Dansa, 20 anys · IT Dansa, Jove Companyia de l'Institut del Teatre, és un projecte pedagògic creat per l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, com a curs de postgrau per al perfeccionament de la formació de joves ballarins i ballarines. La direcció artística és a càrrec de Catherine Allard, formada com a ballarina al Nederlands Dans Theater i a la Compañía Nacional de Danza. I la principal missió de la companyia és proporcionar als graduats en dansa oportunitats de pràctica professional de dos anys —el temps que dura el postgrau— amb coreografies de destacats artistes i amb un programa d'actuacions al circuit teatral. Al llarg de la seva trajectòria, IT Dansa ha estrenat més de 30 coreografies i ha fet més de 300 actuacions.

Coreografies d'artistes de renom · La companyia, integrada per un màxim de 18 ballarins-becaris seleccionats mitjançant audició pública, ha estrenat coreografies tant de joves com de reconeguts creadors, aconseguint un repertori molt divers que demostra que la dansa contemporània viu un moment creatiu apassionant, amb una redefinició constant dels seus codis expressius i un enriquidor apropament a altres llenguatges artístics.

Entre les grans figures de la coreografia que han format part del repertori de la companyia, hi ha noms com Jirí Kylián, Ohad Naharin, Rui Horta, Nacho Duato, Ramon Oller, Toni Mira, Jo Stromgren i Stijn Celis. Pel que fa als joves talents que IT Dansa ha difós al nostre país, destaquen Petr Zuska, Gustavo Ramírez, Uri Ivgi, Rafael Bonachela i Alexander Ekman.

En aquests anys, IT Dansa ha aconseguit que la majoria dels seus components, una vegada finalitzat el seu període de formació, hagin estat contractats per destacades companyies europees de dansa.

Tres creacions · It Dansa torna a Igualada per presentar tres de les seves darreres coreografies. A The Prom, la festa ja s'ha acabat. Un conserge d'un institut recorda alguna de les històries succeïdes durant la nit de graduació. La pèrdua inconscient, el desequilibri, l'aparença, el desig o l'alliberament seran els protagonistes d'aquests records. Un viatge a través de les emocions de joventut. Lorena Nogal, que va ser membre d'IT Dansa, ha creat a mida per a la companyia aquesta peça que cobra vida sobre un collage musical dels anys vuitanta. Una coproducció del Grec 2018 Festival de Barcelona i l'Institut del Teatre que es va estrenar al Grec 2018 Festival de Barcelona.

In Memoriam parla sobre el vincle entre realitat i memòria. La realitat no és la memòria i la memòria no és la realitat, però remuntar-se als records del passat ens ajuda a captar millor la realitat del present. Les nostres arrels són fortes com les d'un arbre, que s'estén tan lluny com les seves branques. Des de la memòria, els ballarins i ballarines exploren els moviments d'atracció i repulsió, magnetisme i antimagnetisme, per tal d'examinar el significat de la paraula "harmonia". Sensibilitat (atracció) i agressió (repulsió) sorgeixen de la mateixa font en un joc íntim de la polarització. Es relacionen les carícies i els cops que romanen profundament gravats en els nostres cossos. Es va estrenar al Grec 2011 Festival de Barcelona.

I Whim és una peça sobre com, externament, hem de mantenir el seny, fins i tot quan ens estem tornant bojos per dins. Alexander Ekman convida a fer un viatge per les emocions humanes mitjançant una diversitat de situacions inspirades en la vida. Els ballarins i ballarines experimenten felicitat, tristesa, nerviosisme, estrès, preocupació, disgust o enfuriment, en un viatge emocional que ens recorda el que podria ser un dia, un any o tota una vida. La peça es va estrenar al Festival de Barcelona Grec 2007. 

  • Compartir