Sou a: Inici / Noticies / Passejada formativa per voluntaris del Projecte Rius

Passejada formativa per voluntaris del Projecte Rius

La jornada està oberta a tothom i servirà per aclarir conceptes i per animar nous voluntaris a implicar-s’hi.
14-10-2015

El proper dissabte, 24 d’octubre, es durà a terme una sortida formativa per  explicar  o recordar la metodologia que segueixen els voluntaris del Projecte Rius. Aquest projecte és una iniciativa desenvolupada per Associació Hàbitats i treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del patrimoni fluvial. El seus principals objectius són els  d’estimular la participació activa de la societat en la conservació i millora dels rius, fomentar l’apropament de les persones a l’entorn fluvial i permetre conèixer com són i com funcionen els ecosistemes fluvials, els organismes que hi podem trobar, la seva importància ambiental i social, així com els problemes que pateixen i què podem fer per millorar-los. Aquest projecte es duu a terme a tot Catalunya des de l’any 1997, i a Igualada s’hi participa activament des del 2015.

Seguint la idea de custòdia participativa, es duen a terme dues campanyes d’inspecció del riu cada any, una a la primavera i una altra a la tardor. Durant aquestes inspeccions, els voluntaris recullen dades sobre la qualitat de l’aigua i de l’entorn, i les trameten a la coordinació del Projecte Rius, que s’encarrega de fer una memòria anual de la qualitat dels rius a tot Catalunya.

Coincidint amb l’inici de la campanya d’inspecció de rius de tardor, s’ha considerat oportú fer una jornada formativa oberta a tothom per donar informació a nous voluntaris i per recordar a aquells que ja estan implicats amb el projecte,  quina és la metodologia a seguir per als anàlisis que es realitzen bianualment. En la sortida formativa es comptarà amb un educador de l’Associació Hàbitats que refrescarà el procediment que cal que segueixin els voluntaris en la tasca d’inspecció del riu  i ens solucionarà tot aquells dubtes que puguin sorgir.

L’activitat va destinada a qualsevol persona interessada en conèixer el medi natural i participar en la seva conservació, tant persones a títol individual com també membres d’associacions interessades en la protecció del medi natural. Per participar de la sortida no es requereixen coneixements previs. Es realitzarà una inspecció completa de riu de manera amena i participativa. Es descobrirà què fa que un riu tingui una alta qualitat ecològica i s’analitzarà quina és la qualitat del riu Anoia.

La sortida tindrà una durada de tres hores, de 10 a 13h. El punt de trobada serà a les 10h a la zona de descans dels horts urbans municipals, al carrer del Rec. Els interessats han de contactar amb el departament de Medi Ambient de l’Ajuntament, al telèfon al 93 803 19 50 (extensió 255) o al correu medi.ambient@aj-igualada.net.

  • Compartir