Sou a: Inici / Noticies / L’Ajuntament d’Igualada estrena el sistema de “videoacta” de les sessions del Ple Municipal

L’Ajuntament d’Igualada estrena el sistema de “videoacta” de les sessions del Ple Municipal

30-10-2019

En la sessió del Ple Municipal d’aquest dimarts, els regidors han aprovat les primeres actes elaborades en format electrònic, que substitueixen les tradicionals actes en paper. Així, el primer punt de l’ordre del dia va incloure l’aprovació de les actes de dues sessions anteriors: la del ple ordinari del 24 de setembre i la del ple extraordinari i urgent convocat el dia 15 d’octubre amb motiu de la publicació de la sentència emesa pel Tribunal Suprem.

El regidor d’Entorn Comunitari i Coperació, Fermí Capdevila, també ha explicat aquest dimecres que, entre les mesures en matèria de transparència i govern obert que desenvolupa l’Ajuntament d’Igualada, aquesta setmana entra en funcionament el portal de videoactes, un espai que permet que les actes de les sessions del ple municipal estiguin disponibles per a la ciutadania en format audiovisual. El portal, que es pot consultar a l’adreça https://videoactes.igualada.cat  inclou ja la possibilitat de visionar i consultar els plens que s’han dut a a terme des del mes de juliol.

Capdevila destaca que “aquest pas endavant s’emmarca en la política de govern obert que estem desenvolupant des de la legislatura anterior i que té com a finalitat apropar a la ciutadania el desenvolupament dels plens municipals”.

Aquest nou sistema facilitarà l’edició de l’acta de cada sessió i en millorarà la disponibilitat, ja que es penjarà al web en un període de temps més curt. També es millora l’eficiència, ja que s’aconsegueix un estalvi dels recursos humans que fins ara s’havien de destinar a fer la transcripció de totes les intervencions de la sessió, i s’elimina qualsevol problema interpretatiu sobre el contingut de l’acta, ja que la videoacta incorpora íntegrament les intervencions en format audiovisual.

El sistema de videoacta  combina l’enregistrament en vídeo dels plens municipals amb el document de l’acta en format electrònic, tot signat electrònicament mitjançant el certificat digital de la secretària de l’ajuntament per donar fe legal de l’acte. D’aquesta manera, el nou format de videoacta té la mateixa validesa legal que l’acta escrita i signada que s’utilitzava fins ara.

La gravació del vídeo de la sessió es fa emprant tres càmeres robotitzades que enfoquen automàticament el regidor o regidora que té el torn de paraula. A més, l’enregistrament es gestiona a través d’un sistema de gestió del debat que indexa automàticament  les diferents intervencions participants per tal de facilitar-ne la posterior associació als diferents punts de l’ordre del dia. Això permet generar automàticament la integració entre el vídeo del ple i el document de l’acta.

Amb aquest nou sistema d’enregistrament de vídeo s’ha millorat molt la qualitat de les imatges de la retransmissió dels plens en temps real (streaming web), que ja es realitza des de l’any 2016. La qualitat la proporcionen les noves càmeres, que són les mateixes que utilitza el sistema de la videoacta, ja que segueixen i identifiquen les intervencions de cada regidor, mentre que abans la retransmissió mostrava un únic pla general fix provinent d’una sola càmera.

La retransmissió en directe dels plens es podrà seguir com fins ara a través del canal municipal de YouTube i, com a novetat, també des del mateix portal de videoactes.

  • Compartir