Sou a: Inici / Noticies / L’alcalde, Marc Castells, repassa les actuacions i projectes municipals

L’alcalde, Marc Castells, repassa les actuacions i projectes municipals

El tall de la circulació de vehicles a la Rambla de Sant Isidre és definitiu i s’estudia aplicar-lo a altres carrers de la ciutat El Govern proposa una modificació puntual del pla general per fer possible construir habitatges en plantes baixes en carrers no comercials
02-09-2020

L’alcalde, Marc Castells, s’ha referit aquest dimecres a la situació que es viu a Igualada en relació amb la pandèmia de Covid-19. Així, ha destacat que “ara mateix a Igualada i a l’Anoia tenim una situació que es pot analitzar en dues vessants. La primera és que a l’Hospital d’Igualada estem en una situació de molta tranquil·litat; tenim al voltant de 60 habitacions lliures i tenim 8 persones ingressades per positiu de Covid-19 i aquesta és una bona dada. L’altra vessant és que sí que hem detectat un augment de casos positius a la ciutat i a la comarca de l’Anoia, que tenen a veure segurament amb els retrobaments familiars i, alhora, amb l’increment de proves PCR que s’estan fent, tant a la ciutat com a la comarca”. L’alcalde ha remarcat la necessitat d’extremar les precaucions i de “demanar a la ciutadania que es contingui en les celebracions familiars, ja que hem detectat que el nucli on es poden generar més contagis és el dels retrobaments familiars”. Castells també ha indicat que “No podem saber el que ve, però tot indica que tenim hospital preparat per qualsevol emergència”.

L’alcalde ha fet aquestes declaracions en el marc d’una trobada amb els mitjans de comunicació local en què ha fet un repàs dels projectes i actuacions més destacades que l’Ajuntament té a punt en aquesta represa de l’activitat ciutadana després de l’estiu. Castells ha volgut iniciar la seva intervenció destacat que “cap de nosaltres, a l’inici del 2020, podia preveure que arribés una pandèmia d’aquestes característiques i que afectés tan directament Igualada, però malgrat tot, la ciutat no s’atura”.

200 nous estudiants universitaris

Com a primer exemple, l’alcalde ha destacat que Igualada segueix apostant pel coneixement com a motor, i ha esmentat quatre dades que ho refermen. Així, ha indicat que “aquest setembre tindrem un nou record de 200 d’estudiants que comencen nou curs a la nostra ciutat al Campus Igualada-UdL. Aquest any, tenim 48 nous estudiants d’ADE. Tenim l’objectiu d’arribar als mil estudiants”. També ha destacat que aquest setembre s’oficialitzarà la signatura del decret definitiu per convertir l’hospital d’igualada en Universitari i el fet que això significa que “els propers 10 anys podrem captar nous residents i metges especialistes, podrem fer docència i recerca”. En aquest sentit, ha explicat que ja està pràcticament enllestit el projecte executiu del nou Campus Salut, que serà finançat principalment per la Generalitat també per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament. Aquests elements es complementen amb la notícia que s’ha concedit llicència d’obres per a la construcció d’una residencia privada de 20 habitacions al nucli antic, un projecte que ha d’ajudar a donar resposta a l’increment de demanda d’habitatge per als estudiants.

Equipaments i infraestructures

Pel que fa als equipaments de la ciutat, l’alcalde ha explicat que l’Institut Badia i Margarit estarà operatiu a finals d’aquest mes; al Centre Cívic Nord s’acabaran els arranjaments dels accessos perquè l’any que ve pugui posar-se en marxa, i també s’iniciaran les obres de rehabilitació de Cal Maco. A més, ha esmentat l’Escorxador, que està arranjant-se per acollir-hi noves activitats, bàsicament firals i Cal Badia, que aquesta setmana ja acollit la primera activitat, amb l’Encambra’t. Pel que fa a les obres de modernització del Polígon, aquestes segueixen els terminis previstos i pel que fa a l'enllaç amb la ronda sud, es preveu que iniciï la licitació abans d'acabar aquest 2020; de fet, aquest mes ja es presentarà el projecte executiu, amb la previsió que les obres comenci a la primavera de 2021.

Espai públic

L’alcalde ha explicat que el proper 15 de setembre començaran les obres del tram de l'Anella Verda entre Can Roca i el Tanatori, i “també seguim treballant per les Vies Blaves, un projecte que, malgrat la complexitat, abans que s’acabi legislatura ja tindrà les obres començades”. Pel que fa al Parc Central, també en aquest tram final de l’any s’ha de començar a visualitzar la instal·lació de l’skateparc, que serà un dels més grans d’Europa de les seves característiques.

Pel que fa a la mobilitat, Marc Castells ha confirmat que el tall de la circulació de vehicles a la Rambla de Sant Isidre és definitiu: “no s’obrirà més al trànsit, tot i que cal indicar que fins a les 12 del migdia s’ha de mantenir un carril obert per al pas d’autobusos i serveis. Ho fem convençuts, perquè la mesura ha tingut una acollida molt positiva, i estem estudiant aplicar-la a aquesta mesura en altres carrers de la ciutat”.

També, en la mateixa línia, estan acabant les obres del nou eix que mena fins a la Masusa des del carrer Pare Mariano, passant pel passatge Cornet i Carrer de la Virtut. I, més a llarg termini, tot i que ja se’n començaran a veure les primeres passes, l’Ajuntament tirarà endavant el nou espai verd al carrer de Santa Anna. A més, l’alcalde ha detallat totes les obres que s’han endegat per millorar l’accessibilitat en diversos carrers i les 40 places d’aparcament que s’han creat a l’avinguda Mestre Muntaner. L’alcade també ha anunciat el pla d’asfaltatge d’aquest any, que inclourà  els carrers Alt Penedès, Sol, Gran Bretanya, Alemanya, Itàlia, Passeig Verdaguer entre Lleida i Pau Casals i les zones blanques de la Sagrada Família i de carrer Comarca. I ha esmentat, igualment, les obres de millora que s’estan enllestint a l’entrada del polígon venint des d’Òdena, a la sortida 555 de l’autovia.

Castells ha posat èmfasi en el fet que “la creació del Consell de l’Accessibilitat ens va permetre en el seu dia començar a treballar conjuntament amb la ciutadania i els diferents serveis municipals per conèixer la realitat de la ciutat, i a dia d’avui seguim impulsant una ciutat que sigui per a tothom”.

El repàs a les actuacions municipals també ha inclòs el pla d’arbrat i la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’Espai Cívic Centre i les que es col·locaran a la piscina de les Comes i a l’Escola Emili Vallès

Comerç: ajuts directes i creació de noves zones blanques

En l’àmbit del comerç, l’actuació de més actualitat són els ajuts directes als establiments que es van veure afectats pel confinament. El termini per sol·licitar-los finalitza el 15 de setembre, però a hores d’ara les que s’han rebut a l’Ajuntament d’Igualada ja suposarien una subvenció de 750.000 euros.

També, per afavorir l’activitat comercial, s’han fet les campanyes a favor del comerç de proximitat, s’ha endegat la plataforma Conca Comerç i s’han projectat o habilitat noves zones blanques d’aparcament. Castells ha destacat que “en aquests tres anys que queden de mandat, aquest serà un dels reptes i ens proposem crear cinc-centes noves places d’aparcament en zona blanca”.

Ensenyament, conveni amb Educació per l’escola de l’Ateneu

En l’àmbit de l’ensenyament, l’Ajuntament treballa estretament amb tots els centres educatius de la ciutat per atendre les necessitats particulars de cada un en aquest complex inici de curs que tenim al davant.

El nou curs també arrenca amb la novetat del canvi de titularitat de l’Escola de l’Ateneu i la municipalització de la seva escola bressol i, en aquest cas, l’alcalde ha indicat que “els puc avançar que ja hem enllestit la negociació del conveni amb el Departament d’Educació per assumir-ne la gestió. Un conveni, un acord, que pensem que s’ha assolit amb unes condicions molt favorables per a l’Ajuntament”. Castells ha detallat que el consistori assumirà el cost del conserge del centre i, a canvi, el Departament d’Ensenyament assumirà tots els costos de manteniment i subministrament de l’escola. El batlle ha indicat que és un acord positiu, fruit d’un bon esperit negociador i ha mostrat el seu convenciment que “en la política municipal s’ha de pensar més en la teva ciutat que en el teu partit”.

Urbanisme: proposta per poder fer habitatges en planta baixa

En l’àmbit de l’urbanisme, l’alcalde ha anunciat que en les properes setmanes sondejarà la resta de grups municipals per iniciar una modificació puntual del pla general per fer possible que a les plantes baixes dels nous edificis que es construeixin en carrers i zones no comercials s’hi puguin fer habitatges. És una proposta que, per a Castells, ajudaria a fer viables promocions d’habitatges que ara mateix no es tiren endavant.

L’alcalde també ha indicat que segueixen endavant la construcció dels habitatges de lloguer assequible. Concretament, 24 habitatges al C/ Joan Serra Constansó, dels quals la setmana que ve esperem rebre el projecte perquè es pugui licitar al juny de 2021. I 36 habitatges al c/ Virtut, dels quals ja tenim el projecte i que esperem licitar el proper mes de gener. A més, l’Ajuntament adquirirà un terreny per fer 15 habitatges més destinats a lloguer assequible.

I, també relacionat amb aquest àmbit, Castells ha anunciat un projecte pilot de rehabilitació massiva d’habitatges, per al qual s’ha escollit el carrer de l’Argent, on s’han detectat 44 pisos buits.

Polítiques socials

L’alcalde ha destacat que “moltes d’aquestes actuacions que he enumerat es podrien incloure en l’àmbit de les polítiques socials, un àmbit en què, específicament, hem treballat de manera molt discreta i reforçat iniciatives relacionades amb l’atenció a la vulnerabilitat, com les targetes moneder o el punt d’atenció de subministraments, el suport a domicili i el pla d’acció comunitària inclusiva, que inclou el termini entre 2020 i 2023.

Castells també ha destacat l’esforç que es fa des dels diversos departaments municipals s’està fent per adaptar l’activitat habitual dels equipaments municipals a la nova situació sanitària. I, de la mateixa manera, ha afirmat que es treballa intensament per adaptar i celebrar de manera segura esdeveniments tradicionals en el calendari ciutadà. L’alcalde ha advertit que “haurem de mirar setmana a setmana i si veiem que les dades no són bones no ens tremolarà el pols per suspendre activitats, com no ens va tremolar per suspendre la festa major, una decisió que crec més que mai que va ser un encert”

L’alcalde ha finalitzat la seva intervenció destacant que “En alguns llocs, la pandèmia pot ser una excusa per aturar-se, per deixar de fer moltes coses, però a Igualada creiem que ens hem d’adaptar i que no ens hem d’aturar i anem per feina”.

Dades actuacions Policia Local del mes d’agost

·53 denúncies per botellón.

·60 denúncies per no ús mascareta.

·20 denúncies per infracció L 4/2015 (15 consum de substàncies i 5 Faltes de respecte).

·8 denúncies a establiments públiper incomplir l'horari de tancament.

·8 denúncies de sorolls.

·2 denúncies animals  (defecar via pública i dur gos sense lligar).

·2 Denunciats per danys en el mobiliari urbà (parc Vallbona).

Detinguts:   8 en total

·2 detinguts per robatoris amb força.

·2 detinguts per robatoris amb violència i/o intimidació.

·2 detinguts per amenaces i lesions.

·2 detinguts per violència de domèstica

Trànsit

·7 Alcoholèmies positives, dues d'elles amb diligències penals.

·1 diligències per conduir amb el permís retirat judicialment.

·17 accidents gestionats, només un d'ells amb ferit greu

Més de 900 incidències gestionades, el mateix nombre que l'any 2019 però sense haver organitzar la Festa Major.

- Destaca un  increment de queixes per soroll en via pública i habitatges, ja que l'any 2019 varen ser un total de 89, i al 2020 hem arribat a les 156.

- Les intervencions per molèsties, sorolls, aldarulls, bretolades i similar han passat de les 139 l'any 2019 a les 210 el 2020 (un increment del 50% aprox.).

  • Compartir