Sou a: Inici / Noticies / L’Anoia registra 1.426 ERTO pel coronavirus, afectant 9.400 treballadors

L’Anoia registra 1.426 ERTO pel coronavirus, afectant 9.400 treballadors

Comunicat de l’Ajuntament d’Igualada sobre les mesures de confinament del COVID-19
15-04-2020

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, en la 28a roda de premsa conjunta amb els alcaldes i alcaldesses de la Conca d'Òdena, ha recordat que l'Ajuntament d'Igualada ja ha pres 30 mesures per protegir els ciutadans més vulnerables des que es va iniciar el confinament. En una altra línia, el batlle també ha recordat que "mentre es mantingui la situació d'excepcionalitat, en aquest ajuntament seguirem amb l'estructura de treball actual, seguirem aplicant mesures de teletreball i els torns presencials a l'OAC i la Policia Local". Segons Castells, "estem establint un pla de retorn segons les necessitats de cada servei, un retorn esglaonat per garantir la seguretat dels treballadors dels ajuntaments", i ha anunciat que aquest divendres al vespre l’Ajuntament d’Igualada celebrarà "el primer ple telemàtic de la història", en una sessió extraordinària. Castells també ha volgut donar les dades reals, no oficials, sobre defuncions que hi ha hagut en el territori. "El titular és que, amb xifres de les darreres tres setmanes, la tendència és positiva", ha dit. En concret, entre el 23 i el 31 de març l'any passat hi va haver 18 morts i el 2020 n'hi ha hagut 90; entre l'1 i el 7 d'abril de 2019 hi va haver 9 morts, enguany hi ha hagut un total de 50; entre el 7 i el 14 d'abril, 15 morts, i el 2020 un total de 40 persones mortes. "Constatem una tendència a rebaixar el nombre de persones mortes però encara en són massa, apel·lem al confinament, a quedar-se a casa, les mesures d'aïllament són les úniques que ens ajuden a aplacar la pandèmia", ha remarcat l'alcalde, qui ha volgut, així mateix, "donar el condol a les famílies que han perdut algun familiar". Castells també ha anunciat que la celebració de La Primavera Gran s'ha ajornat. Aquesta activitat s'havia de fer del 15 al 24 de maig i "en funció de l'evolució de l'episodi es valorarà si és possible celebrar-la en altres dates". Avui es reprèn l'activitat empresarial a la Conca d'Òdena, per això el president de la Unió Empresarial de l'Anoia, Joan Domènech, ha comparegut també en la roda de premsa. Segons dades de la mateixa UEA, del total d'empreses associades a l’entitat, n'han obert un 30%; per tant, la resta, el 70% no han obert. "Les raons són vàries, les que es van acollir a un ERTO encara no poden obrir, i també hi ha les que tenen clients tancats i, per tant, no tenen per a qui treballar. “D’altres empreses no han obert perquè s'han volgut preparar i esperar a la setmana següent. I d'altres no han obert per manca d'EPIs", ha explicat el president de l'associació empresarial anoienca. En aquest sentit, Domènech ha volgut denunciar que "per un cantó, es demana unes
mesures de seguretat, però per l'altre no es proporciona el material necessari". La UEA ha aconseguit unes 15.000 mascaretes i les estan fent arribar a les empreses, però tot i això "reclamem la recepció d'aquest material", ha dit.
Segons ha explicat Domènech, les empreses que avui han pogut obrir, ho han fet intentant mantenir les mesures de seguretat pertinents: "Tota la gent, treballadors i empresaris, som molt més conscients de la situació que tenim ara mateix i tothom intenta protegir-se". Domènech ha aprofitat la roda de premsa per dir que "no estem d'acord que si un treballador té el coronavirus es consideri accident laboral, fent responsable a l’empresa” i ha afegit que consideren el document de recomanacions del Ministeri "incomplet". També ha volgut destacar el greuge sobre la zona confinada: "des del dia 13 s'han anat resolent coses, la gent que treballava a fora de la zona i havia d'anar a treballar a fora ja tenen drets adquirits, però reclamem protegir drets laborals de gent que viu fora del perímetre confinat però treballa dins de la zona i no hi va poder accedir durant el confinament de la Conca", així com protegir "els autònoms que podien treballar i no tenen empara legal". "No entenem com les solucions arriben en comptagotes, ho considerem vergonyós", ha reblat. Domènech ha informat també que l'Anoia registra 1.426 ERTO per força major, que afecten 9.400 treballadors. D'una enquesta interna entre els associats es desprèn que un total de 139 empreses acumulen pèrdues de 14,7 milions d'euros.

  • Compartir