Sou a: Inici / Noticies / L’Ateneu encetarà temporada amb un concert vienès de Cap d’Any aquest divendres

L’Ateneu encetarà temporada amb un concert vienès de Cap d’Any aquest divendres

El concert es farà divendres 7 de gener, a les 19h, amb l’orquestra Terres de Marca dirigida per Josep Miquel Mindán
04-01-2022

Per encetar la temporada de l’Ateneu, l’Orquestra Terres de Marca presenta  un conjunt de peces per a orquestra simfònica proper al concert de Viena de Cap d’Any amb composicions de Brahms, Dvorak, Offenbach i la família Strauss.  L’espectacle tindrà lloc el proper divendres 7 de gener, a les 19 hores al Teatre Municipal Ateneu. Josep Miquel Mindán n’és el director. Hi ha entrades a 15 i 12 €, i a 9 € per a menors de 12 anys.

Les entrades es poden comprar a la pàgina web teatremunicipalateneu.cat,  al Punt de difusió cultural i turística d’Igualada, del carrer Garcia Fossas, de dimarts a dijous no festius, de 18.30 h a 20.30 h, i el divendres des d’una hora abans de l’espectacle a la taquilla del Passatge Vives.

Concert vienès

La tradició vienesa del concert de valsos i polques arrenca l’any 1939 i actualment és retransmès per les televisions de tot el món, ha anat penetrant arreu i avui dia són moltes les ciutats europees i de més enllà que se sumen a la tradició i ofereixen als seus concerts en directe, sigui el mateix dia o en festivitats properes, amb repertoris semblants o mixtos afegint altres peces emblemàtiques i de la pròpia tradició. En els darrers vint anys el nostre país ha vist com moltes ciutats abraçaven àvides la proposta que, tot i tenir uns orígens i connotacions ben classistes (l’aristocràtica societat benestant de l’imperi austrohongarès) fora d’aquell context va adquirint una pàtina teatral, simbòlicament inclusiva i universal. La prova és que cada vegada més televisions del continent africà i asiàtic retransmeten el concert vienès per excel·lència, amb gran acceptació popular.

L’Orquestra Terres de Marca des de 2016 ret homenatge a la proposta original vienesa oferint un programa constituït per una part d’aquest repertori peces populars de la segona meitat del segle XIX a tot Europa, dels compositors de la família Strauss amb una especial incidència al compositor més prolífic i cèlebre de tots ells, Johann Strauss II o Jr (1825-1899). El concert enguany es complementa amb un repertori selecte de danses europees, com  les Danses Eslaves d’Antonin  Dvorak o les Danses Hongareses de Johannes Brahms o peces emblemàtiques com la Davallada als inferns d’Orfeu de Jacques Offenbach, que acaba amb el cèlebre Can-Can, tot incloent els cèlebres vals de L’Emperador i d’El Bell Danubi Blau i la coneguda Marxa Radetzky. Per amenitzar la vetllada una parella de ball  recrearà algunes de les peces proposades.

L’Orquestra Terres de Marca

Terres de Marca és un segell musical vinculat a Contrapunt. Plataforma per a la promoció d’activitats musicals, que neix de la mà de Concepció Ramió i Josep Miquel Mindán, comptant amb joves intèrprets d’alt nivell i notable experiència.  Juntament amb l’orquestra té la voluntat d’anar consolidant diferents formacions vocals i instrumentals amb músics professionals. Té la voluntat de fer arribar a tots els racons del nostre país propostes singulars de música clàssica. A més de l’orquestra compta amb altres formacions clàssiques i de música catalana. Des de la seva fundació l’any 2010 ha presentat: La serva padrona de Pergolesi; La Canterina de Haydn;  Els tres mosqueters amb l’Escola de Dansa del Consell Comarcal; diversos oratoris i concerts de Nadal com El Messies de Georg Friedrich Händel, alguns dirigits per Daniel Mestre i concerts amb la música dels èxits de Hollywood amb Carles Lama i Sofia Cabruja.  A més  ha enregistrat el doble Cd de l’Oratori del Llibre de Sinera de Salvador Espriu amb música de Mercè Torrents. També ha enregistrat noves gravacions per la Festa dels Reis d’Igualada: la marxa 5 de Gener del compositor igualadí Jordi Marcé i una nova versió orquestral de la Marxa del Patge Faruk de Joan Just Bertran, amb l’adaptació orquestral de David Riba.  

Josep Miquel Mindán

Josep Miquel Mindán Seuba, nascut a Igualada el 28 d’Octubre de 1983, inicià els seus estudis musicals a l’Escola de Música d’Igualada a l’edat de cinc anys. Posteriorment, realitzà una diplomatura com a mestre especialitzat en educació musical a la UAB. Ha estudiat direcció coral a l’ESMUC. En aquest període ha treballat amb: Mireia Barrera, Josep Vila i Joahn Duijck. L’any 2008 inicia els estudis de direcció al Wien Konservatorium Privat Universitat de Viena on ha treballat amb Georg Mark, David Aronson i Guido Mancusi. Completà la seva formació amb Masterclass de Pier Cao, Jordi Mora, Antoni Ros Marbà, Alexander Joel i Manuel Hernàndez Silva.

Ha estat director de cor per a les produccions: Le Nozze di Figaro 2008, Die Zauber Flöte 2009, Suor Angelica 2010 i Dialogue des Carmelites 2011. La clausura dels seus estudis a Viena es realitzà el 14 de Maig de 2012 amb un concert a la Radiokulturhaus amb l’orquestra Slowakisches Philarmonie on obté les màximes qualificacions.

A dirigit, entre d’altres l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Orquestra Ciudad de Elche, la Orquestra del  Wien Konservatorium Privat Universität, la Slowakisches Philarmonie, l’Orquestra de Girona, la Wiener Tonkunsvereingung, el Neues Atelier Wien  i la OTEM (Orquestra Terres de Marca) amb la qual manté una estreta relació professional. En el camp coral ha dirigit el Wiener KammerChor en qualitat d’assistent, el Cor Anton Bruckner de Barcelona, el Cor de noies EXAUDIO, Choram Publico de Viena o el Cor Albada de l’agrupació Cor Madrigal.

En l’actualitat és director de les orquestres i cors de l’escola municipal de música de Mollerussa, del cor Contrapunto Vocale, és asistent de Xavier Puig al cor Ginesta i director musical de la Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia. També treballa com a director convidat amb diverses formacions orquestrals tant al nostre país com a l’estranger. Va dirigir El Messies amb el Cor de Noies Exaudio i el Cor d’Homes d’Igualada.

 

 

  • Compartir