Sou a: Inici / Noticies / La Biblioteca Central posa en marxa el servei d’autopréstec

La Biblioteca Central posa en marxa el servei d’autopréstec

Aquesta eina modernitza i agilitza els tràmits que habitualment fan els usuaris amb el carnet
13-03-2019

Aquest mes de març la Biblioteca ha posat en marxa el nou servei d’autopréstec que modernitza i agilitza els tràmits que habitualment fan els usuaris amb el carnet. Aquesta modernització de l’equipament dóna el tret de sortida a la celebració dels vint anys de la Biblioteca, que va obrir portes el 14 de maig de 1999. Amb la instal·lació de dos màquines al vestíbul els usuaris podran fer-se ells mateixos els préstecs i retorns, les renovacions, recollir les reserves i consultar l’estat del seu compte. Per fer ús del servei és imprescindible portar el carnet de la Biblioteca, ja sigui en paper o al mòbil, gràcies a l’aplicació Biblioteques XBM.

El nou servei ha estat possible gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona. Els punts d’autopréstec disposen de pantalles tàctils que van indicant totes els passos a seguir. Incorporen tecnologia RFID (identificació per radiofreqüència), que permet transmetre dades sense fils, a través d'ones de ràdio. Així, els xips i els lectors RFID substitueixen els codis de barres i permeten endur-se o retornar diversos documents al mateix temps en una única operació. Quan l’usuari s’emporta els documents en préstec pot imprimir un rebut on li apareix la data de retorn.

Aquest canvi permetrà al personal de la Biblioteca reduir les tasques mecàniques i dedicar més temps a feines de valor afegit, com l’organització d’activitats culturals, l’assessorament en investigació i recerca, la prescripció literària, la formació d’usuaris, iniciar projectes innovadors en l’àmbit de la lectura... Es tracta, en definitiva, de millorar l’atenció personalitzada a l’usuari.

A més de l’autopréstec també s’ha instal·lat una pantalla informativa al vestíbul per mostrar continguts d’interès com les novetats, recomanacions i l’agenda d’activitats, tant per als adults com per als infants. Amb la posada en funcionament de tot plegat la Biblioteca fa un salt endavant en la implantació de noves tecnologies per millorar el servei a l’usuari. Precisament el servei de préstec de tot tipus de documents és un dels puntals de les biblioteques, que ofereixen molts altres serveis com informació i recerca, accés a les TIC, formació d’usuaris, etc. Actualment més d’una cinquantena de biblioteques de la Xarxa de la Diputació disposen del servei d’autopréstec. A l’Anoia la primera en oferir-lo va ser la renovada Biblioteca Mont-Àgora de Santa Margarida de Montbui. També en té el Bibliobús Montserrat, que recorre diversos municipis de la comarca.

  • Compartir