Sou a: Inici / Noticies / La Conca d’Òdena resta a l’espera de la resposta de l’Estat a la petició de la Generalitat sobre l’aixecament del confinament perimetral del territori

La Conca d’Òdena resta a l’espera de la resposta de l’Estat a la petició de la Generalitat sobre l’aixecament del confinament perimetral del territori

Comunicat de l’Ajuntament d’Igualada sobre les mesures de confinament del COVID-19
05-04-2020

Després de l’anunci fet ahir per part de la Generalitat de Catalunya sobre la petició a l’Estat de l’aixecament del confinament perimetral a la Conca d’Òdena, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha afirmat aquest matí que la situació al territori segueix igual que en els darrers dies, fins que el govern central es pronunciï. Castells, com a portaveu dels alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena, també ha volgut advertir a la ciutadania que, en el cas que s’aixequés aquest perímetre, el confinament domiciliari seguirà i els desplaçaments només estaran justificats en el cas d’emergència o en el cas dels treballadors i treballadores de la cadena de valor de serveis essencials. L’alcalde d’Igualada ha afirmat que, si es confirma aquest aixecament perimetral, “la Conca tindrà la mateixa situació que tot el país i s’haurà de respectar el mateix confinament”.
En aquest sentit, Castells ha afirmat que els cossos i forces de seguretat segueixen i seguiran controlant el confinament decretat per l’Estat d’Alarma amb les respectives mesures d’enduriment posteriors. Segons ha afirmat el batlle “aquestes mesures són, segons els experts, l’única garantia per poder fer remetre el greu episodi d’emergència sanitària. Per això cal continuar amb la disciplina, la responsabilitat i l’actitud exemplar que han tingut fins ara els habitants de la Conca d’Òdena”.
L’alcalde d’Igualada ha recordat, també, que quan el dijous 12 de març la Generalitat quan va decretar el confinament perimetral, el territori va fer-li costat “per lleialtat institucional i atenent que són les autoritats sanitàries les que tenien la informació per prendre la decisió. En aquests moments no tenim cap motiu per no actuar de la mateixa manera i fer costat al Govern”.
Castells també ha volgut enviar un missatge d’esperança expressant que “anem en la bona direcció i la sensació és que ens en sortirem”. Alhora, ha volgut agrair l’actitud exemplar dels ciutadans de la Conca i ha volgut remarcar que “tal i com ens adverteixen els alcaldes italians, no podem relaxar-nos i hem d’evitar noves onades de contagis. Per això no ens cansarem de demanar a la ciutadania que actuï amb responsabilitat i continuï respectant les mesures d’aïllament social”.
Per altra banda, l’alcalde d’Igualada ha volgut denunciar, un cop més, la situació de vulneració de drets laborals dels treballadors i treballadores afectats pel confinament. Castells ha manifestat l’esperança de que el proper dimarts el Consell de Ministres aprovi la modificació del Real Decret per tal de protegir els drets laborals de tots els treballadors i treballadores (no només els de serveis essencials) de manera retroactiva des del dia 13 a les 00 h. Aquesta és una mesura que s’ha reclamat cada dia des de l’inici del confinament i que els consistoris han demanat repetidament al Secretari d’Estat de la Seguretat Social.
Finalment, Castells ha explicat que els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena han estat treballant conjuntament amb el Conseller Chakir El Homrani en el pla d’actuació de les residències i llars de gent gran. L’alcalde ha recordat que aquests equipaments són un punt crític i vulnerable degut al fet que els seus usuaris formen part del principal grup de risc d’aquesta pandèmia. En aquest sentit Castells ha recordat que el passat 21 de març, els consistoris de la Conca van demanar a la Generalitat un pla de contingència per les residències i també han posat a disposició de les conselleries de Treball i Afers Socials i de Salut l’edifici de l’Antiga Mútua Igualadina, habilitat com a residència.
Actualment, les residències de la Conca reben assistència diària en l’àmbit sanitari per part de l’Atenció Primària. Alhora, l’alcalde ha informat de que s’estan reprogramant constantment els serveis a domicili per tal de fer seguiment a tots els avis i àvies que actualment estan a casa seva. A més a més, les residències han reforçat la comunicació entre usuaris i familiars via connexions de vídeo conferències.
“Les dades de morts a les residències és una preocupació important pels consistoris del territori que ens porta a seguir exigint un pla de contingència que permeti saber la situació exacte de contagis per poder sectoritzar i aïllar els avis amb l’objectiu de protegir-los”, ha afirmat Castells. Segons ha remarcat l’alcalde, els centres residencials s’han convertit, en els darrers dies, en centres sociosanitaris, fet que comporta molta més complexitat, requereix més professionals i equips de protecció individualitzada per protegir tant el personal com els usuaris. L’alcalde d’Igualada ha informat, també, que està previst que durant la propera setmana es faci una compareixença monogràfica sobre la situació a les residències del territori.
L’alcalde d’Igualada també ha reiterat, un cop més, la petició de testos ràpids per poder diagnosticar a tota la població de la Conca i conèixer les xifres reals que permetin fer un anàlisi acurat de la situació i prendre les mesures pertinents per fer remetre el greu episodi d’emergència sanitària.

  • Compartir