Sou a: Inici / Noticies / La Diputació de Barcelona aportarà 5,5 milions al pla de reactivació econòmica de la Conca d’Òdena

La Diputació de Barcelona aportarà 5,5 milions al pla de reactivació econòmica de la Conca d’Òdena

La presidenta de l’ens, Núria Marín, signa l’acord amb els ajuntaments de la MICOD per ajudar a finançar set projectes al territori
10-06-2020

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha presentat avui, a l’Ajuntament d’Igualada, el compromís d’aquest ens per aportar 5,5 milions d’euros que han de permetre tirar endavant set projectes estratègics inclosos en el pla de reactivació econòmica de la Conca d’Òdena. L’anunci ha anat acompanyat de la signatura del document en què la Diputació i els set ajuntaments de la Conca d’Òdena especifiquen els projectes i les aportacions que formen part d’aquest acord.

Marc Castells, alcalde d’Igualada i president de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (MICOD) ha destacat el convenciment dels set alcaldes i alcaldesses que “aquesta crisi de la Covid-29 la superarem amb iniciatives com la que avui estem fent, que consisteixen en treballar conjuntament, des de la discrepància ideològica, per tirar endavant el nostre territori. És un exemple que penso que es pot estendre per tot el nostre país”. Castells ha reconegut i agraït l’esforç econòmic de la Diputació, recordant que “hem passat una situació extraordinària i necessitem una ajuda extrordinària”.

De la seva banda, Núria Marín ha mostrat la satisfacció de poder ajudar  la Conca d’Òdena, destacant que “vau patir molt, però també ens vau fer patir molt”. La presidenta de la DIBA també ha felicitat els alcaldes i alcaldesses de la MICOD “perquè heu fet el que, d’una forma intel·ligent, les institucions han de fer, que és sumar i treballar plegades en benefici dels nostres veïns”.

Els projectes inclosos en l’acord per a la col·laboració econòmica de la Diputació de Barcelona són:

A)    Via Blava Anoia fase 1

Aquesta actuació se situa dintre de l’anomenada Via Blava de l’Anoia, en què la Diputació de Barcelona està treballant des de fa uns anys. Atesa la imminent aprovació del Pla Director Urbanístic de les Vies Blaves, amb el projecte redactat de la Via Blava Anoia Fase 1, la Diputació vol impulsar la seva execució pel traçat del riu Anoia i, en especial, per aquesta fase que afecta els municipis de Jorba, Santa Margarida de Montbui, Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt, amb un recorregut de 18 quilòmetres. El projecte està valorat en 2,8 milions d’euros

B)    Impuls del Projecte executiu per a la millora i la connectivitat del Parc Fluvial. Riera d’Òdena

El projecte consta de dues fases, amb un termini d’execució de quatre mesos cadascuna i amb un pressupost total previst (Iva inclòs) per la 1ª Fase per 479.808,00 € (2020) i la 2ª Fase valorada en 444.112,99€ (2021).  L’execució pel traçat del riu Anoia afecta els municipis de Jorba, Santa Margarida de Montbui, Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt.

C) Impuls del Projecte per a la construcció del Campus de Ciències de la Salut

L’Ajuntament d’Igualada, amb el suport del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i de la Universitat de Lleida, impulsa la reagrupació dels estudis universitaris que actualment s’imparteixen a la ciutat en l’àmbit de la Salut en un nou Campus, anomenat “Campus de Ciències de la Salut”, que s’ha de construir en el solar ocupat fins fa poc per l’antic Hospital d’Igualada. El nou Campus, que integrarà l’actual Centre d’Innovació per a la Simulació en Salut 4DHealth, és una aposta estratègica per consolidar la ciutat d’Igualada com a pol universitari.

El pressupost total per a la construcció del nou edifici se situa al voltant dels 6.000.000 € i la seva execució es preveu iniciar en el decurs de l’any 2021 i finalitzar el 2022. La Generalitat de Catalunya s’ha compromès amb el projecte mitjançant l’aportació de 2.000.000 € i se sol·licita de la Diputació de Barcelona l’aportació d’una quantitat similar.

D) Impuls del Projecte bàsic i executiu del centre de promoció, atenció i acollida turística a l’edifici de Cal Maco

Igualada es troba ubicada en la confluència dels camins de pelegrinatge de Sant Jaume i de Sant Ignasi, que recorren la conca de l’Ebre des de Montserrat i fins a Manresa. Amb vistes a les previsions de l’any Ignasià (2022), es considera oportú adequar la ciutat amb noves places per alberguistes que hi passaran en la penúltima fase del seu pelegrinatge i, alhora, crear un centre d’acollida turística als visitants. Ambdues actuacions es materialitzen en l’edifici de Cal Maco, que forma part del patrimoni arquitectònic d’Igualada.

El cost del projecte bàsic i executiu és de 1.763.579,75 € i la seva execució es preveu iniciar en el decurs de l’any 2020. D’aquest pressupost se sol·licita de la Diputació una aportació econòmica de 450.000 € per l’any 2021.

E) Impuls del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Urban Mobility”

L’eix central del projecte radica al Campus Motor Anoia, on es pretén crear un laboratori de recepció de dades, virtualització i recerca en relació amb el vehicle connectat, juntament amb l’entorn proper al Campus (al municipi de Castellolí) i altres zones de la comarca, que formaran part del laboratori amb la instal·lació de sensòria i telecomunicacions per crear una zona de test real per a vehicles connectats als carrers.

Aquest projecte s’ha presentat pel Consell Comarcal de l’Anoia en el marc de la convocatòria PECT, que aprova la convocatòria del cofinançament als projectes d'especialització i competitivitat territorial i en el Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020; la Diputació de Barcelona declara la seva intenció de col·laborar en el finançament sol·licitat, finançament que els municipis de la Conca d’Òdena ponderen en 400.000 € per l’any 2021.

F) Impuls del Projecte Terra de Castells a la comarca de l’Anoia

El projecte Terra de Castells es troba dins les operacions subvencionables amb assignació de cofinançament incloses en el programa operatiu FEDER Catalunya 2014-2020, amb l’objectiu de conservar i protegir el medi ambient i promoure l’eficiència de recursos. La Diputació de Barcelona explorarà fórmules per cofinançar l’actuació, amb una necessitat que els municipis de la Conca d’Òdena ponderen en una aportació de 290.000 € per l’any 2021.

G) Col·laboració en el Projecte de suport al Comerç de la Conca d’Òdena

Els municipis de la Conca i les respectives associacions de comerciants, sota el paraigües comú de Conca Comerç, estan aplegant esforços per donar suport al comerç dels municipis de la zona, greument afectats pel tancament perimetral del territori decretat per la Generalitat de Catalunya i la crisi originada per la Covid-19. El projecte esmentat vol impulsar diverses campanyes i accions per estimular al màxim el consum de proximitat entre la ciutadania de la Conca d’Òdena.

El pressupost total d’aquest projecte és de 2.000.000 €. La Generalitat de Catalunya s’ha compromès amb el projecte mitjançant l’aportació de 1.500.000 € i se sol·licita de la Diputació de Barcelona l’aportació de 500.000 €.

  • Compartir